Tillagning av Crêpes.

Crêpes och keramik hos Vikarbyns Crêperie

I Vikarbyn utanför Rättvik sjuder det av liv och byn föräras nu med en ny spännande restaurang. Paret Mikaela Willers och Jonas Börthas öppnar Vikarbyns Crêperie med lunchservering i trädgården intill Mikaelas keramikbutik och verkstad.


Mikaela Willers butik i Vikarbyn har sedan 2011 varit vallfärdsplats för alla som älskar keramik och vackra saker. I sommar finns ännu en anledning att besöka gården, när Mikaela tillsammans med Jonas Börthas slår upp portarna till sitt crêperie med lunchservering.

– Det ska bli så roligt att göra något nytt tillsammans. Vi har träffats på äldre dar och det här blir vårt gemensamma projekt. Och crêpes och galette är ju så smarrigt! De kan ätas både som matig rätt eller som söt dessert, säger Mikaela.

– Vi älskar mat och det ska bli kul att servera något som ingen haft på menyn här i trakten förr, säger Jonas, som delvis är uppvuxen på en gård i grannbyn Västbjörka.

För att lära sig hantverket har Mikaela och Jonas varit på kurs i crêpens och galettens ursprungsplats – Bretagne i norra Frankrike. Hela första kursveckan tränade de på att få till de lövtunna pannkakorna som steks på hällar enligt ett visst mönster. För lätt som en plätt är det verkligen inte när crêpes ska göras enligt konstens alla regler. Bland annat ska olika sorter vara antingen mjuka eller ha olika grader av krispighet och det finns 15 olika sätt att vika ihop en crêpes. En hel vetenskap med andra ord.

– Det finns också massvis av goda saker som hör ihop med maträtterna. Cider från Bretagne till exempel, med låg alkoholhalt, det kommer vi självklart att servera, säger Jonas.

Willers creperie kollage.

Porträtt på Mikaela Willers.
Mikaela Willers och Jonas Börthas står bakom Vikarbyns Crêperie, som serverar läckra luncher i trädgården bredvid Mikaelas keramikverkstad.

En del nordiska inslag kommer att introduceras, men paret är noga med att inte exploatera det bretonska konceptet. Till galette används glutenfritt bovete och till crêpes har de köpt in Widichs Dala lantvete från Gustafs. Ett samarbete har startats med korvfabriken i Skattungbyn som kommer att leverera lammkorv till en av rätterna. Någon rulle med räk- eller champinjonfyllning kommer de aldrig att servera, för det är så långt ifrån traditionell crêpes man kan komma. Däremot kan det bli Galette complête med ägg, skinka och ost, Galette med lammkorv, spenat och roquefortost eller Crêpe med crème caramel och glass.

Självklart serveras allt på Mikaelas keramik och cider eller äppelmust, som passar förträffligt till de franska klassikerna, hälls upp i lermuggar som hon specialtillverkat. Tre ungdomar har anställts inför sommaren och Jonas är ivrig att ta på

sig kockmössan under sin semester. Han jobbar i vanliga fall med affärsutveckling. Mikaela är van vid att ha arbetsplatsen alldeles vid sitt hem och ser fram emot att starta upp den nya verksamheten vid sidan av keramiken.

– Jag har alltid älskat franska språket och ostar, vin och mat. Semester får vi ha om kvällarna, då kan vi ta en båttur eller ett bad i Siljan, säger hon.

Att öppna nytt under pandemin är inget som oroar nämnvärt.

– Vi är obotliga optimister båda två. Uteservering med bordsservering passar ju utmärkt i sommar och vi tror på vackert väder!

Crepes som tillagas.

Dessert willers creperi Vikarbyn.