Flottbron i Gagnef.

Plats för återhämtning – ladda batterierna i Siljansbygden

I Dalarna går det alltid att finna lugn och ro. Med natursköna platser runt varje knut är det lätt att sänka axlarna och hitta de djupa andetagen. Ge plats för återhämtning och samla nya krafter med avkopplande aktiviteter, ett skönt boende och njutbara smakupplevelser.


Weekendpärlor runt Siljan

En weekendresa behöver inte gå till storstäder eller utomlands, även om det ibland kan kännas så. Det finns minst lika mycket att hämta på nära håll, kanske till och med mer? Om det är natur, tystnad, lugn och avkoppling som lockar finns många pärlor att upptäcka i idyllisk miljö runt Siljan.

  • Fäbodmiljön i Fryksås är Sveriges största och helt unik. På Smidgården finner du Sveriges enda fäbodrelax – ett spa i unik miljö. Vandra, cykla eller bara njut av den storslagna naturen.
  • I natursköna Tällberg upplever du dalaidyllen till max. Njut av sköna dopp i Siljan eller den hisnande utsikten från Digerbergets topp. Ät goda våfflor vid Dalmål Kafé & Hantverk mitt i byn och koppla av med njutbart boende på klassiska Åkerblads, Dalecarlia Hotel & Spa eller Tällbergsgården
  • I Mora finns tid för både avkoppling och energigivande upptäckter. Bo bekvämt och unna dig spalyx på Mora Hotell & Spa, med perfekt läge centralt i Mora. Här har du en bra bas att utgå från för att upptäcka såväl naturen som Dalarnas unika kultur. 
Collage: Ett dukat frukostbord och ett par som äter middag.
Njut av god mat och avkopplande upplevelser i idyllisk dalamiljö.

Aktiv avkoppling på cykeltur Siljan runt

Upptäck Siljansbygden på cykel i sommar. Förutom den vackra naturen och de blå vyerna över sjön finns många restauranger, caféer, butiker, badplatser, sevärdheter och duktiga hantverkare att besöka längs vägen. Kanske stannar ni vid en loppis i någon av de mysiga byarna? Gör flera dagsturer mellan de olika orterna och njut av sommaren i Dalarna.

Hos Mikaela Willers i Vikarbyn utanför Rättvik hittar du vacker keramik och annat hantverk. Jobs Handtryck och Käck & Hedbys Smide är två Leksandsnära stopp. Stanna för fika vid Leksandsstolens café eller varför inte en svalkande Rättviksglass i kombination med unika shoppingchanser på sommarpopupen Garaget & g:a macken. Båda i Siljansnäs.

Spendera natten på någon av de många mysiga campingar som ligger i byarna och orterna du passerar. Eller checka in på ett hotell för att ge dig själv en extra guldkantad vila inför nästa dags fortsatta cykling. 

Ett par cyklar längs en grusväg med gröna åkrar och röda hus runtom.
En cykeltur är ett perfekt sätt att upptäcka Siljansbygden, återhämtning och aktivitet på dina egna villkor.

Tanka ny energi med skogsbad och yoga

Green Owl Travel i Rättvik arrangerar guidade utflykter och turer med fokus på natur och kultur i Siljansbygden. På halvdagsturen ”Skogsbad & hikefulness” får du njuta av naturens lugn och träna på att ta in naturens energi med alla sinnen. En guide vägleder dig i skogsbadet och god lokal mat ingår i turen.

First Camp Mora Parken är alla välkomna på yoga, oavsett om du bor på campingen eller ej. Vecka 27–32 erbjuds fyra gratis träningsprogram i veckan, med yoga på tisdagar och fredagar. Om du är van eller nybörjare spelar ingen roll, här är alla välkomna att ha kul, tanka energi och svettas.