Troll- och clownstigen i Östnor utanför Mora.

Ännu mera skoj längs Troll- och clownstigen

Vid Östnors skidstadion i Mora väntar ett skogsäventyr: en stig med roliga och nyttiga aktiviteter för barnfamiljer som vill uppleva naturlig rörelseglädje ute i friska luften.


Initiativtagaren till den populära stigen är ”Trollmor” tillika bybon Anna Mattsson, som jobbat som idrottslärare, sjukgymnast och idrottsledare.

– Jag ville göra något för barn på deras villkor vilket resulterade i en skogsstig. Där kan man under

lekfulla former röra på sig och utmana sig själv i olika hinderbanor samtidigt som man tränar balans, koordination, kondition och styrka. Det är en träningsbana för alla sinnen!

Stigen består av flera stationer och slingor med fantasifulla figurer och namn som ”Glassfrossa”, ”Spöksprinten” och ”Smurfrundan”. På ett ställe gäller det att inte nudda marken, på ett annat får man gå i fotspår av älg, rådjur, lodjur, björn och tjäder.

– Här finns även ett ”napptroll” som tar emot barnens nappar och Dalarnas enda skidtunnel. I närheten av stigen har vi också byggt två cykelbanor, varav den ena banan är ett ”pump track” där du övar upp dina tekniska färdigheter.

Flera nyheter i år

Att Troll- och clownstigen blivit så populär värmer Trollmors hjärta.

– Annars kan det vara svårt att få ut barnen i skogen, men här tycker de att det är så kul att de vill springa flera varv. Och även föräldrarna får röra på sig. Tanken är ju att de vuxna ska springa tillsammans med barnen.

Stigen har aktiviteter som passar alla barn, inte bara de med spring i benen.

– Alla barn är olika. Vissa tycker om att rusa runt, andra gillar att ”småpula” lite. För de sistnämnda kan de tecknade figurerna väcka intresset för lådan med rim, ramsor och sånger.

Stigen är ett ideellt projekt som kunnat genomföras tack vare lokala sponsorer. Varje år utökas den med nya aktiviteter, utmaningar och klurigheter.

– Nytt för i år är spelplanen för ”Trollboll”, orienteringsaktiviteten ”Häxjakten” och två stora tallar som placerats i ”Monsterskojen” – ett par lekfulla träd som blir skoj för barnen att klättra i, hoppas Anna.

Det finns mycket att se och göra på Troll- och clownstigen i Östnor utanför Mora.
Det finns mycket att se och göra på Troll- och clownstigen i Östnor utanför Mora bland de många fantasifulla stationerna och banorna.

Läs mer: Troll och clownstigen på Facebook.