Luciatåg under jord i Falu Gruva.

3 världsunika luciafiranden

Att fira lucia är en stämningsfull källa till ljus och värme i vintermörkret. Sång och musik, levande ljus och gemenskap gör det till en på många sätt strålande tradition. De klassiska luciafirandena i all ära, men det finns ju också de där som är något utöver det vanliga. När omgivningarna är extra maffiga eller inramningen är oöverträffad. Här har vi samlat tre sådana världsunika luciafiranden i Dalarna.


1. Lucia under jord i Falu Gruva

Upplev den magiska stämningen när luciatåget skrider fram genom de mörka gruvgångarna – ett unikt luciafirande under jord nere i gruvans djup.

Elever från Musikkonservatoriet i Falun framför de traditionella, vackra luciasångerna som gör sig extra maffiga i gruvmiljön. Publiken samlas på Gruvplatsen och lotsas till fots ner i gruvan. Plötsligt hörs sången klinga i mörka gruvgångar och när luciatåget är framme i den stora salen, upplyst av levande ljus, får publiken njuta av en klassisk luciakonsert i den unika gruvmiljön.

Se aktuella datum och tider samt boka biljetter på Falu Gruvas hemsida.

2. Lucia i Äventyrsgruvan

Ytterligare ett underjordiskt luciafirande anordnas i Äventyrsgruvan Tuna Hästberg mellan Borlänge och Ludvika. Även här bjuder kvällen på luciatåg och en fantastisk ljussättning i gruvans enorma salar. Ungdomskören från Rytmus Musikgymnasium står för en musikupplevelse utöver det vanliga och det utlovas en riktigt mysig luciahögtid, full med spännande händelser.

Ta på varma kläder, mössa och ett par sköna handskar för att kunna njuta av framträdandet i den fyra gradiga gruvmiljön. Tänk på att det är bättre att vara lite för varm än för kall då du kommer att stå stilla under själva uppträdandet.

Se aktuella datum och tider samt boka biljetter på Äventyrsgruvans hemsida.

3. Dalarnas lussibrud: Ett luciatåg i folkton

Upplev ett luciatåg i traditionella folkdräkter, när våra älskade adventsånger möter Dalarnas rika dräkttradition i ett nyskapande luciatåg. Solister, körsångare och spelmän tolkar den fängslande folkmusikskatten i en färgsprakande konsert som sprider värme i december. Du kommer garanterat att känna igen koraler, visor och låtar – men upplevelsen blir delvis en annan tack vare nya arrangemang som värmer och berör. Ett luciafirande som bjuder på en både musikaliskt och visuellt häftig upplevelse.

Konserten ges i fem dalakyrkor 2–4 december 2022: Floda kyrka, Malungs kyrka, Mora kyrka, Rättviks kyrka och Leksands kyrka.

Här kan du boka biljetter.