Mora IKs tränare Johan Hedberg på isen.

Mot nya höjder med Mora IK

Hockeyprofilen Johan Hedberg har hittat hem till Sverige, Dalarna och Siljansbygden. Efter en framgångsrik karriär ska han hjälpa Mora IK att ta nya steg i utvecklingen, nu som tränare. ”Jag ser verkligen fram emot den här utmaningen, det är en stor ära att få jobba i en klubb med så mycket stolthet, tradition och ambitioner.”


Den som kan sin hockeyhistoria vet vilken firad målvakt Johan Hedberg var under många år, inte minst i världens bästa liga, NHL, på andra sidan Atlanten. Nu är tanken att all samlad hockey- och livserfarenhet ska överföras till den nya arbetsgivaren vid Siljans norra strand.

– Som tränare i Mora handlar det om att vi ska bli bättre varje dag, som lag och individuellt. Vi har en bra mix av spelare där de yngre kan lära av de äldre. Med tiden kan det här bli bra. Självklart vill jag nå snabba resultat, men samtidigt handlar det om att bygga en bra känsla och identitet för framtiden. Hockeyallsvenskan är en tuff liga med många bra lag. Jag hoppas och tror att vi ska klara oss bra i konkurrensen. Vad som är roligt är den fina träningskultur som finns i klubben. Spelare kommer hit och utvecklas, det gillar jag. Det sitter lite i väggarna.

Johan hyllar Mora som idrottskommun, inte minst för alla de engagerade människor som finns på orten.

– Det finns ett genuint intresse och många är pålästa. Det är många som kommer fram till mig och vill prata. Jag är tacksam för det fina mottagandet och hoppas att det ska fortsätta så, även om vi inte alltid kan få de sportsliga resultaten med oss.

Johan har en stark anknytning till Leksand, där han även var en firad målvakt under många år.

– Rivaliteten mellan klubbarna på isen har varit viktig genom åren och bidragit till det stora intresset som finns. Men jag tycker det är lugnare med tyckandet nuförtiden, det är nya tider. Många ser mig som den jag är och vilka ambitioner jag kommer in med. I min värld kan vi bygga hockeyn tillsammans, klubbarna emellan, med ett gemensamt engagemang.

Mora IKs tränare Johan Hedberg på isen.
Johan Hedberg ser fram emot den stundande säsongen som tränare för Mora IK.
 

När Siljansbygden kommer på tal vill hyllningarna aldrig ta slut.

– Det är otroligt vackert här, jag tror inte alla som bor här förstår det. Jag har haft förmånen att bo på andra fina platser, som i Kalifornien och Vancouver. Men de här miljöerna vi har vid Siljan är, ja jag vet inte hur jag ska uttrycka det. Det är ett av de vackraste ställen jag någonsin sett, med bergen, Siljan, naturen, färgerna. För en tid sedan gjorde jag och dottern ett besök på toppen av Gesundaberget. Det var helt betagande vackert. Och sen har vi alla de små, charmiga orterna där det mesta finns på promenadavstånd. Vi har så mycket att vara stolta över i den här bygden.

Johan välkomnar den dag när hans Mora får spela inför välfyllda läktare igen.

– Det är en stor skillnad, med publik blir all sport roligare. Vi får hoppas att vi kan återgå till det normala snart. Det har varit och är en mycket speciell tid. Så fort det blir tillåtet önskar jag alla välkomna till arenan och våra hemmamatcher. Till dess får ni följa oss på andra sätt. Det känns i alla fall bra för mig och alla andra i laget att det är så många som bryr sig och vill att det ska gå bra. Det värmer.

Om Johan Hedberg

Totalt 15 säsonger i NHL. Dessutom har han representerat Tre Kronor i ett flertal turneringar, bland annat i VM 1998 som slutade med ett guld för Sverige.

Efter spelarkarriären har Johan varit assisterande tränare och målvaktstränare i New Jersey Devils och senast i San José Sharks.