Dimma över skog.

Vildmarksäventyr i Furudal: Här är upplevelserna utöver det vanliga

Övernatta i en koja bland trädtopparna, vandra i midnattssolen eller ge dig ut på ett 24-timmarsäventyr. I de djupa skogarna kring Furudal väntar upplevelser utöver det vanliga. Här finns alla möjligheter att fylla sommaren med garanterat unika och minnesvärda aktiviteter.


Ta sikte på de slingrande vägarna norr om Rättvik. Passera genom pittoreska dalabyar som Gärdsjö, Ovanmyra och Boda. Efter ungefär 40 km väntar Furudal, en måhända lite avsides belägen, men desto mer välbevarad pärla i mellersta Dalarna. Den lilla byn bjuder på stora upplevelser, de flesta med naturen i fokus. En helg eller ett par sommardagar fylls lätt med aktiviteter och utflykter.

Inomhus på en av trädkojorna.

Övernatta bland trädtopparna

Äventyret börjar redan med boendet. För hos Willem och Mireille på Näsets Marcusgård går det att checka in i en av deras helt unika trädkojor. Högt uppe i trädtopparna hänger till exempel boendet ”Supermåne”, där det är möjligt att somna till ljudet av vindens sus och den sprakande kaminen. De exklusiva skogskojorna är inredda med bekväma sängar, så att det ska vara så behagligt som möjligt att njuta av utsikten. De är dessutom välisolerade, har golvvärme, vedeldade spisar och LED-belysning.

Med Näsets Marcusgård som utgångspunkt är det sedan möjligt att upptäcka omgivningarna, både till fots och på cykel.

– Det finns många fina vandringsleder i skogarna runt Furudal och vi tipsar gärna om våra favoriter. Dessutom kan vi hjälpa till att ordna upplevelsevandringar, som en promenad i midnattssolen eller en vandring där vi möter soluppgången. Vi hyr också ut MTB-cyklar och i sommar kommer det även att finnas guidade MTB-turer. Vi har också flera spännande nyheter på gång, berättar Willem och Mireille.

Vandare som vandrar över en myr.

Vandra till äventyret

En ”nygammal” vandring är en del av leden som sträcker sig från Furudal till byn Ejheden. Lagom till sommaren har 16 km av leden till den gamla finnbyn återuppväckts.

– Vandringen går genom luftig tallskog, passerar natursköna myrområden, åar med bävrar, bestiger berg och ger imponerande utsikt över skog och sjö, säger Olle Vixner Hübinette, som driver fiske- och guideföretaget Guidefathers.

I Ejheden ligger Guidefathers’ Eco Lodge. Stugorna som finns till uthyrning må vara enkla men i sjön väntar ett omtalat fiske efter gädda och abborre. Fisket i sjöarna är känt sedan länge, redan 1918 besöktes platsen för vandring och fisketurer.

För att skapa ännu bättre förutsättningar att lyckas med fisket finns möjligheten att boka guidning av Olle eller någon av hans kollegor. Det finns också möjlighet att hyra båt, kanot samt kajak. Tänk det äventyret – en stuga och vedeldad bastu vid en sjö, mitt ute i vildmarken.

Vildmark, sjö och ett rött hus bortanför sjön.

Vildmarkssafari i världsklass

Ännu fler upplevelser väntar som Lotta Backlund på Green Owl Travel bjuder in till i området. Under hennes 24-timmarsäventyr Wilderness safari är det verklig vildmark som gäller.

– Vi ger oss ut i skogen och letar efter tecken på vilda djur, utforskar skogen, lär oss om den lokala historien, men njuter också av stillheten och tystnaden. På kvällen samlas vi runt lägerelden för att laga en god måltid tillsammans. Stugan där vi sover må vara enkel och enstjärnig, men med en miljard stjärnor på himlen ovanför känns det som världsklass, säger Lotta.

Kvällen innehåller även ett avkopplande bastubad med sjöutsikt, en hel massa frisk luft och ljusa sommarnätter. Under en tur med Lotta bjuds dessutom inte bara på natursköna upplevelser. Hon ser även till att fylla på kunskapsbanken med historier om skogen, djurlivet och visa på dolda platser i naturen. För den som önskar stanna lite längre finns möjlighet att delta på Wilderness weekend, en hel vandringshelg där det finns mer tid för att upptäcka vildmarken.

– Jag tar bara små grupper, max 8 personer, med på mina turer. Det ger en unik upplevelse och mer kvalitetstid tillsammans, säger Lotta.

Furudals retrobutik.

Gofika och retroshopping

Mellan alla aktiviteter och vackra naturupplevelser är ett hett tips att pausa i centrala Furudal för en fika och en stunds retroshopping. Snitths Hantverksbageri är en vida känd klassiker, som bakar allt från grunden på lokala ekologiska råvaror. Njut av nybakade bullar, kakor, surdegsbröd och andra läckerheter i gemytlig atmosfär. Gå tvärs över gatan till Furudals Retro för klimatsmart shopping. Bland de omsorgsfullt utvalda inredningsdetaljerna från främst 1950–70-talet finns alltid möjligheten till unika fynd. Även här hittar du en cafédel – där Snitths står för godsakerna.

Med andra ord finns det mycket att fylla sommardagarna med i Furudal. Kombinera ett unikt och bekvämt boende med någon av de många aktiviteter som står till buds. Var också gärna nyfiken och frågvis, aktörerna står redo med förslag på upplägg och ännu mer att göra. Sedan är det bara att börja njuta – av naturen, lugnet och stillheten eller äventyret. På så sätt kommer semestern i Dalarnas djupaste skogar bli ännu mer minnesvärd.