Interiör på Carl Larsson-gården.

Världsberömda fotografen bytte Brooklyn mot Leksand

Ett hus på landet med närhet till skog och vattendrag, med en keramikverkstad i källaren och en ny tillvaro i Dalarna – inte en trolig framtid om du frågat Pia Ulin för några år sedan, när hon kallade New York för sitt hem och arbetade över hela världen med fotouppdrag för kända varumärken. Nu har den berömda fotografen bosatt sig i Dalarna och i påsk ställer hon ut på Tällberg Art Fair.


En livskris för ett par år sedan vände upp och ned på tillvaron och sökandet efter en ny tillvaro inleddes. En utbildning inom keramik på Leksands folkhögskola väckte nyfikenhet hos Pia.

– Mina föräldrar träffades på Leksands folkhögskola under 60-talet och de gifte sig senare i Leksands kyrka. Även om vi aldrig besökte Leksand under min uppväxt har orten alltid präglat mig, funnits där som ett skimmer, att det är den bästa platsen på jorden. Har till exempel alltid hejat på Leksands IF.

Den plats på jorden som föräldrarna höjt till skyarna visade sig vara helt rätt även för Pia som blev antagen till keramikutbildningen.

– Från början var jag skeptisk, är det här mina föräldrars prägling eller är min förälskelse till platsen en genuin känsla? Efter ett år, när jag skulle söka till andra året på utbildningen, kände jag att det här är mitt ställe, här vill jag stanna. Även mina barn var överförtjusta.

Genom skolan har ett lokalt nätverk vuxit fram med nyvunna vänner och kontakter som betyder mycket för välbefinnandet.

– Jag har bott på många ställen och det är inte så lätt att hitta kompisar och sin plats i tillvaron men här har jag känt mig otroligt välkommen. Att vara 54 år, börja med något nytt i ett nytt sammanhang och bli så varmt mottagen, det är magiskt.

Fotografier av Pia Ulin.
Pia jobbar gärna lokalt och samarbetar med lokala aktörer, här fotografier från Carl Larsson-gården i Sundborn och Wallénhallen vid Leksands Folkhögskola. Foto: Pia Ulin.

 

Äntligen hittat hem

Förutom att hitta hem i Leksand har Pia även hittat sin plats, sitt hem. En tid med ständigt flackande mellan olika platser och ett liv i kappsäck är över.

– Jag har blivit med hus, det är som att få en bebis, kräver ständig närvaro och är jätteroligt. Det har varit en fix idé under långa perioder i mitt liv att hitta hem. Mitt jobb har gjort att jag rest mycket och jag kände att jag tappade rötterna. Ett halvår in i renoveringen insåg jag att jag bara älskar det här huset. Här finns utrymme för att ta emot vänner och familj, kreativt arbete och närhet till naturen. Jag har åkt skidor och skridskor för första gången på 25 år, jag bara tjuter som ett barn, helt sagolikt. Allt finns att göra här, det är vansinnigt häftigt.

Dagarna fylls av skogen och skapandet, foto och keramik. Dalamiljön inspirerar.

– Det är en sån kraftplats rent konstnärligt. Konsten, slöjden och arts and crafts. Platsen sjuder av kreativitet. Jag går upp i spinn. Det är en dröm!

Arbetar gärna lokalt i Dalarna

Från det bullriga livet med högt tempo i New York till stillheten och tillgången till naturen i Leksand, kontrasten är enorm. Pia har hittat sin plats i tillvaron och det är i Leksand hon planerar att stanna.

– När jag bodde i Brooklyn reste jag för jämnan över hela världen, ena dagen i Barcelona och andra dagen kunde jag vara i Kapstaden. Jag hade två agenter; en i New York och en i Stockholm. Jag arbetade för fullt i en otroligt konkurrerande bransch med högt tempo och enorm press. Det var naturligtvis oerhört spännande men i och med min livskris förstod jag att jag var tvungen att förändra mitt liv. Det skedde i etapper men det slutliga steget, att flytta hit till Leksand, har medfört att jag äntligen har funnit ro och kan sortera vilka jobb jag kan, och vill, göra. 

Idag väljer Pia samarbetspartners med större omsorg, låter det lustfyllda styra, och prioriterar gärna projekt som finns på nära håll i Dalarna.

– Jag har fått möjligheten att fotografera Carl och Karin Larssons hem i Sundborn för tidningen Vi Läser. Det var en kolossal ära förstås. Och jag har även fotograferat den nya fantastiska Wallénhallen på Leksands folkhögskola.

År av stress och högt tempo har satt sina spår hos Pia men hoppet har väckts om en ljus framtid i hemmet vid Siljans strand. 

– Att få ta en promenad i skogen och komma på spännande projekt att göra här i den här fantastiska miljön. Det är den livskvalitet jag drömt om.

Pia Ulin och hennes keramik.
Pia Ulin är fotograf, med uppdragsgivare som HM Home, Ikea och New York Times. Hon har även samarbetat med Nationalmuseum i Stockholm. Foto: Pia Ulin.

 

Kurerar utställning med dalakonstnärer

Under påskhelgen ställer Pia ut fotokonst på Tällberg Art Fair, en utställning som hon själv medverkat till att skapa och kurera.

- Jag har enorm respekt och är lite blyg inför konstvärlden. Det här är ett sätt att lära känna konstnärer i området. Vill sätta mitt eget konstskapande i fokus, undersöka min egen konstnärliga ton, då är det fantastiskt att göra det tillsammans med konstnärer i Dalarna. Jag valde mina favoriter till denna utställning, en väldigt begåvad grupp som jag ser fram emot att lära känna.

​Om Pia Ulin

Bor: Leksand
Gör: Professionell fotograf i över 20 år och nybliven keramiker med egen verkstad på gång.
Bakgrund: Med inriktning på inredning och lifestyle har Pia arbetat med kommersiella uppdrag över hela världen för uppdragsgivare som HM Home, Ikea, Marbodal, Zara Home, Residence och New York Times och medverkat i en rad bokprojekt tillsammans med bland
andra Cilla Ramnek, Carina Seth Andersson, Nationalmuseum med flera. Har bott och verkat i New York och Los Angeles men är sedan några år tillbaka åter i Sverige.
Aktuell: Medverkar som en av sex konstnärer under Tällberg Art Fair 2–4 april på Hotell Villa Långbers. Medverkar i flera bokprojekt som lanseras under våren och ställer ut på Station Grön i Rättvik i slutet av juli.
Läs mer: www.piaulin.com

Om Tällberg Art Fair

Hotell Villa Långbers, 2–4 april kl 13-18

Medverkande konstnärer:

  • Anders Ståhl – måleri och grafik
  • Josefin Wedel – grafik och collage
  • Kina Björklund – keramik
  • Maja Daniels – foto
  • Mats Svensson – keramik
  • Pia Ulin – foto

Läs mer: Tällberg Art Fair