Faluröd timmerstuga i sommarlandskap.

Utbytesstudenternas bästa Dalaupplevelser

Ibland är det lätt att bli hemmablind och glömma bort vilket speciellt land vi bor i. Då är det tur att vi kan bli påminda av personer som annars bor i Bolivia, Frankrike och Jamaica. Vi har pratat med några av utbytesstudenterna på Högskolan Dalarna om svenskars ibland oväntade egenheter och vår förvånansvärt vackra natur.


Det kan vara en utmaning att flytta till ett helt nytt land med främmande traditioner och vanor. Ändå antar många utbytesstudenter utmaningen och många väljer just Sverige och Dalarna.

– Sverige är en fantastisk blandning mellan innovation, miljötänk, socialt välbefinnande och säkerhet enligt statistiken. Jag hittade inget annat land med en så bra kombination och att bo här har visat mig att allt stämmer. Det har inte bara mött mina förväntningar, utan överträffat dem, säger Anibal Mercado som flyttade från Bolivia för att studera på Högskolan Dalarna.

Tre profilbilder på utbytesstudenter från högskolan Dalarna
Anibal Mercado, Jodi-Ann Whitehorne och Tanguy Hoehe studerar alla på Högskolan Dalarna.

Nya traditioner och kulturkrockar

Svenskars sätt att vara kan ge upphov till både förvåning och oväntade situationer. Som sätten att klä sig, prata och äta.

– Jag fick ingen kulturchock, men jag vande mig vid specifika saker. Som att se svenskar i t-shirts när det är 2 minusgrader eller att höra människor göra ett förvånat ljud för att visa att de lyssnar under en konversation. Och tacofredagar, berättar Anibal.

Jodi-Ann Whitehorne från Jamaica har också haft sina funderingar kring svenska mattraditioner.

– Maten i Sverige skiljer sig väldigt mycket från mitt hemland och jag tycker inte jättemycket om krämer och såser. Men ett av mina favoritbakverk är kanelbullar och det finns många kanelbullar i Dalarna. Det finns så många dagar tillägnade mat, jag älskar det!

Kvinna går i sommarlandskap.
Att utforska Dalarnas olika miljöer och platser skapar perfekta tillfällen att lära sig mer om landskapet.

Solen som var på fel plats

Jodi-Ann fick också uppleva oväntade naturfenomen i den svenska naturen.

– Vi bestämde oss för att titta på solnedgången vid Paradisbacken i Borlänge. Väl där slog det mig att solen stod på fel plats! Jag blev så chockad att jag ropade till mina vänner. De bara skrattade och sa "Ja, så rör sig solen här i norr". Jag kände mig ganska dum, men oj vad det var vackert!

Utsikt över Mellsta sommartid.
Utsiktspunkterna och landskapet i Dalarna under sommaren är underbart.

Tanguy Hoehe från Frankrike konfronterades också med Dalarnas varierade klimat, som blev något av en överraskning under ett besök i norra Dalarna.

– En helg skulle vi vandra på Idre Fjäll. Vi visste inte att det skulle vara så mycket snö där på våren, men bestämde oss för att vandra till Städjan-Nipfjället. Leden var snyggt markerad och snön var inte svår att gå på. Vi lyckades nå toppen av fjället och det var en fantastisk utsikt över Dalarna.

Även om gruppen stötte på lite mer patrull när de skulle ta sig ner från fjället igen, utvecklade sig upplevelsen till resans bästa minne.

– Det tog oss mer än en timme att komma tillbaka till bilen. Vi sjönk ner i snön hela tiden och fastnade, gång på gång. Vår perfekta vandring blev en show där vi var tvungna att skapa effektiva sätt att ta oss fram på. Ett av dem var att lägga sig på rygg, skjuta på med benen och därmed glida fram i snön. Det blev den nya höjdpunkten på resan!

Tre personer vandrar på Idre Fjäll.
Dalarnas fjällvärld kan erbjuda roliga utmaningar för de som inte vet så mycket om den svenska naturen.

Sju utflyktstips i Dalarna

Häng med till utbytesstudenternas bästa smultronställen i Dalarna:

1. Båtstabadet i Borlänge. Promenera längs med Dalälven till Mellsta Camping. Otrolig utsikt!

2. Bojsen Beach i Falun på sommaren.

3. Paradisbacken i Borlänge, fantastisk plats för att se såväl soluppgång som solnedgång.

4. Klockargårdens Kaffestuga i Tällberg har fantastiskt fika.

5. Älvravinerna i Borlänge. Vackert och stadsnära. Gå Älvenrundan, genom skog, över broar och den mäktiga dammen.

6. Toppen av skidbackarna vid Lugnet i Falun för att titta på solnedgången.

7. Frostbrunnsdalens Naturreservat i Borlänge. Det är mystiskt och sagolikt. Caféet är också den mest charmiga platsen att fika på.