En liten röd stuga vid kanten av en sjö med djup skog bakom.

Från uppkoppling till avkoppling

Lägg ner skärmen, lyft blicken och se världen runt omkring dig. Hos No Connection i Älvdalen lämnar du in mobilen vid ankomst och får i stället utrymme till natur­nära aktivi­teter, djupa samtal och tid att börja andas igen. 


När tiden framför skärmen stal alltför mycket tid fick Lina Karlsson nog. Livet i storstaden med stress, jäkt och stora avstånd till naturen hade tagit ut sin rätt. Hon var trött i både kropp och knopp, ville trappa ner, andas frisk luft och få mer tid till det hon egent­ligen tyckte var det viktiga i livet. 

– Telefoner och datorer är fantastiska verktyg, men skärmarna har tagit över på bekostnad av gemen­skapen, samtalen och det sociala. Någon­stans där började idén om en fristad formas, en plats där man kunde få en paus från alla skärmar, berättar Lina. 

Sinnena väcks till liv igen

Hon vände blicken hem mot Dalarna och den plats som alltid varit hennes livs­viktiga andrum.

– Jag har alltid landat här i Älvdalen, i mina föräldrars sommar­stuga längs Rotälven. Den pausen jag fått genom åren av att åka hem, jag vill att fler ska få uppleva den. Vi sitter på en fantastisk natur här och så många får inte uppleva den.

Så hon började skapa upplevelser fyllda av andrum från livet utanför, dessa pauser från vardagen. Företaget No Connection föddes, där gästerna bok­stavligt talat lämnar ifrån sig skärmarna och i stället tar klivet ut i naturen.

– Under en vistelse hos oss byter man tele­fonerna mot skogen, nya vänner och aktivi­teter. Många tycker det är helt livs­förändrande. Man vaknar till liv igen när hjärnan får varva ner och alla sinnen öppnas på ett sätt som vi idag inte är vana vid. När vi till vardags bombar­deras av så många andra intryck stängs sinnena på sätt och vis av.

Collage: Två kvinnor myser under en filt, en kvinna i mönstrad klänning går i skogen.
Under en vistelse hos No Connection byter man telefonerna mot skogen, nya vänner och aktiviteter.

Via olika paketerade upplevelser, äventyr, evenemang och retreats får besökare tillbringa tid i Älvdalens djupa skogar. Det finns paket både för grupper och för den som vill ha en helg på egen hand. Allting ingår alltid, både boende, mat och möjlig­het till olika aktivi­teter som vandring, fiske, paddling, bad i vatten­fall, utomhus­matlagning, yoga och medi­tation. 

– Det häftigaste är att man på sätt och vis vaknar till liv. Plötsligt hör man hur träden blåser och hur maten faktiskt smakar. För många blir det en ögon­öppnare och påminnelse om att man faktiskt kan må så här bra.  

Legitimerad mobilpaus

Behovet av en skärmfri paus verkar vara stort och dessutom bli allt större. Visst går det att lägga bort skärmen hemma också – åtmin­stone i teorin. Dock tror Lina att det ger en helt annan tyngd att åka iväg, både för ens egen och omgiv­ningens skull.

– Det är så tydligt att många söker och behöver lugn, åter­hämtning, en avkoppling från allt. Här blir det mer legitimt att göra det. När du är hemma och mitt i ditt vanliga liv är det inte så enkelt att bara stänga ner. Men här blir det en grej. Du får kliva över tröskeln, du är fri för en stund. De där hemma och runt omkring vet att du är här nu.

Tända ljuslyktor i fönster och på ett bord.
Lina upplever att behovet av en skärmfri paus är stort och blir allt större.

Fast helt bort­kopplade är gästerna ändå inte. Varje säll­skap har en nöd­telefon om något skulle hända – en klassisk Nokia 3310 som går utmärkt att ringa på, men som absolut inte har några surf­möjligheter.

När skärmarna försvinner märker Lina också hur gästerna börjar se varandra igen. 

– Speciellt par och familjer har kommit varandra så mycket närmre, när skärmen inte längre blockerar. Man börjar ställa djupare frågor och har mer riktiga samtal när man sitter öga mot öga och öppnar upp. Tänk bara en sådan enkel fråga som ”Hur mår du?” Det är lätt att man glömmer eller stressar bort sådant i vardagen. 

Nytt nav i Navardalen

Sommaren 2022 slår Lina upp portarna till sitt nya bort­kopplade bas­läger i Navardalen, tre mil norr om Älvdalen. 

– Platsen ligger så fint alldeles vid Navarsjön och omgiven av tre berg. Det blir en av de första helt skärm­fria anlägg­ningarna för gäster. Jag har inte hört talas om så många sådana i världen, så det kommer bli väldigt unikt. Även om du bara kommer över dagen för en fika får du lämna in telefonen. Det är skärm­fritt på riktigt där uppe.

Blånande berg och mörk skog omger en liten sjö.
Skärmfritt på riktigt i Navardalen.

Lina planerar för fullt för olika boende­paket med mat och aktivi­teter, både vinter och sommar. Retreats, vildmarks­spa, meditation spots, familje­dagar, middagar och live­musik står på agendan. Hon spår även att behovet och efter­frågan kommer att fort­sätta öka framöver.

– Vi behöver den här kvalitets­tiden, så att vi inte glömmer bort att titta upp, andas och varva ner. Våra hjärnor tar in så mycket info via jobb, mobil, dator, reklam. Den hektiska vardagen och sam­hället kommer inte att förändras. Snarare behöver vi mer aktivt söka oss till åter­hämtning, lugn och paus. Vi lever ändå i ett land där vi har det väldigt bra, men ändå mår vi skit­dåligt. Då är det nåt som inte stämmer, säger Linda. 

Sen går det förstås inte bara att skylla allt på telefonen. 

– Men att ta bort den ett tag kan vara ett första steg. Vi behöver även lägga undan stressen och pressen och börja andas igen. Här hjälper vi dig lägga undan telefonen, ger dig en paus och en chans att bli närvarande igen.

Läs mer om No Connection.