Konstutställning.

Tysk gigant ställer ut på Galleri Svarta Gran i Borlänge

I en källare i Borlänge har formgivarna Omid Massali och Petra Wåhlin Massali skapat ett konstgalleri som väckt nyfikenhet och alstrat spännande möten mellan några av vår tids stora samtida konstnärer och besökare. Med galleri Svarta Gran har de visat att de under enkla omständigheter kunnat stärka kulturlivet i Dalarna och samtidigt erbjuda den bästa samtidskonsten längst ner i sitt eget hus. Båda ser fram emot sommarens möte, då de för första gången ställer ut en internationell konstnär, Klara Kayser från Tyskland.


När Petra och Omid bestämde sig för att flytta hem till Dalarna och Borlänge igen efter en tid i Tyskland blev kontrasterna mellan det sprudlande konstlivet där och avsaknaden av samtidskonsten på hemmaplan uppenbar. Och eftersom de själva ville fortsätta att uppleva fantastisk konst utan att behöva resa till Nordens stora städer, tog de saken i egna händer och Galleri Svarta Gran växte fram. Från början var det konstnärer i den närmsta vänkretsen som ställdes ut, men efter hand har självförtroendet vuxit och nu kan de bjuda på utställningar av stora etablerade samtidskonstnärer.

– Det har ju gått från det lilla till att vi nu ställer ut Klara Kayser som är en gigant, en tysk konstnär som är verksam i Israel och runt om i världen. Hon är egentligen poet och lyriker från början men har sadlat om och det hon nu gör är att tolka sina texter genom installationer, mycket i keramik, berättar Omid.

Omid Massali justerar belysningen på utställningen.
"Det är jättestort att vi ställer ut konstnärer som Erika Nordqvist i sommar och Åsa Jungnelius senare i höst i ett väldigt modest källargalleri i Borlänge", säger Omid Massali.

 

Viktig mötesplats för samtidskonsten och konstlivet i Dalarna

Att galleriet hamnade i parets egen källare var inte något som var planerat från början. Båda hade länge burit på idén om att starta ett galleri och med inspiration från åren i Tyskland, där man kan visa stor konst med små medel, har de sakta byggt upp en verksamhet och mötesplats för smal konst till en bred publik i Dalarna.

– Det är så himla roligt. Det är jättestort att vi ställer ut konstnärer som Erika Nordqvist i sommar och Åsa Jungnelius senare i höst i ett väldigt modest källargalleri i Borlänge, det är helt galet. Åsa Jungnelius är ju en av de allra största samtidskonstnärerna i Sverige just nu.

Både Omid och Petra vurmar för att tillgängliggöra samtidskonst, där spännande möten och berikande diskussioner mellan människor kan väcka nya tankar och känslor. Förutom det egna galleriet gör de mycket annat för att främja konstlivet i Dalarna, bland annat genom att arrangera panelsamtal och föreläsningar.

– Vi delar också ut en utmärkelse årligen till någon som gör en kreativ insats för konsten, och just nu hjälper vi två andra gäng som håller på att starta upp gallerier, berättar Omid.

Portättbild på Petra Wåhlin Massali.
Petra Wåhlin Massali driver Galleri Svarta Gran tillsammans med maken Omid Massali.

 

Dalarna Art Trail – Konstspår som leder till stora upplevelser

Planerna för framtiden är många och utvecklas ständigt. Nu senast har en gammal svinstia som står på gården fått ny inredning och förvandlats till konstkiosk med butik där besökarna både kan fika och köpa med sig minnen från utställningar.

– Vi kommer att ha några böcker och objekt så som affischer, grafik och keramik som är kopplade till konstnärerna som har ställt ut, för att på så vis förlänga livslängden på deras kopplingar hit, säger Petra.

Under sommaren i Dalarna är det ett gyllene tillfälle att besöka stora som små konstutställningar. Dalarna Art Trail är en guide till stora konstupplevelser på ibland små och udda platser som Galleri Svarta Gran.

– Det är en fin sak att det finns utstakat, en hänvisning till de platser där du kan ta del av den bästa konsten som visas i Dalarna. Det är kul och spännande att vi kan vara med i ett sådant sammanhang, avslutar Omid.

Om Galleri Svarta Gran

Drivs av: Omid Massali, grafisk formgivare och Petra Wåhlin Massali, scenograf och grafisk formgivare.
Just nu: Planerar att bygga ett eget hus med konstgalleri intill
Drömmer om: Att rota fram en jättespännande konstnär som ingen någonsin har hört talas om och som vi kan visa upp. Det vore verkligen häftigt att hitta de där guldkornen som i morgon blir stjärnor.
Se mer: Galleri Svarta Gran

En del av Dalarna Art Trail

Ta del av det rika och imponerande konstutbudet genom Dalarna Art Trail – en guide till såväl små gallerier med stora ambitioner, som konsthallar i storformat. Välkommen på en upptäcktsresa i konstens spännande värld.

Läs mer om aktuella utställningar och öppettider: Dalarna Art Trail 2020