Doppar tårna i sjön från en brygga.

Tre sjöar och en rundtur till pärlorna däromkring

Kring Ludvika, Sunnansjö och Grangärde ligger de tre sjöarna Bysjön, Björken och Väsman. De är inte bara natursköna platser i sig – i omgivningarna finns även en hel uppsjö av aktiviteter, butiker, boenden och sevärdheter. Längs rutten Tre sjöar är ett antal av dessa hållplatser utplacerade.


Ta bilen, cykeln eller båten runt för att uppleva allt som de tre sjöarna Bysjön, Björken och Väsman med omgivning har att erbjuda.

– Charmen med Tre sjöar är variationen av upplevelser. Allt från vackra miljöer, ätbart, spännande boenden, kreativitet och skaparglädje, säger Solveig Åkerhielm som driver trädgårdshandeln Lilla Wextverk.

I hennes butik finns dessutom mer än bara växter. Tillsammans med kreatören, inspiratören och svetsaren Ida ”Sullkullan” Gustafsson driver hon Kraftcentralen 1911 – butiken som ligger i den gamla nedlagda kraftcentralen i Brunnsvik mellan Ludvika och Grangärde. Här säljer de uteväxter, trädgårdstillbehör, en del inredningsprylar och även material för alla som själva vill vara kreativa.

– Här i Kraftcentralen 1911 finns skaparglädje och energi i en bevarad, unik industrimiljö invid stranden till sjön Väsman, säger Solveig.

Tre sjöar bjuder på utflyktsmål av olika slag, alltifrån trädgår och inredning som hos Solveig och Ida till mat, fika och naturmiljöer. Till exempel kan du säkra matsäcken hos sommarcaféet Café & Dé, släcka törsten med must från Grangärde musteri eller bunkra läckra ostar hos Ostbutiken i Västansjö. Njut av utsikterna i Lekomberga eller Halvar. Hälsa däremellan på i den gamla Kraftcentralen från 1911, Ateljé Vävglädje eller Tallmo Handelsträdgård och utforska utbudet av växter, inredning och hantverk.

Karta över "Tre sjöar".

Läs mer: Ladda ner Tre sjöars karta med alla besöksmål utplacerade.