Herrgårdsbyggnad i vintermiljö.

Tre mysiga vinterweekends i Dalarna

Fly vardagen för en stund och unna dig ett par dagars total avkoppling. En weekend i Dalarna är perfekt för att byta miljö och komma nära naturen, om det så är för att betrakta det gnistrande vinterlandskapet på håll eller genom aktiviteter som skridskor eller skidor. Här är tre unika, mysiga och garanterat drömmiga förslag på weekendresa i Dalarna.


1. Weekend med genuin dalakänsla i Tällberg

Koppla ner och koppla av, unna dig en stunds lugn och ro som kontrast mot vardagsstressen. Checka in på klassiska Åkerblads Gästgiveri, Hotell & Spa i Tällberg, med stämningsfull dalakänsla och ett vitt erkänt kök som serverar mat av högsta kvalitet.

Gården där hotellet ligger har anor från 1400-talet. Varje rum är individuellt inrett och garanterat ombonat med romantisk känsla. Vissa rum har även balkong, öppen spis eller kakelugn för att ytterligare förhöja stämningen.

I omgivningarna finns alla möjligheter att uppleva dalavinter deluxe. Ta en promenad runt den lilla byn, där de röda husen avlöser varandra. Gå ner till Siljan och blicka ut över de blånande bergen eller utforska närliggande Digerbergets naturreservat. Kanske blir det också en tur på spark innan det är dags att ta sig tillbaka till hotellet igen och tina upp eventuellt frusna tår i spaets bastu och bubbelbad.

Läs mer på Åkerblads hemsida

Interiör på Åkerblads hotell.

Middag serverad på dukat bord.
Njut av de vintriga omgivningarna och middagar av högsta kvalitet på klassiska Åkerblads i Tällberg.

2. Weekend med vintriga uteaktiviteter i Falun

Är det än mer naturnära avkoppling som lockar är Sjösidan Falun ett tips. Bilen parkeras vid stugdörren och sedan är det bara att gå all in för en helg med stugmys deluxe. Alla stugor har självhushåll vilket innebär att ni är helt fria att sätta agendan. Från stugan har ni också sjöutsikt över närliggande sjön Runn – som också bör vara navet när det kommer till helgens vintriga aktiviteter.

Runn är framför allt Dalarnas högsäte för långfärdsskridskor, så ett måste är att uppleva känslan av att glida fram på de plogade banorna. Packa ryggsäcken med termos och gofika för en fikapaus på någon välvald naturskön plats. Det går att hyra utrustning på plats och är det inte just långfärdsskridskor som lockar går det även att hyra spark, turskidor eller snöskor. Eller varför inte testa isfiske eller pimpelfiske? Den som är riktigt hugad och sugen på en bokstavligt talat uppfriskande vinteraktivitet ger sig i kast med ett dopp i isvak med efterföljande bastu.

Läs mer på Sjösidan Faluns hemsida

Plogad bana för långfärdsskridskor.
Långfärdsskridskor är ett måste under en vinterweekend på Sjösidan i Falun. Här finns Europas längsta plogade skridskobanor.

3. Naturnära herrgårdsweekend i Dala-Järna

På den ståtliga herrgården Snöå Bruk utanför Dala-Järna väntar boende i genuin bruksmiljö med friluftslivet alldeles runt knuten. Perfekt för dig som längtar efter snö, kyla, vintervita vidder och blanka isar. Vintriga promenader i skogarna runt herrgården i total stillhet och tystnad erbjuder stora kontraster till stadens brus och snabba tempo. Här bor du dessutom granne med skidspåren och kan glida fram på längdskidor i härligt rofylld miljö.

Efter dagens utomhusaktiviteter är det bara att landa framför någon av herrgårdens öppna brasor med en god bok och en kopp te. Innan middagen i herrgårdens ombonade matsalar kanske ni också passa på att bada bastu eller slappna av i den uppvärmda badtunnan. Maten som serveras har fokus på närodlade och lokalproducerade råvaror. Traditionella rätter står i centrum, men det går också att testa spännande vilda eller vegetariska menyer.

Läs mer på Snöå Bruks hemsida

Herrgårdsbyggnad i vintermiljö.
Lugn, stillhet och rofyllda vintermiljöer väntar på den ombonade herrgården vid Snöå Bruk. Foto: Jons Jonna.