Traillöpare längs en grusväg.

Traillöpning i Älvdalen: ”Löpningen har inga öppettider”

Att springa trail i Dalarna, speciellt i skogarna kring Älvdalen, är Petra och Marcus Ekenstiernas bästa medicin mot det mesta i livet. För naturen har inga fasta öppettider. Där finns utrymme för både egna tankar och samvaro. Nu ska de göra Älvdalen till navet för Sveriges största löparsällskap och ett centrum för äventyrslopp.


Petra och Marcus Ekenstierna började bli rastlösa. Stadslivet i Skåne var enformigt och efter en tuff period, när Petra drabbats av och behandlats för livmoderhalscancer, gick tillvaron på sparlåga.

– Jag var i dåligt skick fysiskt, men sjukdomen tog psykiskt på oss båda två. Efter ett rehabiliteringsläger om drömmar och mål i livet kom jag fram till att jag ville orka mer och bli mer aktiv. Där började jag löpträna. Marcus såg hur det fick mig att må bättre och började också komma igång, berättar Petra.

De började röra på sig tillsammans.

– Det stärkte oss både fysiskt och psykiskt. Vi fick något annat att prata om än den grå vardagen, såg en mening med saker och ting. Vi började springa, träna för det loppet och den träningen. Det blev ett helt annat lyckomoment.  

Snart gick de med i en löpgrupp, upptäckte gemenskapen och den känslan av att ha en extra familj. De ville sprida det vidare – skapa sin egen löparfamilj. I samma veva kom samtalet från Älvdalen: Petra hade kommit in på en ettårig utbildning som Fjäll- och äventyrsledare.

Från en dag till en annan sa de upp sig från sina jobb, hyrde ut huset och flyttade norrut. Marcus fick också en plats på utbildningen och plötsligt hade de bytt kontorsjobb i Skåne mot äventyr i Älvdalens vildmark. De har inte ångrat sig.

– Det här är paradiset, här finns allt utanför dörren och vi bestämde oss snabbt för att inte flytta tillbaka. Här är vi ute varje dag, vi kan vara ute varje dag. Det gick inte på samma sätt tidigare, säger Petra.

Petra Ekenstierna vid en spångad led.

Under tiden de pluggade kom de igång med löpargruppen Sweden Runners.

– När vi flyttade upp har den här lilla löpgruppens tanke växt och blivit betydligt mycket större. Våra mål är mycket större nu, vi ska bli Sveriges största löparsällskap och få hela svenska folket att röra på sig. Vi vet hur mycket löpning hjälper och vill att fler ska inse det.

Älvdalen är navet för deras löpning, även om de har totalt nio löpargrupper runt om i landet. Det är också i Älvdalen de genomför sitt populära äventyrslopp Älvdalen Backyard Ultra och ultraloppet UKA PAIN. De arrangerar löparläger och löparresor, ofta i fjällen i Dalarna. Kärnan i allt är kärleken till löpningen.

– Det finns en enkelhet i löpningen. Du kan göra precis när det passar, starta när du vill starta. Löpningen har inga öppettider. Det är den stora charmen. Har man en jobbig dag och vill rensa huvudet, går man ut och springer och har ett möte med sig själv för att sortera tankarna. Du kan göra ett hårt pass om du vill ha pulsen eller välja ett lugnare. Ett långt eller ett kort. Det finns hur mycket som helst i löpningen.

Även om det finns en charm i att springa på egen hand är det ändå gemenskapen och att springa tillsammans som hjälpt Petra och Marcus allra mest.

– Vi sprang och springer flera timmar tillsammans. Ingen annan stör oss. Det han säger lyssnar jag på. Ingen håller på med tvättmaskin eller städar. Man bara är där bredvid och lyssnar, säger Petra.

Äventyrslopp i Älvdalen

  • Älvdalen Backyard Ultra, 15 juni
  • Sportkullan Adventure Race, 13 juli
  • Sportcenterloppet (MTB), 27 juli
  • UKA PAIN Ultra, 28 september
  • UKA PAIN MTB, 5 oktober