Familj åker häst och släde.

Testpatrullen testar häst och släde

En tur med häst och släde genom snötyngda skogar. Förtjusta barn som tjuter av glädje när hästen börjar trava och farten ökar. Toppa med en sprakande brasa, kanelbullar och varm choklad. Under en solig eftermiddag på Sollerön utanför Mora fick både barn och vuxna krypa ner bland de varma fällarna för ett riktigt vinteräventyr. Häng med Testpatrullen på slädtur.


Familjen Andersson-Bröms tog med sig barnen John 4 år, Carl 2 år och kusinen Maja 6 år på en tur med häst och släde hos Snickars Brukshästar på Sollerön. Kusken Emelie Eriksson driver företaget där nordiska arbetshästar står i fokus och förutom slädturer är det också möjligt att följa med på turridning eller häst och vagn. Här berättar familjen om sina upplevelser. –

Berätta om slädturen!

– Det var en riktigt fin dag med lagom många minusgrader och solsken, så förutsättningarna var goda. Dessutom var barnen glada och spända på att få träffa livs levande hästar. De rusade fram till hagen för att titta och klappa när vi kom fram. Emelie gav oss ett varmt välkomnande och berättade lite kort om hur allt skulle gå till innan hon ledde fram Kuling, som var den häst som skulle dra släden just idag. Sen var det dags att ta plats i själva släden och åka iväg. Det var en rymlig och stabil släde, så vi föräldrar kände oss trygga i att barnen verkligen höll sig inom väggarna även fast de ville röra på sig. För även om det var mysigt att sitta hopkurade under fällar och filtar så fanns det mycket att titta på i skogen när vi åkte fram.

Pojke sitter i släde och tittar på häst.
Mycket att titta på under turen med häst och släde genom skogen. Extra roligt när hästen börjar trava och det går fort!

Hur lång var turen och vad fick ni se?

– Det tog drygt 45 minuter innan vi var tillbaka vid stallet igen, vilket var alldeles lagom för att barnen skulle hålla koncentration och ork uppe i släden. Det var en väldigt fin slinga vi åkte, genom skog och över mer öppna marker så att vi kunde se Gesundaberget och Siljan. Mäktigt! Emelie berättade om hästarna och sitt företag från kuskbocken under tiden vi körde. Intressant att få höra mer om hur det går till när hon till exempel jobbar med hästarna i skogen och vilka fördelar de har jämfört med stora skogsmaskiner.

Det blev fika också?

– Ja, när vi kom tillbaka till gården och stallet bjöds det varm choklad och kanelbullar framför en varm eld. Det var riktigt skönt att få tina upp tår och fingrar, plus att elden ger väldigt hög mysighetsfaktor. Barnen fortsatte att titta på hästarna och fick dessutom chans att ge Kuling varsin morot som tack för turen.

Bildkollage av häst och släde samt mys framför elden.
Mysigt både under slädturen och på efterföljande fikastund vid den sprakande elden.

Vad var det bästa med slädturen?

– Det märktes att barnen tyckte det var riktigt kul när hästen började trava och det gick fortare. Då pirrade det nog lite extra i magen. Att få klappa hästarna och ge dem en morot efteråt var också en höjdare.

Några tips för den som planerar samma upplevelse?

– Att ta med varma kläder, så att man verkligen kan njuta av allt som händer. Annars var det perfekt att få fika och allt på plats, vi behövde inte ha med så mycket själva.

Testfamiljen

Familjen Andersson-Bröms bor i Mora och består av pappa Magnus, mamma Kristina med barnen John, 4 år och Carl, 2 år. Kusin Maja, 6 år var också med på slädturen.

Familjen Andersson-Bröms samlade i släden.
Familjen Andersson-Bröms redo för en tur med häst och släde.

Om Snickars Brukshästar

Snickars Brukshästar erbjuder olika turer med hästar, framför allt nordiska arbetshästar. På vintern är det turer med häst och släde, sommar och övriga året är det häst och vagn. Det finns också möjlighet att testa turridning med häst eller prova på brukskörning.

Emelie Eriksson, som äger och driver företaget, är utbildad hästskötare och brukshästkusk. Fokus ligger på att bevara, öka kunskapen om och genomföra uppdrag med just arbetshästar. Hon och hennes hästar har, förutom de guidade turerna och turridningen, även varit med i filmer och evenemang. Dessutom jobbar hon och hästarna med olika uppdrag i skogen.

Läs mer och boka en tur på Snickars Brukshästars hemsida