Två personer med pannlampa i mörkret.

Testpatrullen provar mörkervandring

En kväll i pannlampans sken, med skogstaco och egengrillad kanelbulle. Under en guidad vandring genom Rättviks skogar fick både barn och vuxna lära sig mer om djur och natur, som vad ett tusenårsträd är och exakt hur många miljoner myror det finns i en myrstack. Häng med Testpatrullen på mörkervandring.


Lena-Stina Björklund, du tog med dig dina två syskon och sex av era barn på mörkervandring i Rättviksskogarna?

– Ja, kusinerna träffas inte så ofta och det var roligt att göra något lite annorlunda tillsammans utomhus när det blivit mörkt. Vi klädde oss för uteaktivitet, hoppade in i bilarna och åkte iväg. Vi mötte upp vår guide Lotta i Rättvik och hon tog oss med ut i skogen. Vi åkte en stund i bil och stannade, som det kändes, mitt ute i skogen. Vi blev utrustade med pannlampor och reflexvästar och Lotta förklarade vad som skulle hända.

Och vad hände egentligen?

– Först pratade vi om nattaktiva djur som grävling, bäver och uggla – och som vi med lite tur skulle kunna höra eller se. Sen började vi gå längs stigen. Det var riktigt mysigt att gå i lampans sken, lite som i en ljustunnel med mörka granar som skydd. Vi stannade till några gånger och Lotta berättade om det vi såg, som hur en myrstack fungerar, vad ett tusenårsträd är, bävergnag och mörkerseende. Vi lärde oss att det finns ungefär 1 miljon myror i en myrstack! Mörkret hjälpte till att hålla ihop gruppen och barnen gillade läget. Klara fick ta täten och hittade fram längs stigen.

Blev det något gofika?

– Självklart! När vi vandrat ett tag hörde vi ett strilande ljud av vatten och vi var framme vid målet, Springkällan. Där fick vi hjälpa till göra eld och hämta vatten. Det är så gott att få en kopp varm choklad när det är lite kyligt och man är lite hungrig. Lotta ordnade med maten, en jättegod skogstaco.  Till efterrätt fick vi göra vår egen kanelbulle på pinne, grillad över glöden. Barnen kom igång att leka med det som fanns i skogen, klättrade på trädstammar och täljde grillpinnar. När vi ätit, blivit mätta och varma vid elden var det dags att ta oss mot bilarna igen. Väl där var kommentarerna: ”Är vi redan tillbaka?”

Matservering i mörkret.
Det tillagades skogstacos över öppen eld och till efterrätt fick alla grilla sina egna kanelbullar. En fullpoängare!

Vad var det bästa med mörkervandringen?

– Alla hade sina favoritstunder. Vi vuxna tyckte det var kul och spännande att gå i skogen i mörkret, speciellt när vi stannade upp och lyssnade på tystnaden. Bara känslan av att gå i pannlampans sken när det är alldeles mörkt ute. Barnen gillade att leka i skogen, ligga i mossan, klättra på trädstammarna och att se själva Springkällan. Även känslan av att komma fram till målet, stunden när vi satt och spelade spel och åt mat kom upp som favoriter. Sen är nog vi alla överens om att de egengrillade kanelbullarna var en riktig höjdare. Fantastiskt goda!

Några tips för andra som planerar samma upplevelse?

– Varma skor och bra kläder för vandring, kyla och fukt. Är man bara varm så finns inga problem! Aktiviteten passar bra för barnfamiljer, såväl yngre som äldre barn. I vårt gäng var barnen mellan 10–15 år.

Vad blir nästa utflykt i Dalarna?

– Lena-Stina med familj siktar på en fisketur på Hävlingen nästa gång i Grövelsjön eller en promenad i Slättbergsskogen i Orsa. Marias familj brukar göra en tur till Ärtknubben i Bjursås varje år, så det står nog näst på tur för dem. Då familjen Ola bor i Stockholm, är förhoppningen mycket snö nästa gång de kommer till Dalarna. Då tar de gärna sikte på en längdskidtur i skogen med pannlampa.

Testfamiljen

Syskonen Lena-Stina Björklund, Maria Hållmarker och Ola Hållmarker tog med sig delar av sina respektive familjer: Stella 15 år, Alva 13 år, Noel 11 år, Albin 12 år, Klara 10 år och Ellen 10 år.

Bor: Orsa, Bjursås och Huddinge.

Intressen: Skidor, fotboll, fjällen, film, spel, skridskoåkning, skidåkning både på längden och utför.

Gruppbild på de personer som var med under mörkervandringen.

Mörkervandring med Green Owl Travel

Under mörkervandringen letar ni efter spår av djur, lär er mer om naturen och upplever skogen i skymningen. Då det är en kortare vandringstur kan både äldre och yngre barn – och vuxna – vara med.

Läs mer på greenowltravel.se