Stuga i vinterlandskap.

Stugmys på dalavis

Att få kura i en alldeles egen stuga kan bli ett äventyr utöver det vanliga. Framför allt blir det ett avbrott från vardagen, ett tryggt sätt att byta miljö och att uppleva vår magiska natur. Hyr en stuga i Dalarna och spendera vinterdagarna på turskidor eller frostiga promenader. Middagen lagas i eget kök och sedan väntar mys framför den sprakande elden. Följ med på en resa till en drömvärld som väntar närmare än du kanske tror.


Solens strålar värmer och kinderna blir rosiga kinder under skidturen över fjället. När kaffet kokas över den öppna elden, spretar de kalla fingrarna tacksamt över de värmande lågorna. Tystnaden bryts endast av förtroliga samtal, skratt och ljudet från den sprakande brasan. Dagens lunch lagas över öppen eld på den stora stekhällen och precis som allt annat som tillagas och äts utomhus, så smakar det ljuvligt. Frisk luft kan ju vara den bästa tänkbara kryddan. De här skidturerna har snabbt blivit en självklar dagsaktivitet, där siktet varje gång ställs in på någon ny lockande plats att inta dagens gofika på.

På skidor i kvällssol.
Dagarna spenderas utomhus, på skidor eller med härligt vintriga promenader i omgivningarna.

Stjärnklara nätter med dansande norrsken

Turerna både startar och slutar vid den timrade fjällstugan, som förutom närheten till vildmarken också bjuder på utedass, braskamin och milsvid utsikt. Här finns inte mycket mer att göra än att koppla ner, ta det lugnt och gå ut på upptäcktsfärd. Rå om varandra och spendera dagarna i samspel med naturen, för i det enkla och avskalade finns det också något rofyllt. Plötsligt finns tid att tänka, att känna och att bara vara.

Veden hämtas i vedboden precis utanför stugan. Vinden viner runt knuten och en bit bort vandrar ett par renar stillsamt fram över fjället. Mörkret sänker sig snabbt den här tiden på året och det dröjer inte länge förrän himlen istället lyses upp av tusentals stjärnor. Därmed startar även jakten på stjärnbilder och både Karlavagnen, Cassiopeja och Polstjärnan pekas ut. Kanske bjuder vinterhimlen även på ett dansande norrsken?

Vinternatt vid öppen eld.
Runt en sprakande eld och under en stjärnklar vinterhimmel, med naturen, tystnaden och stillheten alldeles utanför stugdörren.

Middag i brasans sken

På tal om bjudning börjar det snart bli dags för kvällens middag. Med kurrande magar och rosiga kinder, iklädda underställ och yllesockor samlas ni kring det gedigna träbordet. Vardagsbekymmer, jobbstress och livspussel känns långt borta. Just nu är det bara det som sker här och nu viktigt, inget annat tar sig in genom stugdörren och kan pocka på uppmärksamhet. För där ute finns bara fjäll, snö och total tystnad. Inte ens en bil eller gatlykta.

Dagar som dessa bjuder in till samtal och naturnära utflykter, men också till eftertanke. Dagtid går turskidorna varma och toppas med lika rykande varmt kaffe och magiska fjällvidder. Kvällstid lagas maten utomhus över öppen eld under den stjärnklara vinterhimlen. Livet ter sig enklare och mer okomplicerat – ett tacksamt avbrott när mycket i omvärlden är oroligt och osäkert. Närheten till naturen ger perspektiv och tacksamhet för det lilla.

Lägger in vedträ i öppen eld.

Dukat frukostbord med kaffe, gröt och levande ljus.
Levande ljus och mysiga måltider vid köksbordet i den egna stugan, där ni själva fyller dagarna med mat, vila och saker att göra.

 

Var ligger din drömstuga?

Att bo i egen stuga med självhushåll – vare sig det är på en mer avskild plats eller närmare omgivningen – kan kännas extra tryggt i dessa dagar. Runt om i Dalarna finns flera olika stugboenden att välja mellan.

Valda filter