Båt vid kajen i Smedjebacken.

Strömsholms kanal firar 225 år

Som ett glittrande band slingrar sig Strömsholms kanal fram genom Sveriges äldsta bruksbygd, från Strömsholm i söder till Smedjebacken i norr. Kanalen är Sveriges näst äldsta och invigdes år 1795 och sedan dess har trafiken i kanalen aldrig upphört! I år, 2020, firar kanalen 225 år och detta ska naturligtvis firas!


Logo för Strömsholms kanal.

Historia

I 150 år var Strömsholms kanal en livsgivande nerv som underlättade transporter och berikade livet för människorna som bodde längs med kanalen. Här har båtar tungt lastade med malm och andra varor förts från Dalarna och Bergslagen vidare ner mot Mälaren och huvudstaden. Järnet var den viktigaste exportvaran, både som råvara men också järnprodukter som förädlats, tex stångjärn och tackjärn. Många dagsverken gick åt till bygget och många liv påverkades och förändrades av kanalbygget. Än idag är trafiken tät och många besökare vill ta en tur på den 110 km långa farleden med 26 slussar där stigningen är Sveriges högsta på 100 m! Totalt är det bara 12 km som är utgör de grävda delarna av kanalen, resten av farleden går genom hela 14 sjöar. Att glida fram här en varm sommardag bland lummig grönska och stanna till vid något av de många besöksmålen för en fika eller upptäcktsfärd kan vara en av sommarens höjdpunkter!

Båt vid kaj i Smedjebacken.

Jubileet

I år är det dessutom 225 sedan kanalen invigdes och började användas som fraktled! I lokstallet i Smedjebackens kommun hittar besökarna i sommar en utställning från och med 28 juni. Bilder av ritningar och planer från år 1774 när kanalen planerades ställs ut här. För den historie- och kulturintresserade är detta stopp ett måste. För de som istället gärna svingar golfklubban är kanalslaget en lockande aktivitet i sommar! Utmanas att spela på 6 av de olika golfbanorna som återfinns längs med kanalen och fyll i ett spelkort som hittas på de golfbanor som deltar i Kanalslaget. Efter avslutad säsong kan du fota spelkortet och skicka in det för att delta i en utlottning av olika priser.

Flaskor med dryck.

Det finns också mycket annat att göra längs med kanalen. För de som riskerar att bli sjösjuka eller helt enkelt föredrar cykeln finns en cykelled längs med hela sträckningen. Det är därför lätt att välja om man vill cykla hela sträckan på 110 km eller endast en bit av vägen. De natursköna omgivningarna är inbjudande och det finns många kulturminnesmärken längs med vägen. Många caféer & restauranger erbjuder allt från ekologiskt och närproducerat till husmanskost, och i år har jubileumsprodukter tagits fram för att fira kanalens födelsedag! Varför inte testa kaffe och te från Björklunds kafferosteri? Jubileumsmust och cider från Köpings musteri kan läska varma sommarkvällar, eller kanske är det en öl producerad av Coppersmith´s mikrobryggeri som lockar?

Vad ni än väljer att göra är ett besök vid Strömsholms kanal väl värt ett besök! Tänk dock på att följa restriktionerna som finns pga. coronaviruset och håll avstånd för att få en trygg och säker upplevelse!