Ett rött hus bredvid kala träd och en grön gräsmatta. En stor sjö i bakgrunden.

Storsatsning på evenemang i Orsas folkpark Skeer

Under rubriken ”Så mycket Orsa” blir det i sommar åter liv på Skeer, den vackert belägna folkparken med utsikt över Orsasjön. På 80-talet spelade bland annat Europe, Tomas Ledin och Jerry Williams här men de senaste 30 åren har inte mycket hänt. Det ska det bli ändring på nu, berättar Ben Malén som är en av initiativ­tagarna.


Som före detta frontfigur och sångare i bandet Trance Dance hade Ben en karriär som popstjärna på 80-talet, men hans gedigna musik­bakgrund började redan när han var barn. Idag är han aktiv som musik­förläggare på Stereoscope Music och sedan 90-talet har han arbetat med att exportera svensk musik och utveckla artister som bland andra Miriam Bryant, Ace Wilder och Broder Daniel.

I många år har Ben också haft en förkärlek till Dalarna och tillbringat mycket tid här, bland annat då han under 25 år var gift med en Morakulla. För fem år sedan köpte han en gård i Slättberg för att tillbringa mer tid i Orsatrakten:

– Jag ville ha närmare till skidåkning, naturen och flugfiske, men hade då ingen intention att bli folkparksdirektör, säger Ben och skrattar.

Collage: En man på skidor bredvid ett rum fyllt av bråte.
Ben Malén är en av initiativtagarna till att det i sommar åter blir liv på Skeer och arbetet med att rusta upp pågår för fullt.

En cykeltur förbi Skeer blev startskottet

Men så föll det sig. När han i somras pensionerade sig från jobbet som artist­manager och talang­utvecklare infann sig suget att göra något annat. 

– Som slumpen ville det hade jag cyklat förbi Skeer och sett den fantastiskt vackra platsen och i ett helt annat sammanhang pratade jag med en kollega, Micke Henriksson vid produktions­bolaget Lifeline Entertainment, om att det inte fanns någon aktivitet där. Så vi beslutade oss för att kolla upp det och prata med kommunen.

Och på den vägen är det. Ben och Micke krokade arm med Agneta Villman vid Villman Produktion, som driver Maximteatern i Stockholm, och tillsammans med Orsa kommun drog sedan arbetet för att rusta upp Skeer igång.

– Kommunen har varit fantastiskt bra, de ville också få dit en verksamhet och förstod svårig­heterna och hur mycket som krävs, det har varit en bra process, säger Ben.

Arbetet för att få allting klart till sommarens premiär den 29 juni pågår för fullt. På själva premiären kommer Sven-Ingvars att spela och på sommarens program finns också artister som Jill Johnson, Nordman, Panetoz och Lasse Stefanz. För de minsta blir det barnteater med Bamse.

En röd träbyggnad med kupat tak, solen skiner och det står tallar bredvid.
Skeer har en gång utsetts till Sveriges vackraste folkpark, med den magiska utsikten över Orsasjön.

Revy, teater och konserter

Under rubriken ”Så mycket Orsa” kommer man att producera evenemang under sommarmånaderna, främst inriktat på revy och teater, men också konserter.

– Vi vill ge folk möjlighet att se sådant som spelas i storstäderna. Vi måste ta ut artister och föreställningar till där människor befinner sig, det är en trend vi ser. Det är dyrt att åka till Stockholm och framöver kommer människor inte vilja eller kunna ta sig dit i samma utsträckning. Samtidigt finns en enorm sommar­turism i Dalarna och ett stort behov av upplevelser, så vi vill utveckla möjligheter för det. Dalhalla har skapat en vana att man åker hit och tittar på saker men vi kommer inte konkurrera med dem, utan siktar mer in oss på delen de inte gör, som teater, berättar Ben.

Det kommer även att pågå annan verksamhet på Skeer under resten av året, enligt en överens­kommelse med kommunen. 

– Vi månar om platsen som helhet och vi ska jobba för att ge den ett gott rykte. Idag görs det 30–40 arrange­mang där per år, som dans­kurser till exempel, och så ska det fortsätta fungera.

Att Ben ser hoppfullt på Skeers framtid är det ingen tvekan om.

– Det finns stora möjligheter här. Byggnaderna är helt fantastiska, där har tiden stått stilla vilket har ett stort värde idag. Skeer har ju också utsetts till Sveriges vackrast belägna folkpark och jag som själv spelat i nog nästan alla folkparker i Sverige kan intyga att det stämmer. Det känns som att man är i Schweiz, högt ovan Orsasjön med bedårande utsikt. Det är verkligen en fantastisk plats.

Hitta sommarens evenemang i Dalarna