Vinterdag i Rättvik.

Sparksafari – en annorlunda vinterupplevelse i Dalarna

Att åka spark är en klassiker på vintern, men medan det för vissa är en självklarhet är det för andra en riktigt exotisk upplevelse. Lotta Backlund på Green Owl Travel i Rättvik tar sparkåkningen till en ny nivå, när hon anordnar sparksafari för den som vill testa det klassiska åkdonet.


Hur kom du på idén med sparksafari?

– Under åren har jag vintertid haft gäster från alla möjliga länder som undrat över de konstiga fordon (läs sparkar) de sett susa förbi hotellen de bott på. Det tillsammans med en ökad efterfrågan om att få testa det som lokalbefolkningen gör på sin fritid samt nyfikenheten på lokal historia och traditioner har gjort att jag har skapat sparksafari som aktivitet från och med i vinter. Men det är inte bara utländska turister som kan lockas av aktiviteten, jag tror även det kan passa svenskar som kommer söderifrån, säger Lotta Backlund.

Spark på siljan.

Såväl utländska som svenska gäster är nyfikna på att testa åka spark. Att glida fram på Siljans is är en njutbar upplevelse en solig vinterdag.

Hur går det till?

– Turen börjar med att vi samlas och alla får en kort introduktion till hur man använder sparken. Sedan sparkar vi runt i närområdet och stannar till på olika platser längs vägen, bland annat för lite varm dryck och en kanelbulle. Ingen utflykt utan fika! Fikastunden samlar ihop gruppen och får alla att känna samhörighet. Det är också en stund för reflektion kring det vi sett och upplevt under turen. Med lite starthjälp kan alla sparka, men jag misstänker att det kan bli en del skratt och felkörningar i början. Aktiviteten passar i stort sett alla – yngre barn kan sitta på sparken medan äldre barn kan stå framför en vuxen på medarna eller själv få prova att köra. Vi kommer att köra turen ett par gånger varje vecka.


Vandrare med snöskor.

Lotta Backlund på Green Owl Travel anordnar olika vinteraktiviteter med Rättvik som utgångspunkt. Bland annat finns möjligheten att ge sig på snöskovandringar i vinterlandskapet.

Vad gör du själv helst en vinterdag i Dalarna?

– Jag älskar att vara ute, oavsett väder! Det kan se ganska trist och kallt ut när man tittar ut, men när jag väl pälsat på mig och gett mig ut vill jag bara vara ute. Allra helst åker jag längdskidor just när solen är på väg upp, går på snöskor rakt ut i skogen eller gör upp eld vid en slogbod och fikar på något varmt och gott. Hunden får oftast följa med, han älskar snö! Jag har alltid ett utflykts-kit i bilen så att jag är redo att göra en utflykt när tillfälle ges. Är det väldigt kallt tar jag hellre på mig dubbla mössor än stannar inomhus. Det finns också en tjusning i att vara ute när det är sträng kyla för att sedan gå inomhus och mysa vid en brasa.

Några andra vintriga upplevelser du kan tipsa om?

– Oh ja, det finns så många saker att hitta på! Isfiske på en frusen sjö mitt i skogen är en ny favorit. Tills för något år sedan trodde jag att det där med fiske inte alls var min grej men sedan märkte jag att det inte alls behöver handla om själva fisken. Det är lika mycket en upplevelse i sig att bara vara där ute, mitt i tystnaden. Mindfulness tror jag det kallas. Jag är också nyfiken på att bada isvak och bada bastu på Bastuflotten som finns i Rättvik där jag bor. Eller nja, jag är ju en badkruka så jag får se hur det blir med det!

Porträttbild på Lotta Backlund.

Lotta Backlund driver Green Owl Travel, som med sina aktiviteter vill skapa naturnära kvalitetstid.

Lotta Backlund om Green Owl Travel

”Jag älskar naturen, historien och landsbygden! Det bor en fantastisk möjlighet och styrka i dem alla tre. Jag vill att mina aktiviteter ska kännas genuina och äkta, att mina gäster ska få uppleva Sverige och Dalarna på ett levande sätt. Därför utgår jag alltid utifrån ekoturismens tankar om ett hållbart resande, där det lokala är det som skapar värdet. Oavsett om det är barnfamiljer eller vuxna som följer med på mina turer är jag mån om att skapa kvalitetstid.”

Läs mer: Hitta fler spännande vinteraktiviteter i Dalarna