Barn som åker skidor.

Skidsemester med barn? Tänk på det här!

Är resan till fjällen bokad och klar? Eller funderar ni fortfarande på vart ni ska åka skidor just i vinter? Ta det lugnt! Här är en guide till dig som ska åka på skidsemester med barn i Dalarna. Vi har samlat tipsen, anläggningarna, aktiviteterna och allt annat som kommer sätta guldkant på tiden tillsammans.


1. Välj en barnvänlig skidanläggning

Att välja skidanläggning där barnen står i fokus är en bra start. I Dalarna finns Idre Fjäll, Orsa Grönklitt och Kläppen som alla ställer upp med gedigna aktivitetsprogram, skidskola, kringaktiviteter och boende nära slalombackarna. Allt det där som underlättar när barnen ska aktiveras eller ta sig till och från skidåkningen. I Dalarna är skidåkningen dessutom nära, med överkomliga avstånd från till exempel Stockholm och flera större städer. Mindre tid till resa är alltså lika med mer tid tillsammans på plats.

Läs mer: Familjevänlig skidsemester – 3 barnvänliga anläggningar i Dalarna

2. Boka ett boende som passar er – i god tid!

En mysig fjällstuga är förstås sinnebilden av fjällsemester och att få krypa in i värmen framför en sprakande brasa efter en dag i backen är aldrig fel. På och kring våra alpina anläggningar finns en mängd olika alternativ för boende: stugor, lägenheter, hotell. Välj det som passar just dig och din familj. Många anläggningar har smidiga ski in-/ski out-boenden där du bokstavligt talat bor i skidbacken. Flera av anläggningarna har också speciella barnveckor, med extra fina erbjudanden och ännu fler aktiviteter speciellt riktade till barnfamiljer.

Läs mer: Hitta och boka olika boenden i Dalarna

Barn i backen.

3. Förboka liftkort, skidor och skidskola

För att allt ska flyta på så smidigt som möjligt på plats, förboka så mycket som möjligt hemifrån. Det går att förbeställa liftkort, hyra skidor, pjäxor och hjälm eller säkra platsen i skidskolan via anläggningarnas hemsidor. När ni sedan är på plats är det bara att hämta ut grejerna och börja åka.

4. Gå på skidskola

Skidskola är det perfekta sättet att komma igång med åkningen för alla – oavsett ålder. Tillsammans med skidskolornas pedagoger övar barnen på att åka skidor, svänga och ploga. Självklart blandat med en hel del lek och bus. Det finns flera olika upplägg, så välj ett som passar dig och ditt barn. Lär er åka tillsammans eller låt barnet lära sig skidåkningen på egen hand. Förutom att de lär sig åka skidor är det dessutom ett perfekt sätt att träffa nya kompisar och ha kul tillsammans. Förresten! Det finns också skidskola för vuxna, så oavsett om du vill utveckla din åkning eller är nybörjare som vill lära dig från grunden finns en grupp även för dig.

Skidskolelärare som har roligt med barn.
Skidskolebarn i backen.

5. Hitta aktiviteter bredvid skidbacken

Hur kul det än är att åka skidor kan det bli mycket med en hel veckas häng i backen. Tur då att det finns en uppsjö av andra aktiviteter och evenemang att välja mellan. Hundspann, häst och släde, skoterturer, isfiske, bad, bowling, sång och musik för att bara nämna några. På Idre Fjäll finns till exempel barnens favorit Aske som bjuder på Barnens after ski med dansparty och ett 3000 kvadratmeter stort aktivitetscenter. Även Kläppen kör Barnens after ski, det går att tävla i Trollcupen, åka på skotersafari eller hundspann.

Läs mer: Hitta aktiviteter och upplevelser i Barnens Dalarna

Barn som åker hundspann.
Familj som åker längdskidor.

6. Packa bra skidkläder

För att upplevelsen på plats ska bli så bra som möjligt – grunda med bra kläder. Om ni inte vill lägga för mycket pengar på kläder och utrustning, försök hyra eller låna av vänner inför resan. När ni ska klä er, tänk lager på lager så att det går att ta av sig om det blir för varmt eller sätta på en extra tröja eller jacka om det fryser på. Kläder och underställ i ull är guld! Förutom täckbyxor och en vindtät skidjacka kan det också vara bra att ha rejäla strumpor (undvik kall bomull), handskar som skyddar från såväl väta som vind, solglasögon eller skidglasögon – och sist men absolut inte minst – hjälmen!  

7. Njut av skidsemestern och att vara tillsammans

När ni sedan är på plats – se till att njuta, umgås, koppla av och ha kul. Ta det lugnt och stressa inte, låt barnen ta skidåkningen och dagarna i sin egen fart utifrån sin nivå. Var stöttande, peppande och tålmodig så att barnen får en positiv upplevelse av både skidåkningen och skidsemestern. Det lägger en god grund för framtida åkning. Kom också ihåg att mysa lite extra, både kring backen och i stugan. Grilla korv i en slogbod eller hugg in på en frasig våffla till lunch. Och få saker är så mysiga som att krypa upp i soffan framför en sprakande brasa efter en dag utomhus när kinderna hettar sådär härligt.

Stugmys i Dalafjällen.

Läs mer: Här finns ännu mer att läsa om vintern i Dalarna