Lina Sofia Lundin ställer ut på Konsthallen Meken i Smedjebacken i sommar.

Sitt! Bland naturnära och egenodlad konst

Konstnären Lina Sofia Lundin vill uppmana oss att sitta ner, andas och bara vara. Med hjälp av naturen och egenodlat material skapar hon konstverk som manar till eftertänksamhet och stillhet. I sommar ställer hon ut på Konsthallen Meken i Smedjebacken.


Lina Sofia Lundin bor på en liten gård utanför Falun, med trädgård och några tillhörande åkrar. Där odlar hon både ätbart till familjen och konstnärligt material till sig själv.

– Jag jobbar med naturen på många sätt. Med natur- och växtfärger har jag större konstnärlig möjlighet att arbeta med längre processer eftersom färgen håller bättre. Dessutom odlar jag till exempel lin och ringblommor, som jag använder på olika sätt i mina verk, för att försöka ha koll på min egen skapandeprocess och försörja mig själv med material.

Inspiration under graviditeten

I sommar ställer hon ut på Konsthallen Meken i Smedjebacken, där fem konstnärer bjudits in att tolka temat ”Tillbaka till naturen”. Just naturens långsamhet, hur den bjuder in till att stanna upp, reflektera och bara vara är något Lina Sofia vill förmedla i sitt verk ”Att sitta”. Fröet till verket såddes under hennes senaste graviditet.

– När jag fick barn blev det en övning i att sitta mycket, för det krävs ju att man som förälder behöver sitta och vara med sitt barn. Sen behövs också sittandet med en lugn miljö runtomkring sig för att allt ska funka rent hormonellt, som med amning. Då kände jag att jag ville skapa någon form av miljö där man får möjlighet att utforska detta.

Vid verket i konsthallen finns en kort instruktion och vägledning till besökaren: ”Sätt dig gärna ner en stund! Ta några djupa andetag. Fäst blicken en bit framför dig. Låt tankar och impulser som kommer passera.”

– Vi behöver tid att reflektera. Många gör det kring konst och titta på konst kan i sig vara en meditativ stund. Så här har jag skapat en plats att bara sätta sig – och gärna dricka en kopp ringblomste. Det finns många andra verk i utställningen som handlar om allvarliga saker som engagerar eller väcker känslor, som miljöförstöring. Då kanske min sittplats kan vara en motpol där kroppen får landa.

Ringblommor återkommer i Lina Sofia Lundins konst och även i hennes arbetsmetoder, som vid växtfärgning.
Blommor, växter och andra skatter från naturen återkommer i Lina Sofia Lundins konst och även i hennes arbetsmetoder, som vid växtfärgning.

Återupptäcka nedärvd kunskap

För Lina Sofia är också hennes skapande processer ett sätt för henne att hitta ro, tillsammans med den ständiga nyfikenheten och suget efter ny kunskap.

– När allt annat går så snabbt behöver åtminstone jag motsatsen. En process som tvingar mig komma ner i takt och försöka skapa balans. Kopplat till det är också intresset för kunskap. Idag kan vi kolla tutorials på nätet direkt, medan kunskapen förr i tiden var mer nedärvd. Då lärde vi oss av släktingar om lantbruksliv, växter och material i närheten.

Idag upplever hon att vi tappat den kopplingen och hoppas med sin konst och sina projekt föra en del av det gamla tankesättet tillbaka.

– Min konst blir också en form av undersökande av historia, att komma nära det förgångna och respektera den kunskap som funnits. Och där är ju att göra tillsammans viktigt, något som återkommer i mina verk. I Att sitta-verket finns till exempel kopplingen till min familj och släkt, när jag använt gamla gårdslinnen. Också där återkommer naturen. I linet som har vuxit på en åker, beretts av generationer av kvinnor, lagats och lappats. Nu har jag också gjort något omsorgsfullt av det och kanske tagit det vidare till nästa generation.

Om Lina Sofia Lundin

  • Har en examen i Textil konst från Högskolan för Design och Konsthantverk och har även utbildat sig på Sätergläntan i Insjön.
  • Merparten av hennes projekt kombinerar konst, hantverk och pedagogik. Ofta väver hon in naturen i verken, exempelvis genom att själv odla kultur- och medicinalväxter som används som material.
  • Har skrivit boken Naturlig färgning: mat och kläder i ett kretslopp.

Lina Sofia Lundin.
Lina Sofia Lundin ställer ut verket "Sitt!" på Konsthallen Meken i sommar, på temat "Tillbaka till naturen". Foto: Christian Åslund.

 

Om utställningen: Tillbaka till naturen

  • Öppen 29 maj – 28 augusti
  • Utöver Lina Sofia Lundin medverkar även Eric Andersson, IC-98, Jenny Käll och Märta König.
  • I konsthallens luftiga lokaler på 600 kvm finns goda möjligheter att hålla avstånd till varandra.
  • Läs mer: Konsthallen Meken, Smedjebacken

En del av Dalarna Art Trail

  • Konsthallen Meken är en av aktörerna i årets Dalarna Art Trail, som samlar totalt tolv pärlor i sommardalarnas konstutbud.
  • Läs mer: dalarnaarttrail.se.