Porträtt på Sanna Sjödén.

Sanna rappar på älvdalska

Sanna Sjödén är skidskytten som började rappa – på älvdalska. Det blev startskottet på en helt ny väg i livet, där musiken tar allt större plats. Här berättar hon mer om det unika språket älvdalska, om reaktionerna på hennes rapmusik och om sina vinterfavoriter i Älvdalen.


Du rappar på älvdalska – berätta mer!

– Jajamen! Jag har skrivit en raplåt där hooken är på älvdalska. Det är en låt som handlar om att stå upp för sig själv skita i vad alla andra tycker. Att man ska vara stolt över den man är. Ett riktigt cheesy budskap egentligen, men attityden som det finns att ta fram i rappen och beatet väger upp och ger låten en mäktig känsla som också gör den riktigt kul att köra live!

Vilka reaktioner har du fått på rappen och låten ”Ig ir ig”?

– Hemma i Älvdalen tycker många att det är kul att jag ”sätter byn på kartan” som de säger. Andra undrar hur jag kom på den idén och det undrar faktiskt jag med, så det har jag inget svar på. Det bara blev så helt enkelt. Sen skulle jag säga att reaktionerna är kraftigare utanför Älvdalen. Efter många av mina spelningar är det folk som kommit fram och berättat hur häftigt de tycker att det är att för första gången få höra språket som de hört talas om så mycket. Andra berättar att de inte haft en aning om att språket ens fanns och säger att det låter som isländska eller grönländska – eller som de föreställer sig fornnordiskan.

Vad är grejen med Älvdalen?

– Några av mina kompisar som kommit för att hälsa på tycker att det ser ut som en riktig ”julkalanderby” och det håller jag med om. På vintern är Älvdalen lite av en köldhåla, vilket kanske inte låter så himla najs, men det jag menar är att snön ofta kommer tidigt och att den ligger kvar. Perfekt för mig som förknippar en bra vinter med snötäckta landskap och skidåkning i massor. Men det allra bästa för mig är förstås familjen och älvdalskan. Få saker får mig att känna mig lika hemma som att prata älvdalska eller höra folk dalska med varandra.

Från scenen där Anna rappar.

Var åker du helst skidor här i krokarna?

– På Älvdalens skidstadion finns det en finfin skidskyttevall, så det är som oftast där jag tränar. Stadion ligger centralt och där finns det både kuperade och mer snälla spår som inte är lika tekniskt kvävande. Totalt finns det 17 km skidspår varav 5 km är elljusspår. På mina myspass brukar jag åka till Rännkölen. Där finns 22 km skidspår i Instagramvänlig terräng med varierande kupering. På båda ställena finns det värmestuga så se till att komma ihåg att ta med fika till efteråt!

Några andra vintriga tips i Älvdalen?

– På Nässjön finns det en flera kilometer lång skridskobana uppskottad där man kan åka långfärdsskridskor, åka spark och spela hockey. Skoterleder finns det gott om lite överallt och så finns det en massa bra ställen att pimpla på. Älvdalen är perfekt för de som faktiskt vill ut i naturen och göra saker – njuta av årstiden helt enkelt.

Namn: Sanna Sjödén
Gör: Skapar musik och jobbar på nytt material. Rappar på älvdalska. Är skidskytt, även om en stressfraktur just nu sätter käppar i hjulet för just skidåkningen.
Instagram: @sjsanna