Ett upplyst scengolv i en arena med sittande publik runt.

Rättvik Arena – en mötesplats över gränserna

Rättvik har begåvats med en ny modern arena i toppklass, ämnad för idrott, musikevenemang och små och stora möten. Något som Jens Christiansson på Rättvik Event hoppas ska generera nya och stora värden, både för Rättvik och för Dalarna.


Den första visuella överraskningen kommer redan på parkeringen. I blickfånget finns den väldiga bandyarenan som såg sitt ljus 2010 och är Dalarnas största träbyggnad. Sen syns den påbyggda evenemangsdelen som invigdes i oktober ifjol. Förstagångsbesökaren har fullt upp med att ta in storslagenheten. 

Det fortsätter sedan i samma anda innanför väggarna: en välkomnande entré med en stilfull restaurang med plats för 100 lunchgäster till vänster och ett stort gym, Koppjärk, till höger. Sen raka vägen in i hjärtat – det vill säga alla evenemangsytor – som den nybyggda, fullstora sporthallen som ena dagen kan vara ämnad för idrott och den andra för en konferens, musikshow eller bolagsstämma för tusen personer.

Inte sparat på krutet

Allt andas nytt, fräscht och modernt, med en tuff interiör av svart, trä och betong. Det låter som en dröm, att ”lilla Rättvik” skulle kunna skapa en arena av sådan kaliber och storlek.

Inne i bandyarenan med sitt höga, välvda trätak, har det spelats elitseriebandy under hösten och vintern för första gången på 70 år. Ovanför läktaren återfinns numera även fyra loger, tänkta som en extra piff för idrottspubliken, eller för dem som vill hyra ett konferensrum för sina möten på företaget.

– Och det har inte sparats på krutet när det gäller interiören, säger Jens och syftar då på hela nybygget som dockats på den befintliga bandyhallen. Hallen har på köpet uppgraderats med helt nya ytor för omklädningsrum och därtill ett lastintag och biytor som för tankarna till de största arenorna i klassen.

Collage: En leende man, två bandyspelare i en match.
Jens Christiansson beskriver arenan som en gränsöverskridande mötesplats för idrott, möten, kultur och nöje. Foto från bandymatch: Göran Erlandsson.

I symbios med Dalhalla

Jens Christiansson har jobbat för Rättvik Event sedan 2011, ett bolag som sedan 2012 även driver Dalhalla. Han gläds över möjligheten att jobba med två arenor parallellt, som överlappar varandra och tillsammans skapar förutsättningar för evenemang under årets alla månader. 

Dalhalla må fortsatt vara loket i verksamheten, men med den nya arenan inne i Rättvik kommer nya dörrar att öppnas. 

– Dalhalla är en unik arena i världen där 90 procent av publiken kommer utifrån, från andra län eller från utlandet. Till sommaren siktar vi på 30 evenemang och en sammanlagd publik om 100 000 åskådare. Det vi skapat här med Rättvik Arena är ett komplement till Dalhalla, där vi kan erbjuda en året runt-produkt som kan fungera som en motor och mötesplats för närmiljön, där vi vill få till bra samarbeten som gynnar alla. 

Med den nya arenan kan de skapa aktivitet året runt säger Jens:

– Det är viktigt för oss att utveckla bygden, att finnas till och skapa nya möjligheter på olika plan. Vi planerar att arrangera tio-tolv evenemang av olika slag per år i den nya arenan, främst under perioden september till maj då Dalhalla har stängt för säsongen. Vi är ett samspelt gäng på i runda tal 20 heltidsanställda och på sommaren kan vi addera 150–200 personer till. Tillsammans ska vi nu göra något riktigt bra av det här. Till saken hör att vi nu även fått ett fantastiskt kök som både fungerar som mötesplats i vardagen och som ett förberedande kök till Dalhalla.

Utomhusbild på Rättviks stora arena.
Med den nya arenan kan Rättvik Event skapa aktivitet året runt.

Besökaren står i centrum

Jens säger att man vill skapa roliga saker som kittlar och attraherar.

– Vi arrangerade en Oktoberfest i höstas som blev en succé, det var många som gapade av förvåning när vår sporthall ändrade skepnad över en dag och blev bästa hålligång-stället. Eller när vi anordnat någon större konferens med annat golv i hallen och toppmodern teknik och utrustning. Vi har sagt att vi ska tänka gränslöst och verkligen öppna upp för lösningar. 

Även idrott är ett självklart inslag.

– Idrotten har förstås sin givna plats, där vi kan anordna turneringar i exempelvis innebandy eller handboll. Vi tror även på mervärdena som finns i närmiljön med så många olika aktiviteter runt omkring. Det går att bygga aktiviteter som är bra för oss, för kommunen och alla näringsidkare, med ett stort antal gästnätter och ökad handel. Det är den rollen vi vill ha, som motor för bra saker i Rättvik och bygden, oavsett om det handlar om idrott, möten, kultur eller nöje. 

Text: Johan Pellas