Porträttbild på Elin Ek.

På längdskidor i Ludvika – Vasaloppsvinnaren tipsar

Ludvika är något av en dold pärla för längdskidåkning. Bara 2,5 timme från Stockholm finns spår både för den som vill samla mil inför Vasaloppet eller njuta i vintervita omgivningar. Vasaloppsvinnaren Elin Ek tipsar om sina bästa platser för längdskidåkning i södra Dalarna.


För den som siktar på en tur på skidor är det lätt att tanken direkt går till klassiska längdorter, så som Mora, Orsa, Idre eller Sälen. En ort som kanske borde få – och ta – större plats i sammanhanget är Ludvika, som med sin närhet till Mälardalen lockar många skidsugna motionärer. 

– Det är varierat vilka som är här och åker, men många är Vasaloppsmotionärer. Det är första stället man kommer till som har snö om man kommer söderifrån. Det är nära och bra, säger Elin Ek, olympier och Vasaloppsvinnare som bor och verkar i Ludvika. 

När hon själv ger sig ut i spåren har hon ett flertal olika platser i och kring Ludvika som alternerar mellan. 

–  Jag själv åker mycket skidor i Källbotten, det är ett av mina favoritställen. Det är snösäkert, ligger högt och är ofta välpreparerat. Om det finns snö är det är säkert att det är bra spår där. Det finns både ett kuperat elljusspår och en väg för den som vill samla mil. Helt enkelt finns det spår för alla och det är också bra för barnfamiljer. 

Säfsen och Ljungåsen bland favoriterna

Om vintern är mindre bra tipsar hon om Norrbärkes arena i Smedjebacken – där är de riktigt bra på att få till bra spår på konstsnö. En mildare vinter är det också läge att söka sig mot högre höjder och där ligger både Säfsen och Ljungåsen bra till. Samma sak med Grotfallet och Björkås i Grängesberg.  

–  Det finns många fina och välskötta områden, som nog många inte känner till, med entusiastiska föreningar som fixar fina spår. Jag brukar variera mellan ställena som finns, säger Elin. 

Om hon verkligen vill hålla sig på hemmaplan i Ludvika, på gångavstånd till skidspåret finns alla möjligheter till centrumnära åkning. 

–  Det finns ett elljusspår som ligger centralt i Ludvika, i Biskopsnäset. Det är ett väldigt fint stadsnära elljusspår som är lätt att ta sig till – till och med till fots. Det finns både en plattare kortare slinga för den som vill testa på skidor och en lite tuffare femkilometersslinga. I och med att den ligger så centralt är det väldigt fint.