Collage: En kvinna i vit blus och dräkt med hatt, en kvinna håller en dalahäst framför ena ögat.

Mönstermagi och textiltradition med Lina Odell

Följ med på en färgsprakande upptäcktsfärd genom Dalarnas rika mönsterskatt, när mönstervirtuosen Lina Odell berättar om hur hon skapar dräkter med textiltradition och dalainspiration. Det krävdes dock att hon sökte i andra länders folkkulturer innan hon hittade hem i sin egen: ”Jag insåg att allt jag hade letat efter redan fanns därhemma.”


Lina Odell från Falun är Sveriges första gesäll i dräktsömnad. Hon växte upp med Dalarnas textilkultur i familjen och bar sockendräkt redan innan hon kunde gå. 

– I min familj har det alltid funnit sockendräkter som har gått i arv. Skapande och slöjdande fanns omkring mig när jag växte upp, men jag reflekterade inte så mycket över det då. Det var så naturligt för mig, berättar Lina Odell. 

Under uppväxten i Falun sydde Linas farmor Kopparbergsdräkter till halva släkten. Även om Dalarnas tradition och hantverk inom sömnad alltid har varit närvarande i Linas familj, dröjde det ett tag innan hon själv insåg det. 

Som tonårig var det inte livstycken eller klutar som gällde för Lina – tvärtom. Hennes intresse för textil var visserligen stort, men det var mycket roligare med indiska spegelbroderier, japansk batik och sydamerikanska influenser. 

En kvinna i mönstrad huvudbonad och vit dräkt syns bakifrån.

Hem till Dalarna via Danmark

Efter studenten flyttade Lina till Danmark där dåvarande pojkvännen bodde. Hon sydde sina egna kläder och gick även kurser i sömnad och mönsterkonstruktion. Det var tack vare den danska skolans bibliotek som hon hittade en svensk tidning som skulle leda henne hem igen – och rakt in i hjärtat av Dalarnas textilkultur. Lina beskriver det som ”ett sådant där tillfälle i livet när alla kugghjul klickar i varandra”.

– Jag gick ofta till biblioteket för att hitta inspiration till kläderna jag sydde. En dag började jag bläddra i tidningen Hemslöjd, där jag hittade en annons om utbildningar på Sätergläntan i Insjön. Plötsligt visste jag att det var där jag skulle gå. Jag åkte ifrån pojkvännen, flyttade in på farmors vind och började jobba extra inför utbildningen – innan jag ens hade blivit antagen till den.

Lina berättar att hon länge vetat att det var sömnad som var hennes kall, men med en annan inriktning än den dominerande modebranschen.

– De flesta utbildningar inom sömnad handlar om mode, men i stället för att skapa nytt ville jag förvalta traditionen som vi redan har.

Collage: En kvinna i blå folkdräkt ligger på gräset, en kvinna med stor röd blomma i håret och mönstrad dräkt bland gula blommor.

Linas dalafavoriter inspirerar till nya dräkter

På Sätergläntans sömnadslinje lärde hon sig bland annat om den historiska sömnadsbiten och att sy för hand. Senare kom Blekinge att bli hennes bas, där Lina började arbetade som sömmerska och textillärare på folkhögskola. Men Dalarna är, och kommer alltid att vara, hemma för henne. 

– Trots att jag bott i Blekinge i 18 år tänker jag fortfarande att jag bara mellanlandar här. Ju äldre jag blir, desto oftare åker jag hem till Dalarna. Jag brukar ta med barnen till Romme Alpin, för mina barn ska minsann kunna stå på skidor, säger Lina och skrattar.

När Lina är hemma passar hon på att uppleva sina andra dalafavoriter: att åka genom pittoreska Häradsbygden, besöka hemslöjdsbutiker och vandra i naturen. Skogen är en av många miljöer som inspirerar Lina. På sitt färgstarka Instagramkonto lägger hon ut bilder på sina kreationer och skriver om dräktsömnad från olika kulturer. 

– Jag inspireras av allt omkring oss och tycker det är fascinerande med dräkternas historia. Även om det skiljer tvåhundra år mellan oss och de som bar dräkterna då, känns det som att vi är nära varandra. Det var de vanliga människornas kläder och säger mycket om vilka förutsättningar de hade.

En kvinna iförd en färgglad dräkt, huvudbonad och vit blus står i vatten.

Den traditionella dräkten – framtidens mest hållbara plagg

Dräkternas formspråk, färger och material berättade också mycket om de som bar dem: varifrån de kom och hur historien har format landskapet. De lades in, upp och ut för att passa genom hela livet – och för att till och med kunna gå i arv.

– Tänk om vi kunde översätta det till dagens garderob? Att återanvända och justera plagg är mycket bättre miljömässigt än de slit och släng-kläder vi har idag. Dräkttyger är dessutom av mycket bättre kvalitet som håller i längden, säger Lina.

Även om inte lika många bär dräkt idag brukar en och annan sockendräkt synas vid högtider som midsommar, bröllop och dop. Dräkt ingår i klädkoden ”högtidsklädsel” och likställs därför med frack och uniform.

– Dräkt är så mångsidigt! Du kan klä dig i dräkt oavsett om du ska på skolavslutning, på dop eller träffa kungen. Vilken annan festklädsel klarar det? Den lilla svarta kan slänga sig i väggen!

Se mer av Lina på Instagram: @lina.odell

Linas Dalafavoriter

  • Besöka Nygårds-Annas butik i Garsås.
  • Åka på de slingrande vägarna genom Häradsbygden.
  • Gå på Dalarnas museum.
  • Åka till hemslöjdsbutiker. 
  • Vara i sommarstugan i Falun.
  • Vara ute i skogen: ”Utan en dos av de blå bergen om året blir jag knäpp!”

Närbild på Leksands folkdräkt för kvinnor. Rött liv och mönstrat band runt midjan.
Se utställningen "Dräkt och textil" på Dalarnas museum. Här syns Leksandsdräkten.

Se mer mönstermagi

Dalarnas museum, Falun

I centrala Falun ligger Dalarnas museum som visar både höjden och bredden av Dalarnas mönsterskatter. Helt enkelt ett måste för den som vill gotta sig i färg, form och såväl historiska som mer moderna influenser. I utställningshallarna avlöser intressanta tillfälliga teman varandra under året och blandas med fasta utställningar av exempelvis dalamåleri och dalakonst. Museet har fri entré.

Du som är extra nyfiken på folkdräkter bör kika noga på den fasta utställningen ”Dräkt och textil”. Här går det att på nära håll studera detaljer, material och tillverkningsmetoder på ett urval av museets 50-tal sockendräkter. Det är hantverksmagi utan dess like.

Se mer: dalarnasmuseum.se eller @dalarnasmuseum, och artikeln Allt om folkdräkter i Dalarna.

Karin Ferner, Falun

Silversmeden och konstnären som låter återbruk löpa som en röd tråd genom sitt skapande. Välkänd för sina häftiga smycken, kragar och kläder i sprakande färger och former.

Se mer: @karin.ferner

Kerstin Landström, Rättvik

Textilformgivaren Kerstin Landström skapar filtar, plädar, mattor och andra vackra ting i egen design, med stor inspiration från Dalarnas mönsterskatter. Kurbits, dalahästar och de band som är vanliga på Dalarnas vackra dräkter går ofta igen i hennes skapande, där ullfiltar med namn som Rättvik, Mora och Dalarna har blivit mångas favoriter. 

Se mer: kerstinlandstromdesign.se eller @kerstinlandstromdesign

Collage: Ett halsband av flera röda band i ringar med löv av guld nedtill, en röd- och vitmönstrad filt.

Skapa dina egna mönster

Sätergläntan, Insjön

Sätergläntan i Insjön är Nordens centrum för lärande inom slöjd och hantverk och lockar kreativitetstörstande besökare från hela världen. Gå en kortare sommar- eller helgkurs, eller ta sikte på någon av helårsutbildningarna. Det finns något för såväl nyfikna nybörjare som mer erfarna handarbetare. Lär dig till exempel brodera på ylle, väva, tälja, sticka, fläta näver, brodera, smida och spinna. Här sprakar skaparglädjen och miljön i sig adderar garanterat kreativa influenser. 

Se mer: saterglantan.se eller @saterglantan

Britta i Dalarna, Mora

”Rötterna sitter djupt men tanken är fri” menar Britta som med sina färgglada och livfulla motiv tagit det traditionella kurbitsmåleriet in i nutiden. Hennes mönster blommar ut på alltifrån brickor och textilier till gnuggtatueringar och stora väggmålningar. Gå en kurs hos henne och lär dig skapa själv.

Se mer: brittaidalarna.se eller @brittaidalarna

Anna-Karin Jobs Arnberg, Dala-Floda

Hon är mästare i broderi och arbetar framför allt med det folkliga broderiet ”påsöm”, ett frodigt och färgrikt broderi i ull som kännetecknas av blommor och bladslingor. Inte minst är tekniken karaktäristisk för dekorationerna på de fantastiska folkdräkterna från Floda socken. Gå en kurs hos Anna-Karin och lär dig forma dina egna färgsprakande alster. 

Se mer: flodaros.se eller @flodaros

Collage: Broderade blå blommor på ett svart band, en hand målar vacker kurbits.

Hitta ditt unika mönsterminne

Besök någon av Dalarnas hemslöjdsbutiker och botanisera bland hantverk, slöjd och andra dalainspirerade produkter. Hitta ett minne att ta med dig hem från någon av Dalarnas alla designers, konstnärer och hantverkare.

Hantverk och design i Dalarna