Brudpar vandrar genom skogen.

Marta Englund fotograferar bröllop i Dalarna

Marta Englund är bröllopsfotografen och hemvändaren som älskar Dalarna och dess omväxlande natur. Hon är uppväxt i Avesta, men är sedan fem år bosatt i Falun. När hon inte fotograferar brudpar älskar hon att vandra med sin partner, exempelvis i Fulufjällets nationalpark. Naturen är nämligen något som ligger henne varmt om hjärtat och när möjlighet ges fotograferar hon gärna sina brudpar ute i naturen. Läs mer om Martas favoritplatser för vackra fotografier, hennes eget favoritfoto samt hennes bästa tips för dig som vill börja med bröllopsfotografering.


Vad är det bästa med Dalarna enligt dig?

– Det bästa med Dalarna ur ett fotografiskt perspektiv är variationen i naturen och omgivningarna. Här finns allt från vidsträckta fjällvidder till industrilandskap. Dessutom har vi fyra tydliga årstider, både riktig vinter och varm sommar samt höst och vår.

Brudpar i Dalarna fotograferade av bröllopsfotograf Marta Englund.

Brudpar i Dalarna fotograferade av bröllopsfotograf Marta Englund.

Hur kommer det sig att du började med fotografering och hur har ditt intresse utvecklats över tid?

– Mitt fotointresse började tidigt med det som då kallades Bilddagboken, en digital plattform för att dela bilder. På den tiden känns det som att vi fotade och delade precis allt. Mitt intresse för fotografering härstammar därifrån, jag fortsatte helt enkelt att fotografera även om jag inte längre delade bilderna på Bilddagboken. När jag var yngre fotograferade jag helt enkelt det som fanns runt omkring mig: blommor i trädgården eller mormor på balkongen, men jag har under årens lopp även gått fotokurser bland annat under gymnasietiden. Det tog ganska lång tid innan jag vågade mig på att fotografera människor. Det var först när min kusin frågade mig om jag kunde fotografera hennes bröllop. Den erfarenheten gav mig blodad tand och jag har sedan fortsatt på den banan. Det roliga med bröllopsfotografering är att man får följa med under en längre tid, man får vara med och berätta en historia från start till mål. De som anlitar mig bjuder ju in mig till sitt livs viktigaste dag och jag blir därför nästan som medlem av familjen. Dessutom är det otroligt roligt att vara närvarande på bröllop: gästerna är på sitt bästa humör, bär sina finaste kläder och stämningen är alltid på topp!

Brudpar i Dalarna fotograferade av bröllopsfotograf Marta Englund.

Brudpar i Dalarna fotograferade på en blomsteräng av bröllopsfotograf Marta Englund.

Vad fotograferar du helst förutom bröllopsbilder?

– Förutom bröllop så flörtar jag hela tiden med naturen och naturen är också något jag gärna väver in i mina bröllopsfotograferingar när det finns möjlighet till det. Jag och min man vandrar en del och jag fotograferar ofta när vi är ute tillsammans.  Om jag fotograferar natur är tidiga morgnar min favorittid att fotografera. Fotograferar jag däremot människor är det golden hour, tidpunkten precis när solen är på väg ner och strax efter, som är bästa tiden på dygnet för magiska foton.  

Vilken är ditt absoluta favoritfoto från i Dalarna och varför?

– Mitt favoritfoto är en bröllopsbild som jag fotograferat utanför Rättvik tidigare i våras. Jag älskar kontrasterna i bilden. Deras vackra bröllopskläder mot regnet, det mjuka fallet i hennes klänning mot den hårda steniga stigen och kärleksparet mot miljön runt omkring med höga träd i den djupa bergsskrevan.

Bröllopsfotograf Marta Englunds egen favoritbild från Dalarna.
Martas egen favoritbild från Dalarna är tagen i skogarna utanför Rättvik.

Vad är ditt fototips för den som är nybörjare?

– Det är lätt att känna stress över att omedelbart hitta sitt bildspråk som fotograf, speciellt eftersom det är något man hör ofta utifrån ett marknadsföringsperspektiv.  Att fotografera mycket är vägen till att hitta sin stil som fotograf, men kom ihåg att bildspråket kommer förändras allt eftersom du lär dig mer och kanske också börjar fotografera nya objekt. Försök lägga det åt sidan och låt det ta tid, med tiden kommer det utvecklas naturligt. Våga leka lite och ha kul på vägen också – det främjar kreativiteten. Ett bra sätt att känna på olika stilar och typer av fotografi är att hämta inspiration från Instagram. Hitta en bild du verkligen älskar. Fundera sedan på vad det är som gör att du gillar just den bilden. Är det kompositionen, ljuset eller färgerna? Försök att fotografera en bild som i så stor utsträckning som möjligt efterliknar bilden du gillar.  

Brudpar i Dalarna fotograferade utomhus i skogen av bröllopsfotograf Marta Englund.

Brudgum och marsalker äter pizza innan bröllopet i Dalarna.

Dina 3 bästa tips på platser för fotografi i Dalarna?

  1. Fulufjällets Nationalpark. Här finns otroligt stor variation på natur på en liten yta. Man behöver inte vandra långt för att byta miljö helt.
  2. Falu Gruva. En väldigt häftig miljö där vissa delar av gruvan närmast liknar ett månlandskap. Även här finns det stor variation med olika typer av miljöer vilket gör det roligt att fotografera.  
  3. Koppardalen i Avesta. Det industriellt råa tillsammans med de pampiga byggnaderna och slaggstenen gör sig otroligt bra bild.
Marta Englund, som är bröllopsfotograf och gärna fotar brudpar utomhus i naturen i Dalarna.
Marta själv lockas av både fjällvidderna i Fulufjället och de underjordiska miljöerna vid Falu Gruva.

Marta Englund

Ålder: 32 år.

Ort: Hemvändare som växt upp i Avesta. Bor i Falun sedan 5 år tillbaka.

Gör: Jobbar på Trafikverket som systemförvaltare. Bröllopsfotograf.

Instagram: @thisismartaphotography

Hemsida: thisismarta-photography.com

Det här är månadens dalaprofil

Varje månad säger vi hej till en ny dalaprofil här på visitdalarna.se. Vi får veta mer om vem personen är och framför allt delar han eller hon med sig av sina allra bästa tips på vackra, spännande och ofta lite dolda platser att besöka i Dalarna. Det är med andra ord en möjlighet att upptäcka nya pärlor runt om i landskapet. Då många av personerna har ett stort fotointresse är ett hett tips att ta med kameran när du besöker platserna. Det kommer garanterat att bjudas på många unika tillfällen att fånga den där riktigt magiska bilden.