Marie Mörk i skidkläder lutar sig mot stavarna i soligt skidspår och ler.

Marie på Sportkullan hjälper dig vässa längdtekniken

Marie Mörk på Sportkullan i Älvdalen peppar och coachar längdsugna åkare i skidspåren. Via skidlektioner och skidläger kan både nyare och mer erfarna entusiaster vässa tekniken, bli säkrare i utförsbackarna och få en skidinjektion utan dess like.


Vad vill åkare oftast ha hjälp med?

– Många tycker det är utmanande med nedförsbackar och läskigt med hög fart. Precis alla brukar också behöva träna på att kliva i, ur och byta spår. Många är säkra när de väl åker i spåret, men en till synes van skidåkare kan falla pladask när de måste kliva ur.

Hur jobbar ni med ens utmaningar?

– Mycket handlar om att bygga självförtroende, känna tillit till sig själv och att man behärskar sina skidor. En liknelse som brukar gå hem och bli en aha-upplevelse är att tänka ”Jag står inte på skidor, jag har bara fått väldigt långa fötter”. För om man tänker så när man rör sig framåt blir rörelsen mjukare och mer avslappnad. 

Ni anordnar både skiddagar och skidläger?

– Precis! För skiddagarna i Älvdalen är upplägget ett teknikpass på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Däremellan äter vi lunch på vandrarhemmet Tre Björnar. Vill man ha mer skidåkning kan man göra det till en helg, boka till boende, extra skidlektioner och få tid till egen skidåkning. Lägret blir i Grövelsjön runt trettonhelgen. 

Fyra personer i skidkläder åker skidor på rad.
Som skidcoach jobbar Marie mycket med att bygga självförtroende hos åkaren. Många behöver träna på att kliva i, ur och byta spår.

Var finns Älvdalens bästa skidåkning?

– Det beror på vad man är ute efter. Det är bra preparerat med pistmaskin runt skidstadion. När Vasaloppet börjar närma sig blir de spåren fina, där kan man åka i oändlighet. I Grövelsjön får man helt andra vyer med fjällen. Vill man åka för själens skull ska man åka de små fina spåren ute i skogen häromkring. Mest naturskönt är det uppe i Rännkölen. Det är en personlig favorit. 

Har du något avslutande skidtips? 

– Att våga ge sig ut och ta en lektion om du är nyfiken. Det finns något att hämta för alla nivåer, de som är bortifrån och hemifrån, för de som åker klassiskt och skate. Man behöver heller inte ha ett uttalat tävlingsmål, som Vasaloppet. Det viktigaste är att ha sitt eget varför. Det kan vara fysisk rörelse, en paus från vardagen eller att vara i naturen för att ladda batterierna. Med skidlektioner kan man göra det på ett mer följsamt sätt, få ett bättre flöde i sin åkning, och då kan kärleken till skidåkningen bara växa sig större. 

För aktuell och uppdaterad spårstatus, besök skidspår.se.

Mer längdskidor i Dalarna