Zornmuseet visar internationella storheter i sommarens utställning i Mora.

Konst i världsklass på Zornmuseet i Mora

Zornmuseet och Zorngården har länge lockat turister från när och fjärran till Mora och nu är intresset större än någonsin. Vad beror det på och vad kan besökare uppleva på museet sommaren 2021? Vi frågar Zornmuseets museidirektör Johan Cederlund.


Johan Cederlund balanserar på en list högt upp i ett rum när vi ringer och ber att få återkomma när han klättrat ner. När vi hörs en stund senare och han får frågan varför han ens svarade i en sådan riskabel situation skrattar han.

– Man vill ju inte riskera att missa något! Men nu är jag i säkerhet nere på marken igen.

Ingen arbetsdag är den andra lik

Johan är konsthistoriker, adjungerad professor vid Uppsala universitet och har rötter i Mora. Både hans far och farfar kommer härifrån, själv flyttade han hit 2006. Som museidirektör ser hans arbetsdagar aldrig likadana ut. Det är allt från att planera utställningar flera år framåt i tiden till att ja, balansera på lister.

– Mitt jobb går ut på att vårda och förmedla arvet av makarna Zorn. Jag får ställa mig frågan ”Vad hade de velat?” rätt ofta. I det arbetet ingår att konstant se till att Zorns konstnärskap ligger i tiden och är aktuellt. Inte lokalt, regionalt eller ens nationellt – han hör hemma i det internationella strålkastarljuset. Det är alltid kul att ta Zorn ut i den stora världen. Variationen är det som är roligast och jag och mina kollegor trivs jättebra tillsammans.

Hypen kring Zorn

Just nu är Zorn mer populär än på länge. Förra året uppmärksammades på olika sätt att det var 100 år sedan Zorns död. Den just nu pågående utställningen ”Zorn – en svensk superstjärna” på Nationalmuseum i Stockholm har fått stora hyllningar. Vad är det som lockar?

– Zorn och 1800-talskonstnärerna föll lite i skymundan av impressionisterna och det är väldigt roligt att de upptäcks igen. Anders Zorn har presenterats i flera olika utställningar och många har nog uppfattningen att han bara målade nakna kullor. Nu visas hela hans bredd upp.

Att visa hela den bredden är också något Johan uppskattar med utställningen i Stockholm.

– Den är bra. Nationalmuseum var väldigt måna om att visa upp hela Zorns repertoar, att han skapade många olika motiv. Det är också lite roligt att även om recensenter inte uppskattar allt han målar, så faller de för den tekniska briljansen i måleriet.

Paul-gaugin-Landskap-från-Bretagne
Paul Gaugins oljemålning "Landskap från Bretagne" (1889).

Zornmuseet välkomnar franska impressionister

I sommarens utställning på Zornmuseet, ”Från Manet till Gauguin – Fransk konst på Zorns tid”, står de franska impressionisterna i centrum. Utställningen knyter an till Nationalmuseums Zornutställning.

– För ett par år sedan kontaktade kollegor från Nationalmuseum oss och ville göra en stor Zornutställning under jubileumsåret. Vi själva hade kanske velat ha en sådan utställning på Zornmuseet, men vår styrelse ansåg att Nationalmuseum skulle få ha den. Då var frågan vad vi skulle ha för utställning. Franska impressionister hade varit roligt. Jag bad Nationalmuseum ställa upp eftersom de skulle ta in Zorns konst och det bestämdes att de skulle låna ut verk till oss. Vi har fått en hel del fantastiska verk till vår utställning!

Sommarens upplägg påverkas av pandemin och museet har anpassat sig efter restriktionerna.

– Som det ser ut nu kan vi ju inte bara slå upp portarna, utan vi får ha slottider och förbokningar via hemsidan.

Kulturresans samarbete lyfter Dalarna

Ett tips för sommarens kulturintresserade besökare är att göra Kulturresan, en dalatur som löper från söder till norr med nedslag vid nio kulturhistoriska skatter. Zornmuseet är självklart ett av stoppen, några av de andra besöksmålen är Hildasholm, Porfyrmuseet, Ornässtugan och Dalarnas museum.

För att göra resan införskaffas Kulturpasset, ett rött pass som ger särskilt förmånliga priser eller erbjudanden hos varje besöksmål. På varje stopp får besökarna en stämpel i passet och när det är fullt väntar en belöning – ett exemplar av Kulturresans speciellt framtagna dalahäst.

Johan är bara positivt inställd till samarbetet mellan besöksmålen.

– Det gäller att kunna servera ett smörgåsbord av olika besöksmål för att locka folk till våra kulturpärlor. Samarbetet oss emellan är viktigt för att höja Dalarna tillsammans.

Johan Cederlund på Zornmuseet uppskattar Kulturresan och samarbetet med andra kulturbesöksmål i Dalarna.
Johan Cederlund på Zornmuseet uppskattar Kulturresan och samarbetet det skapar mellan kulturbesöksmål i Dalarna.

Läs mer om Zorn och aktuella utställningar på museet.