Ett mysigt bord med mat och tända ljus.

Kombinera jobb och semester på workation

Att umgås med kompisar både ”på jobbet” och after work i skidbacken, hur låter det? Sara Rönne är egenföretagaren och marknadschefen som gjort workation, en kombinerad jobb- och semesterresa, till ett återkommande inslag i livet. 


Hur ser en typisk workation-dag ut? 

– Ofta går man upp i lite olika tid, någon kanske vill börja dagen med yoga medan någon annan behöver jobba lite för att möta en tidig deadline. Sedan är det gemensam frukost och där vi tillsammans sätter agendan för dagen. På förmiddagen brukar det vara skärmtid och man sitter med sina projekt och jobbar. Lagom till lunch brukar vi åka på utflykt; kanske till något härligt ställe i skogen eller på ett fjäll. Kanske utomhuslunch eller utelunch om något café eller restaurang har öppet. På eftermiddagen finns tid för mer uppstyrda diskussionspunkter, som brukar pågå till långt efter middagen.

Collage: Två kvinnor skriver på sina datorer vid ett bord, en kvinna står framför en skoter i snöigt landskap.

Vart åker du på workation?

– Det bästa är att hyra ett hus eller stuga med bra häng. Gärna med stort frukost- och middagsbord, det är där de flesta samtalen sker! Sist var jag på workation i Fryksås. Jag har också varit i Särna där vi lagade lunch på stekhäll och besökte vattenfall.

Vilka åker du på workation med?

– Jag åker med de som gör ungefär samma sak som jag, men inte alltid med samma människor. Vissa är egenföretagare, andra är anställda men har stor frihet och flexibilitet i jobbet. En nyckel är att alla inte ska känna varandra så väl. Jag känner någon som bjuder in en annan och så tillkommer ytterligare en i mixen. Det blir som mest spännande och givande möten då.

Nyfiken på workation? Här kan du hitta en stuga eller ett boende för jobbhäng.

Vi har alla ett fortsatt ansvar att hålla oss uppdaterade om pandemins utveckling och rådande restriktioner, visa hänsyn till varandra, besöksmålens och boendenas regler, till exempel att stanna hemma vid förkylningssymtom. Om du planerar en resa till Dalarna, kontakta gärna boendet, restaurangen eller besöksmålet innan ditt besök för vidare information.