Våfflor över öppen eld.

Kom igång med utematlagning – ”Tänk som hemma, fast ute”

Naturens inramning verkar göra något med matsäcken, som om den marinerats i någon extra magisk krydda där i ryggsäcken på väg till rastplatsen. Även om drömmarna om härlig utematlagning i eldens sken är lockande, kan det kännas som ett stort projekt att faktiskt ta sig dit ut. Frågor om utrustning, plats, eldning, råvaror och tillagning hopar sig. Friluftsentreprenören Tobias Eklund vet att trösklarna kan vara många. Nu jobbar han med att inspirera fler att upptäcka grejen med utematlagning.


En stjärnklar vinterkväll. Elden som sprakar och på den en stekhäll med en rykande frasig pannkaka eller läcker wok. Tätt hopkrupna sitter ni tillsammans, familjen eller kompisgänget. Pratar och skrattar, njuter av den egenlagade maten. Lockande javisst, men för många känns det som en utopi.

– Det är som med allt nytt, ofta lite svårt att komma till skott och faktiskt ta sig iväg. Samtidigt handlar det ofta om att prova den där första gången, för att upptäcka att det inte är så svårt som man trodde. Sen vet man ju hur man ska göra nästa gång. Och börja med en rimlig ambitionsnivå, som att gå ut med en termos och en macka. Om premiären är kul är chansen större att man gör det igen, säger Tobias Eklund från Falun som driver eget företag inom friluftsliv och ofta är ute i skogen med familjen.

Med tre barn som inte alltid vill med, vet han hur utmanande det kan vara att ta sig ut.

– När bilen väl är parkerad och vi kommit ut i skogen är det oftast barnen som är mest exalterade. Som förälder gäller det nog mest att bryta barriären, så att de får chansen att upptäcka hur kul det kan vara utomhus. Sedan är det alltid bra att kunna locka med varm choklad, pannkakor, hamburgare eller något annat de gillar. Kanske som vi värmer på hällen vid slogboden. Ta gärna med kompisar och bygg upplevelsen kring måltiden.

Porträtt av Tobias Eklund.
Matsäcken är ofta en viktig del av utflykten - och färdigmat från närmsta mataffär räcker långt för att förhöja upplevelsen, tipsar Tobias Eklund.

Frysta hamburgare är också utemat

Måltidsupplevelsen utomhus är något som ligger Tobias själv varmt om hjärtat, efter många år inom friluftsbranschen och med lång egen erfarenhet av friluftsliv.

 – Det är så enkelt som att mat smakar bättre ute. Det behöver inte vara den mest komplicerade måltiden. En ganska enkel vardagsrätt kan bli något helt annat med en annan inramning. Det går att köpa med sig grejer från närmsta mataffär, som frysta hamburgare eller en påse wokgrönsaker och grillost, som man sen bara har ut på hällen. Eller gör pannkakssmet hemma och ta med i en PET-flaska. Tänk som hemmagrillning, fast ute i skogen.

I skogen förändras också tidsperspektiven, tycker Tobias.

– En vanlig eftermiddag hemma i soffan går så snabbt, medan en utflykt på 2–3 timmar i skogen kan kännas som en hel dag. Frisk luft, gemenskap, god mat – plötsligt har vi skapat en upplevelse, vilket åtminstone för mig känns som mer värdefull och välinvesterad tid, med familjen eller med goda vänner.

Det värsta som kan hända

Utematlagning sommartid är kanske en sak, men hur är det på vintern?

– Det allra viktigaste är att ha tillräckligt med kläder, sittunderlag, handskar och varma skor för att hålla värmen. På vintern får ju också elden en dubbel funktion, både för matlagning och som värmekälla. Beroende på temperatur kanske du också vill ha förberett mer av måltiden hemma, så du inte behöver hacka grönsaker i minusgrader, utan kan få i dig den varma maten snabbare.

Kommunerna har rastplatser, slogbodar och vindskydd som är öppna för allmänheten. De är perfekta – och ofta lättillgängliga – platser att söka sig till. Ofta finns där också ved till elden. Annars brukar det finnas att köpa på bensinmackar. Tobias poängterar att det inte är hur långt bort man åker som definierar upplevelsen, börja hellre närmare och se till att det faktiskt blir av.

– Fråga om du kan haka på vänner eller andra familjer som redan har utevanan inne, för att se hur det funkar. Eller se om Friluftsfrämjandet har kurser eller aktiviteter. Våga testa. Det värsta som kan hända är ju att… nej, det är ju faktiskt inte så mycket som kan hända.

Våfflor som gräddas över öppen eld.
Gör smeten till våfflor eller pannkakor hemma, häll i en flaska och ta med ut. Enkelt och kladdfritt!

 

Snacks för stressfri matlagning

Fast, tillägger han, det kan ju förstås bli lite kinkig stämning ifall maten dröjer och blodsockren faller.

– Ofta är man vrålhungrig när man kommer fram till rastplatsen och utematlagning kan ta lite tid. Se till att ta med varm dryck och ett försnacks att äta på under tiden du ska laga maten, som nötter, en liten smörgås eller frukt. Så stilla den där värsta hungern först, så kommer både du, sällskapet och barnen ha mer ro att faktiskt njuta av själva matlagningen som upplevelse i sig. Då kommer stämningen garanterat vara bättre när det väl är dags att hugga in också.

Hur tycker då han själv att den optimala uteupplevelsen ser ut?

– Tänk när man har vandrat eller skidat ett tag och får sätta sig vid elden, fortfarande varm från aktiviteten. Får laga mat och hänga med familj och vänner, dela måltiden tillsammans. Det får gärna vara både stjärnklart och sådär lite bitande kyla i kinderna, så att alla drar sig närmare elden. Då är det helt magiskt att sitta ute. Och glöm för tusan inte kokkaffet!

Kaffepanna på öppen eld.
Kokkaffet är ett måste på utflykten, enligt Tobias Eklund.

Guidade naturupplevelser i Dalarna

Vill du komma ut i naturen tillsammans med en guide? Runt om i Dalarna finns flera aktörer som erbjuder naturupplevelser för alla nivåer, åldrar och smaker. Ofta ingår även stämningsfulla (och goda) matupplevelser.

Här kan du se vilka aktörer som erbjuder guidade turer i Dalarna vintertid: Aktivitetsguide Dalarna - Guidade turer i vinter