Spegelblank fjällsjö i Sälenfjällen sommartid.

Jennifer Kivimäkis liv och smultronställen i Sälen

I Sälenfjällen finns en uppsjö av skidbackar och mil efter mil av vandringleder och skidspår. Det är många turisters favorit, men hur ser livet ut för de som bor här? Vad är det som lockar och drar och gör Sälen till "hemma"? Jennifer Kivimäki berättar om sin uppväxt där natur- och friluftsliv alltid var en stor del av vardagen och livet som säsongsarbetande frisör på fjället. Hon delar med sig av sin kärlek till utomhusaktiviteter och sina bästa upplevelser och minnen från fjällvärlden.


Jennifer Kivimäki är 28 år och kommer från Sörsjön norr om Sälen. Hon är äventyrlig och gillar att vara aktiv och att testa gränserna utanför som finns utanför hennes "comfort zone" vilket syns på hennes Instagram-konto. Där kan man se hennes åka snowboard och längdskidor, och under barsäsong vandrar hon och cyklar mountainbike eller crosscountry. Förra året tillbringade hon 4 månader i Sydamerika vilket varit en dröm sedan länge.

Vad är det som gör att man väljer att bo i Sälen?

– Man måste gilla naturen för att kunna bo här tror jag, det är rätt så självklart. Och jag är ju uppvuxen här så det är klart att det känns som hemma. Min mamma har tagit med mig ut i skog och mark sedan jag var liten. Hon älskar skogen, medan jag älskar fjällen så vi har sett och upplevt naturen tillsammans! Jag flyttade härifrån när jag var 14 för att gå gymnasiet på annan ort och jag har bott i London i några år. Det blev spontant hem igen 2018 för att kunna jobba intensivt under säsong och sedan resa, jag var i Sydamerika i 4 månader förra året. Men Sälen hemma som sagt, det är nära till allt och det en enorm lyx att kunna utöva mina intressen precis utanför dörren. På vårvinter är längdskidsspåren och backarna en favorit, och på sommaren vandrar jag. En favorit är slingan förbi Östfjällsstugan som är en del av Södra Kungsleden, den både går på asfalt och spång och det är lättillgängligt.

Två bilder på Sälenfjällens landskap sommartid.
Sälenfjällen bjuder på oerhört vackra vyer sommartid. Foto: Jennifer Kivimäki.

Vad gör du en ledig dag i på orten?

– Jag jobbar jättemycket så när jag är ledig är jag ute i naturen så mycket jag kan! Nu på sommaren vandrar jag eller åker till Rörbäcksnäs och cyklar. Att få vara ute i friska luften är min typ av återhämtning, och att dra ut på fjället en tidig morgon innan jobbet oavsett årstid kan ge mig energi hela dagen och det älskar jag! Det ger det lilla extra till tillvaron. Jag fotar också väldigt mycket i samband när jag är ute i naturen, och genom det upptäcker man mer detaljer. Det finns mycket att se, ta till vara på och njuta av. Jag har lyxen att kalla det min vardag att bo i fjällvärlden, alla dagar på fjället är fantastiska!

Varför tror du Sälen är ett populärt resemål?

– Jag tror att vi inte ligger allt för långt bort och de flesta gästerna kommer från söder, det är tillgängligt för dem som vill ut på fjället och läget är bra. Vi har det mesta, både för barnfamiljer och kompisgäng. Och det är enkelt att välja vilken typ av semester man vill ha, man kan välja att vara väldigt aktiv eller om man vill ta det lugnt i spaet och njuta framför brasan. Det finns något för alla tror jag. De från större städer brukar njuta av att det är lugnt och skönt och att man kan få koppla av ordentligt, stressen finns inte på samma vis här. Jag tror också att naturen och frisk luft gör alla gott och många väljer att vara ute och vara mer aktiva här än vad de kanske är i sin vardag. Passa på att upplev hela Sälen, det finns allt. Man kan få ett riktigt äventyr oavsett väder och det går upptäcka skönhet i allt!

Två bilden, skidor står uppställda i snön och en ensam skidåkare på fjället.
Det är inte svårt att förstå varför så många besökare åker till Sälen vintertid! Foto: Jennifer Kivimäki.

Jennifers smultronställen i Dalarna

Tangsjöstugorna på Fulufjället.

–  Man kan åka till Tangsjöstugorna både sommar och vinter. De ligger mitt i ingenstans och vi skidade dit i vintras och tillbringade dagen där med några vänner som hyrt stugan. Det är så platt på toppen och det finns inga träd eller så som bryter av. Det är en helt annan värld, det känns som man inte är i närheten av något annat alls utan som ens vanliga liv är långt borta! När vi skidade tillbaka i solnedgången var det en otroligt minnesvärd upplevelse!

Östfjället

– Östfjället måste upplevas på skidor på soluppgången vid 4-5-tiden på morgonen. Det kan vara jobbigt att komma upp och ut, men det är fantastiskt fint och det är något otroligt häftigt att se solen gå upp över fjället. Man tror att man ska vara trött hela dagen efter, men jag får bara energi från det!

Njupeskär

Njupeskär är mitt ”go to”. Sörsjön där jag är uppväxt ligger inte långt ifrån och vi åkte ofta dit på semestern. Försök att uppleva det olika tider på dygnet och alla årstider, det är vanligt att man bara gör ett besök men det ser så olika ut beroende på när man är där.

Städjan

Städjan är en häftig topp! Det är skönt att se sitt mål och att man vet vart man ska och hur långt det är. Det är ju en ansträngning att komma upp förstås, men det är så värt det! Bekvämt också att man kan kliva rakt från parkeringen mitt i naturen om man vill det, eller vandra i flera dagar!

Kvinna sitter på knä bland jättehöga snödrivor i fjällen.

Om Jennifer Kivimäki

Bor: Sälen, Dalarna.

Gör: Jobbar som frisör.

Instagram: @jenniferkivimaki