Självporträtt på Fotografen Jakob Ebbinger som sitter på en trädstam.

Jakob Ebbinger har funnit Dalarnas nöjesfält för naturfotografer

Jakob Ebbinger är frilansfotografen som äventyrar i Dalarna med kameran i högsta hugg. Han bor i Falun tillsammans med flickvännen Mia, nära en av hans favoritplatser för naturfoto och som han själv benämner som ”ett nöjesfält för naturfotografer”. Fotografintresset delar han med flickvännen och tillsammans tar varje tillfälle i akt att bege sig ut i Dalarnas djupa skogar och böljande landskap på jakt efter naturupplevelser och vackra bilder. Här delar Jakob med sig vart nöjesfältet för naturfotografer egentligen ligger, den magiska grottan som man endast kan ta sig till med roddbåt samt sitt bästa tips för att bli en bättre fotograf!


Vad är det bästa med Dalarna enligt dig?

– Naturen är det absolut bästa med Dalarna. Det böljande landskapet i kombination med de många naturreservaten som finns här. Min uppfattning är att man i Dalarna tar vara på naturen och allt den tillför. Det finns tydlig information om alla naturreservat och vart man hittar dem vilket uppmuntrar till att gå ut och upptäcka! I Skåne är vi inte bortskämda med nivåskillnader i naturen så det är verkligen guld för själen att ha möjligheten att bege sig upp på valfri utsiktspunkt, ta ett djupt andetag och njuta av utsikten.

Helvetesfallet i Orsa.

Bildkollage på en solnedgång och en räv.

Hur ser din bakgrund ut, hur kommer det sig att du började med fotografering?

– Jag är helt självlärd och har fotograferat till och från sedan gymnasietiden för mer än 20 år sedan. Från början fotograferade jag med diverse enklare digitalkameror för att gå över till att endast använda mobiltelefonens kamera. För så många andra var det Instagram som fick mig att lägga i en högre växel och lära mig hantverket som det faktiskt handlar om. Mitt engagemang har gett avkastning då jag både fått fotografuppdrag samt även vunnit Grand Prize i en stor internationell tävling med över 17 000 bidrag. Det roligaste är ändå att bara gå ut i naturen och se vad jag kan fånga på bild med kameran.

Vad fotograferar du helst och varför?

– Jag fotograferar helst djur och natur och gärna när vädret är lite grått och dystert. Det ger bilderna en estetik, ett djup och en stämning jag verkligen uppskattar. Det är lätt att tänka att ljusa dagar och solsken ger de bästa bilderna, men sommaren är inte min starkaste säsong som fotograf. Därför ser jag verkligen fram emot hösten som är på intåg.

Bildkollage på en kille som står på en klippa och Falu Gruva.

Vilken är ditt absoluta favoritfoto du fotograferat i Dalarna och varför?

– Den har jag nog inte tagit än tror jag! Men av de jag har tagit så här långt så klappar hjärtat lite extra för ett foto från Ärtknubben. Vi var där och övernattade och mellan träden syntes en alldeles perfekt halvmåne. Bilden är komponerad så att min flickvän Mia står mellan träden och tittar bakåt på månen. Bilden känns äventyrlig och får i alla fall mig att längta efter att bege mig ut i det vilda och bara njuta av naturen.

Ekorre som sitter på en tallgren.

Vad är ditt bästa fototips för den som är nybörjare?

– Pixlar är billigt så fota allt som fångar ditt öga! Och glöm inte att titta bakåt då och då medan du går framåt, det du just passerade kan se mer intressant från en annan vinkel.

Bildkollage på Helvetesfallet och Utsikt över en dimmig skog.

Dina 3 bästa tips på platser för fotografi i Dalarna?

1. Ärtknubbens naturreservat: Fantastisk utsikt och lite lagom undangömt på ett sätt som gör att det känns lite speciellt att vara där. Tips! spana efter Falun vid horisonten

2. Jätturns naturreservat: Här finns en sjö med en grotta som man endast kan nå med roddbåt. Det fantastiska är att det faktiskt finns en roddbåt att låna! Det här är en underbar plats med möjligheter för många magiska bilder. Glöm bara inte att förtöja båten efteråt!

3. Jungfruberget i Falun. Den här platsen känns närmast som min egen trädgård eftersom det ligger ett stenkast från där jag bor nu. Jungfruberget har enormt varierande natur. Allt från tallar, granar och tät skog till kalhyggen, utsiktsplatser, vilda djur och enorma stenblock. Jag skulle närmast beskriva det som ett nöjesfält för en naturfotograf.

Självporträtt på Jakob Ebbinger.

Jakob Ebbinger

Ålder: 39
Familj: Flickvän Mia
Ort: Falun 90% av tiden men fortfarande med ena foten kvar i Malmö. Det slutgiltiga flyttlasset går om några månader.
Gör: Jobbar som webbutvecklare samt frilansande fotograf
Instagram: @jakobebbinger
Hemsida: www.studiosharpshooter.com

Det här är månadens dalaprofil

Varje månad säger vi hej till en ny dalaprofil här på visitdalarna.se. Vi får veta mer om vem personen är och framför allt delar han eller hon med sig av sina allra bästa tips på vackra, spännande och ofta lite dolda platser att besöka i Dalarna. Det är med andra ord en möjlighet att upptäcka nya pärlor runt om i landskapet. Då många av personerna har ett stort fotointresse är ett hett tips att ta med kameran när du besöker platserna. Det kommer garanterat att bjudas på många unika tillfällen att fånga den där riktigt magiska bilden.