Maja Dahlqvist åker längdskidor nedför en backe.

I Maja Dahlqvists skidspår

I vinter hoppas framgångsrika Maja Dahlqvist, Falun Borlänge SK, att fler motionärer upptäcker Dalarnas fantastiska möjligheter till längdskidåkning. "Krångla inte till det utan köp ett par längdskidor med skins, då slipper du valla. Sen är det bara att ge sig ut," säger Maja som helst tränar på hemmaplan.


Med två VM-guld och tre OS-medaljer är du en av världens främsta längdskidåkare. Kommer du ihåg dina första stavtag? 

– Jag antar att det var min mamma som tog med mig på min första skidträning när jag var väldigt liten, för jag kan inte minnas att jag själv tjatade mig dit. Det var på Bergebo motionscentral i Domnarvet, i Borlänge där jag växte upp. Jag minns också att jag åkte barnloppet ”Parvelrännet” på Snöå Skidstadion i Dala-Järna i Vansbro när jag var tre-fyra år gammal, för där bodde mormor och morfar. Det är kul att det loppet finns kvar, det genomförs andra helgen i mars varje år. 

Anade man direkt din talang? 

– Nja… Till en början var jag verkligen jättedålig och tyckte inte alls om att tävla, men jag gillade att träna. Det var först i tonåren som det gick bättre, då var det riktigt kul att tävla. När jag sedan gick på skidgymnasiet i Mora kom jag fram till att det var skidåkningen jag ville satsa på. Även om jag inte var någon superstjärna var jag väldigt målinriktad. Att jag till en början inte gillade att tävla berodde ju på att jag inte ville förlora... Jag är ju en person som gärna tävlar i allt, vad det än gäller.

Collage av Maja Dahlqvist i grön träningsjacka med hjälm och stavar.

Du har valt att göra en egen satsning, vid sidan av svenska landslaget. Var tränar du mest? 

– Jag räknar Lugnet i Falun som min hemmaarena, där har jag mina tränare och fysioterapeuter. Världscupsbanorna i tuff terräng ger mig de rätta förutsättningarna för att kunna satsa framåt. På Lugnet finns också några längre motionsspår på 10 och 15 kilometer med mindre tuff kupering. De spåren körs upp när det är gott om snö så då är det riktigt najs att åka där.

Vad ger längdskidåkningen dig? 

– Jag trivs med hela livsstilen med den långa och hårda försäsongsträningen mellan maj och november, när jag varje vecka lägger mellan 20 och 30 timmar på träning. Och jag älskar vintersäsongen med alla resor och tävlingar. Jag motiveras av att jobba mot mål och är verkligen tacksam för att jag får hålla på med det jag mest tycker om. Nu satsar jag på skid-VM i Planica, Slovenien, i månadsskiftet februari-mars. Världsmästerskapen är mitt främsta fokus, då vill jag vara i min bästa form. 

Finns tid för njutningsåkning?

– Ja, efter tävlingssäsongen, på vårvintern. Bästa upplevelsen är att åka i solsken i fin natur, gärna i Gyllbergen i Borlänge, det är en klar favorit. Ända in i april finns fin skidåkning där och jag tar gärna med mig vänner och familj på turen. Vi brukar hitta mysiga platser där vi fikar och grillar korv. Skidspåren i Sörskog och Stångtjärn i Falun rekommenderar jag också. 

Brukar du åka till dalafjällen på vintern?  

– Absolut! Sedan ett par år tillbaka har min familj en stuga i Grövelsjön. Där är det riktigt härligt, rena rama idyllen. Under ett och samma träningspass kan jag åka alla spår i hela Grövelsjön. Jag försöker dra till stugan så snart jag har tid och helst på vårvintern. Jag älskar att åka på skaren och kan nästan åka hur långt som helst på vidderna. Jag gillar att stanna till vid någon våffelstuga. Nygräddad våffla med hjortronsylt och grädde är min favorit! Vad gäller utförsåkning så är det något jag tycker om, men inte brukar ha så mycket tid till. Jag är glad om jag får på mig slalomskidorna någon gång varje vinter. Den senaste tiden har faktiskt turer på topptursskidor med stighudar väckt min nyfikenhet. Det får bli min nästa grej att utforska.

Text: Åsa Pellas


7 snabba frågor med Maja

Slalom eller långfärdsskridskor?

Svår fråga, men det blir enklast att få till skridskoåkning på sjön Runn, som ligger mellan Falun och Borlänge.

Tuttul eller knäckebröd? 

Då tar jag gärna tuttul, med messmör som pålägg.

Pulka eller spark? 

Pulka! Även om jag inte åkt det på ett tag...

Varm choklad eller kaffe i termosen?

Kaffe.

Älvdalsrom eller Gustafskorv? 

Hästkorven från Gustafs får det bli, den gillar jag.

Mat vid lägereld eller på restaurang? 

Jag tycker om båda två, gillar kontrasterna. Men om jag måste välja blir det lägerelden.

Snögubbe eller snöängel?

Snögubbe.