Hotel Bishops Arms: En personlig mötesbar i Mora

Hotel Bishops Arms: En personlig mötesbar i Mora

När pubkedjan Bishops Arms öppnar hotell och gastropub i Mora är det med ambitionen att erbjuda en plats för god mat och dryck, värme och avslappnat umgänge.
– Vi vill skapa en komma hem-miljö, säger pub- och hotellchef UllaCarin Nylund.

Tidigare Hotell Siljan har de senaste månaderna varit en hektisk byggarbetsplats. Hela nedervåningen har fått en rejäl uppfräschning inför nyöppningen, när hotellet officiellt blir en del av Bishops Arms. En helt ny restaurangdel har inretts, med den autentiska och unika pubmiljön som löper som en röd tråd genom kedjans restauranger. Den mesta inredningen är original inköpt i England. I Mora är det en valnötspanel från tidigt 1800-tal som sätter stämningen. Troligtvis har den tidigare suttit i en bank eller advokatbyrå. 

– Jag gillar det här lite ombonade, den engelska avslappnade stilen. Vi är ju en mötesbar, en mötesplats. Det blir inte ett standardmässigt hotell, utan receptionen är till exempel i anslutning till puben. Du kommer in i miljön direkt i och med att du checkar in i puben. Det känns trevligt tycker jag, säger UllaCarin Nylund, pub- och hotellchef.

Det har varit bråda dagar inför öppningen och nu ser hon fram emot att äntligen få slå upp dörrarna.

– Det har varit otroligt mycket jobb, men det har också varit jättekul! Att få vara med från början och i hela uppstarten.

Hon själv är uppvuxen i Mora och har under åren arbetat inom många olika yrken och branscher, både i Sverige och utom-lands. Ambitionen för den nya verksamheten är att skapa en mötesplats för såväl lokalbor som besökare kring verksamhetens hjärta – puben.

– Grunden är vällagad, hemlagad mat. Alltifrån husman till klassisk pubmat. Det kan vara fish and chips, charkbrickor och hamburgare. Vi jobbar med lokalproducerat-rat så mycket vi kan, som ost från Hansjö och kött från närliggande producenter.

Mora blir den 41:a puben under Bishops Arms flagg i Sverige. Det är dessutom en av sju orter där restaurangdelen kompletteras med hotellverksamhet.

– Vi har sett att det finns en positiv utveckling i Mora under längre tid. När möjligheten dök upp var det lätt att ta beslut om etablering. Kombinationen med puben och hotellet är dessutom väldigt trevlig, så Hotel Bishops Arms blir ett fint komplement, säger Oskar Svanström, operativ chef på Bishops Arms.

Tanken är att kombinationen av hotell och pub ska skapa dynamik – där gästen direkt efter incheckning kan slå sig ner för att äta. Det blir liv, rörelse och en lobby där det alltid finns människor. Dessutom kommer de populära luncherna att finnas kvar.

– Vi försöker ha något för alla. Det är inte bara öl och dryck, utan bra mat och trevlig atmosfär. Det ska vara ett bra ställe för att fira en födelsedag, träffa kollegorna eller ta en familjemiddag. En bra bredd, bra kvalitet och hemlagad mat, säger Oskar Svanström.

Nu står UllaCarin Nylund och hennes personal redo att hälsa de första besökarna och gästerna välkomna.

– Jag vill skapa en komma hem-miljö. Att man har möjlighet att få en bra service och att bli igenkänd. Att man känner personalen och att personalen känner igen en. Man ska kunna gå hit och få en upplevelse, säger hon.

Cykla på Gesundaberget i Gesunda Bike Park och utmanas av den häftiga naturen.

Cykla på Gesundaberget: Utsikt, utmaning och Sveriges svåraste Huggorm

Gesundaberget utanför Mora har allt mer tagit position som ett riktigt mecka för cyklister sugna på adrenalinfylld downhill-cykling i såväl utmanande som natursköna miljöer. Selma Svarf är chef för Gesunda Bike Park. Här berättar hon om cyklingen, lederna och sin egen favoritbana – den som kan vara Sveriges svåraste downhillspår – Huggormen. Berätta om Gesundaberget! – Sedan länge är ”Bjerä” (Berget på Sollerömål) ett omtyckt turistmål såväl sommar som vinter. Lokalbefolkningen är också flitiga besökare året runt och dygnet runt för träning och rekreation. En dag hos oss kan vara rogivande och lugn eller energigivande och aktiv. Toppen på Berget ligger på 514 meter över havet och det går att ta sig upp till toppen via sittliften eller till fots. På toppen finns också Toppstugan, med mat och fika. Utsikten från toppen har belönats med tre stjärnor i Guide Michelins Green Guide. Vilken typ av cykling och leder finns hos er? – Vi är en av Sveriges mest anrika cykelanläggningar för downhill. Här finns leder för alla, oavsett om man älskar enklare, kurviga leder eller tuffare naturstigar från grön. Vi har både enklare ”gröna” leder och riktigt svåra ”svarta”. Våra Crosscountry-leder som kretsar kring Berget med omnejd utgår från liften. Banorna bjuder på en fantastisk mix av naturliga stigar, leder och grusvägar som går förbi magiskt vackra platser i naturen. Cykla på Gesundaberget i Gesunda Bike Park och utmanas av den häftiga naturen. Passa också på att njuta av utsikten och omgivningarna. Ni anordnar också olika tävlingar? – Ja, tack vare just sina mer avancerade leder har Gesunda även blivit en flitigt använd i tävlingsanläggning inom downhill. Här körs ESS, Enduro Sweden Series, i början av augusti där alla åkglada enduroälskare kan anmäla sig. Vi har också den mer lättsamma tävlingen Gesunda Downhill Cup, som körs den sista söndagen i varje månad från juni till oktober. Det går också att vara med på kurser eller cykla med guide? – Ja, vi har en introduktionskurs för den som cyklar downhill för första gången, vill lära sig grunderna och samtidigt få en smak av vad cykelparken har att erbjuda. Det behövs inga andra förkunskaper än att kunna cykla på gatan med en standardcykel. Guiden hjälper en sedan att bli bekant med cykeln i terrängen och träna på att rulla, svänga och bromsa på rätt sätt för att sedan öka hastigheten allt eftersom. Efter kursen kommer man garanterat att kunna cykla i parkens lättare leder på egen hand och ha kul och känna spänningen. Vi har också en mer avancerad kurs för den som har cyklat en del förut, men vill ha lite mer tips och råd och cykla i våra blå, röda och svarta leder. Vilka är dina egna favoritleder? – Det är väldigt svårt att välja ut en favoritbana, men två av dem jag gillar lite extra är Caro-Line och Åggvårms-Stijän. Caro-Line är en grymt rolig nybörjarbana som man även som duktig cyklist kan utvecklas i. Den bjuder på doserade kurvor, mindre platåhopp och pumps vilket gör att man som cyklist får en bra introduktion i downhillcyklingen. Åggvårms-Stijän betyder ”huggorm” på Sollerömål och är en av mina stora favoriter. Det är en svart bana som bjuder på många utmaningar och man måste ha tungan rätt i mun som cyklist för att ta sig ned. Namnet klär banan väldigt bra då den slingrar sig i ett zickzack mönster ned för berget. Selma Svarf är chef för Gesunda Bike Park. Hennes två favoritbanor är den lättcyklade Caro-Line och Sveriges kanske svåraste downhillspår Åggvårms-Stijän, "Huggormen". Om Gesunda Bike Park - Gesunda Bike Park är en av Sveriges främsta anläggningar för MTB-cykling på alla nivåer och det finns flera olika banor att välja mellan. - Från toppen av berget går flera downhillspår och i naturen kring Gesunda är det möjligt att välja mellan en rad mer eller mindre utmanande stigar. - Bikeshop och cykeluthyrning finns i Kattis Kafé vid foten av berget. Här är det möjligt att hyra cykel för att åka downhill, crosscountry eller enduro. Det går också att hyra skydd, hjälp och köpa liftkort. Stolliften som går upp på toppen av Gesundaberget ligger alldeles bredvid uthyrningen. - För cykellektioner med guide kostar 1,5 timme 395 kr per person. Medföljare kostar 200 kr. Cykelhyra (om man inte har egen cykel) och liftkort tillkommer. - Gesundaberget erbjuder också boende i rum eller stuga året om.   Gesunda Bike Park är en del av cykelnätverket Biking Dalarna, med 19 olika cykelområden runt om i Dalarna. Läs mer: Biking Dalarna

Hemmatäljarna som skapar Sverigeikoner

Hemmatäljarna som skapar Sverigeikoner

Varje steg i tillverkningen från träbit till färdigmålad dalahäst är ett hantverk i sig. John Eriksson utgör en viktig del i den kedjan. Han är en av de täljare som sitter i sina hem och arbetar med Sveriges mesta ikon. Med täljkniven i hand och radion i snickerboa på förser han dalahästarna sina mjuka följsamma former. Träflisorna bildar en allt tätare ring kring stolen där John Eriksson sitter och täljer. Händerna rör sig vant över den ofärgade trähästen, greppet om den sylvassa täljkniven är stadigt. De kantiga vinklarna blir allt färre och fram växer istället de mjuka former som känns när man stryker handen över de färdigmålade dalahästarna. – Det går att sitta ute och tälja ibland, i trädgården eller på badstranden. Jag har suttit i båten på Siljan och täljt också. Rodde ut till en kobbe och satte mig, säger John och låter för en kort stund kniven vila. Han är en av de ungefär 50–60 täljare som arbetar för Nils Olsson Dalahästar. De som året runt sitter i sina hem och mejslar fram de välkända Sverigeikonerna. Täljarna hämtar säckar med tillsågade ämnen i fabriken i Nusnäs, runt 130 blivande hästar i varje. Sen går de hem och börjar tälja. Vissa täljer fler, andra färre. Vissa sitter hela dagarna och har täljningen som sin största inkomstkälla. Andra täljer mer sporadiskt, sätter sig när andan faller på. John berättar skrattande historien om mannen som hämtade en säck hästar för några år sedan, men som fortfarande inte levererat tillbaka. – För mig blir det någon timme då och då. Jag skulle inte kunna sitta från morgon till kväll och bara tälja. Tillslut måste jag ha ett break. Då tar jag bilen och åker en sväng, sen kan jag fortsätta igen. Han är pensionär efter över 40 år vid Vägverket. Sonen täljde dalahästar och tyckte att fadern också borde testa.   – Så jag tog hem några hästar, provade och sen fortsatte det. Jag har min lilla rastkoja som jag gjort om till snickerboa här på gården. Det är inte så stort, men här finns allt jag behöver efter mitt eget huvud och behov. En liten bandsåg, borrmaskin, en snickarbänk, mina verktyg. Det tar honom ungefär 20–25 minuter att tälja en häst. Enligt honom själv är det rätt långsamt, men tillägger att det också märks på resultatet att han tar sig tiden. För han är noggrann med kniven, när han försiktigt skalar bort flisa efter flisa från det ofärgade hästämnet. – Det är ingen brådska för mig. Plus att jag är rädd om mina dragspelsfingrar. För vid sidan av täljningen, jakten och hundarna är det dragspelandet som gäller. Han är med i Orsa Dragspelsklubb, som har mycket att göra sommartid, med midsommarfiranden, spelningar och Orsayror. – Hos mig står radion på från morgon till kväll. Det får inte vara tyst och jag lyssnar på allt möjligt. Oftast blir det Siljansradion, men det blir också mycket cd-skivor med dragspelsmusik för att lära mig nya låtar. Sommartid sitter han även i fabriken i Nusnäs och täljer, så att besökare kan se alla steg i tillverkningen. Annars är sommaren lågsäsong för hemmatäljarna – då har många annat för sig. Semestertider. På hösten drar det sedan igång ordentligt igen. Bandsågen i fabriken går på högvarv för att ta fram ämnen till alla som då är redo att sätta sig med trähästarna. Samtidigt är det är svårt med återväxten. De flesta som täljer i dag är pensionärer likt John. ”Ungdomarna” i gänget är i medelåldern och det blir allt svårare att få tag i folk, vilket han tycker är synd. – Det är en avkoppling och kul att se vad man kan åstadkomma. Sen är det ju roligt att tälja, plus att det blir ett extra tillskott i kassan. Dalahästen är ju verkligen en kändis och har blivit en riktig Sverigesymbol. Det är kul att få vara med på ett hörn och kunna bidra i det sammanhanget. Läs mer: Dalahästen och dalahästtillverkningen

Sandra gör en trippel i Vasaloppsarenan

Sandra gör en trippel i Vasaloppsarenan

Skidor, cykel och löpning: Sandra Thorsell siktar på att genomföra tre lopp i Vasaloppsspåret under ett och samma år. Skidorna är redan avklarade och nu står cykel och löpning på tur. Att genomföra en Vasaloppstrippel 45 km och se mållinjen framför sig är hennes sätt att orka fortsätta framåt när träningsmotivationen tryter. Hon är uppvuxen på en gård i Avesta, men Sandra Thorsell bor sedan länge på andra sidan Dalälven i Västmanland. Dock har det blivit många resor till Dalarna genom åren – många av dem för att genomföra Vasaloppets och Vansbrosimningens delar av En svensk klassiker. Hon inledde med en Tjejklassiker 2008 och därefter har det rullat på med både halv- och helklassiker. Därför var Vasaloppstrippeln en utmaning som fångade hennes intresse direkt. – Jag tror att jag har något behov av att ständigt hitta nya utmaningar och när jag hörde om trippeln bestämde jag mig ganska snabbt för att ta mig an 45 km-varianten. För att genomföra en Vasaloppstrippel krävs att man åker skidor, cyklar och springer 90 kilometer eller 45 kilometer i fäders spår under ett och samma år. För Sandra handlar det då om Halvvasan, Cykelvasan 45 och Ultravasan 45. Skidåkningen har hon redan bockat av och nu är det cykel och löpning som gäller. – Skidåkningen och cyklingen känns kanske lite lättare, men att springa Ultravasan 45 kommer bli en riktig utmaning. Om inte annat de närmaste dagarna efter. Att ha Vasaloppstrippeln som mål ser hon som en morot i träningen och även som ett sätt att komma ut i naturen. – Jag är inte typen som gillar att träna på gym eller inomhus. Med ett stillasittande kontorsjobb vill jag helst komma ut och röra på mig på fritiden. Jag älskar det vita fina landskapet på vintern när man åker skidor lika mycket som jag älskar grönskan, fågelkvittret och dofterna på sommaren när man cyklar, löptränar och åker rullskidor. För Sandra Thorsell är Vasaloppstrippelns tre grenar ett sätt att hålla träningsmotivationen uppe. Att få till en allsidig träning för de olika grenarna – eller hinna med träningen överlag – samtidigt som livet pockar är något av en utmaning. Men där kommer återigen målet att genomföra en hel Vasaloppstrippel in i bilden. – Största utmaningen för mig är egentligen att hinna få till all träning samtidigt som jobb, familj, barn, hus och trädgård ska tas om hand. Men när allt känns jobbigt och motivationen saknas tänker jag alltid på känslan som infinner sig när man passerar mållinjen. Då kommer jag glömma all eventuell smärta och skoskav och bara känna glädje och lycka. Kanske rentav känna mig odödlig. Redan nu vet hon också att det kommer bli fler upplevelser i Vasaloppsarenen efter årets trippel. –  Att jag kommer ta mig än någon av Vasaloppets lopp i framtiden är lika säkert som att solen går upp. Om jag någonsin kommer ta mig an Vasalopstrippeln 90? På skidor har jag ju gjort distansen flertalet gånger. Cyklingen skulle jag fixa, men löpning 90 km känns lite väl tufft. Men man ska aldrig säga aldrig. Om Vasaloppstrippeln För att klara av en Vasaloppstrippel krävs att du åker skidor, cyklar och springer 90 kilometer eller 45 kilometer i fäders spår under ett och samma år. För 90 kilometer på skidor i Vasaloppet eller Öppet Spår, på cykel i Cykelvasan 90 eller Cykelvasan Öppet Spår, samt genom att gå, lunka eller löpa Ultravasan 90. För att genomföra Vasaloppstrippeln 45 gäller skidåkning i Halvvasan, cykel i Cykelvasan 45 och gå, lunka eller löp i Ultravasan 45.

Cruising runt Siljan – Stoppen för retroresan

Cruising runt Siljan – Stoppen för retroresan

På plats i Rättvik under Classic Car Week vecka 31 och vill se mer än veteranbilarnas epicentrum Rättvik? Eller bara allmänt sugen på att glida fram längs vägarna i naturskönt nostalgiska Siljansbygden? Här ger vi förslag på en cruisingutflykt med ett antal hållplatser som garanterat kommer bli nya pärlor på sommarkartan. Varje utflykt kräver förstås sin matsäck. Ta först sikte på Furudal och Snitths Hantverksbageri, som garanterat har något för alla fikakorgar. Här bakas allt med svenska, lokala och ekologiska varor i ”mjöligaste” mån. Välj bland de bröd, bullar och bakverk som Karsti och hennes kollegor bakat just i dag. Hockeybullen är en klassiker! Ta därefter vägen över Skattungbyn mot Orsa. Susa fram genom de djupa dalaskogarna som då och då öppnar upp sig i vida utsikter över blånande berg. Hälsa på hos nyöppnade Orsa Station, kanske för en fika eller lunch, innan ni drar vidare. Fortsätt mot och genom Mora, för ca två mil söderöver ligger Siljansfors Skogsmuseum. Friluftsmuseet visar historien om arbetet med skog, flottning, sågning och järnbruk. Här är det möjligt att ta en kortare vandringstur och samtidigt lära sig mer om skogsbruket från järnbrukstiden och framåt. Det finns ett antal mysiga vandringsslingor och naturstigar i området samt ställplatser för husbil eller husvagn, restaurang och café. Dags att röra sig vidare! Vänd tillbaka mot Mora, men sväng av från E45 mot Sollerön. Alldeles vid vägen, strax innan Sollerö centrum, ligger butiken där de sötaste bären väntar. Sollerö Jordgubbar levererar färska jordgubbar och hallon under hela sommaren, så se till att fylla lagren innan turen runt Siljan fortsätter. Fortsätt fram längs vägarna, höj volymen på radion och låt favoritlåtarna gå på repeat. Passera genom de mysiga byarna Siljansnäs och Västanvik, kanske dyker det upp någon loppisskylt som ger möjlighet till spontana avstickare. I Leksand – välj turistvägen mot Tällberg för ännu fler hänförande vyer. Åk längs med Siljan genom Tällberg och efterföljande Laknäs, de här omgivningarna gör ingen besviken. Snart väntar Rättvik igen och dagens utflykt är nästan till ända. Bara ett stopp till! Det finns ju så mycket att se och i Vikarbyn väntar retrofantastens paradis: Spader Madame Vintage. I ladan på gården trängs kläder, prylar och möbler från 1940, 50-, 60- och 70-talen. Ovanvåningen är härligt belamrad med retro- och vintagekläder medan de gamla spiltorna fyllts med möbler och kreativt återbruk av gamla saker. Äntligen middagsdags och självklart ska dagen toppas med en rejäl middag, även den i sann nostalgisk anda. Diner 45 i centrala Rättvik är ett klassiskt 50-talsdiner som serverar burgare, ribs, pulled pork och fantasifullt maffiga milkshakes – allt lagat från grunden med bästa råvaror. Såväl menyn som inredningen är inspirerad av Amerika och enligt ägarna själva är allt tillrett med kärlek och en gnutta chili.

Åkerblads

En matresa runt Siljan #3: Klassiska husmansrätter och vilda smaker

Gör en utflykt runt Siljan och upptäck alla lokala smaker – när sommaren så sakta övergår i sensommar börjar också skördarna bli klara. Det betyder att det finns extra mycket gott att utforska hos alla producenter och mathantverkare. Här har vi skapat ett turförslag med två smakrika stopp, med en hel del natursköna vyer och vägar däremellan. Upptäck klassiska husmansrätter av högsta kvalitet och vilda smaker vid milsvid utsikt. Starta dagen i Tällberg. Här väntar – förutom en slående utsikt över Siljan – dalamiljöer utöver det vanliga. Strosa runt bland de faluröda husen, kika in i hantverksbodar, små butiker och bara njut av omgivningarna. När lunchsuget sedan sätter in är det bara att börja röra sig mot Åkerblads välkända och uppskattade Gästgiveri. Här står kökschef Stefan Pettersson med personal redo att servera en måltid av högsta kvalitet och här blandas klassiska husmansrätter med gourmetmat, egna importerade viner med hembakat kaffebröd. De är dessutom ständigt på jakt efter lokala råvaror, så chansen är stor att Dalarna i bokstavlig mening sätter smak på matupplevelsen. Mätta och belåtna är det dags att röra sig vidare norrut längs Siljan. De djupa skogarna och de blånande bergen tronar upp sig längs vägen mot Mora. Väl framme – ta gärna del av kulturutbudet. Här finns såväl Zornmuseet och Zorngården som en anrik hemslöjdsbutik. Kanske finns det också något spännande evenemang att besöka? Kvällen spenderas allra bäst på Mora Hotell och dess restaurang Terassen. Vill ni njuta lite extra checkar ni in på deras härliga spa-avdelning redan under eftermiddagen och njuter av ett glas bubbel och en skön massage i relaxen. Sedan är det dags för middag! Köket är skandinaviskt med inslag av Frankrike och Italien och kockarna jobbar gärna med vilda smaker av till exempel ren, älg, vildfångad öring och röding. Efter maten är det bara att sjunka ner i barens sköna fåtöljer och runda av en njutbar dag. Koppla av och smält dagens intryck, som med största sannolikhet gjort fyllt depåerna med såväl god mat som av nya upplevelser. Kanske ägnar ni kvällen åt att planera för kommande utflykter där ni tar sikte på någon de andra smakrika guldkorn som väntar runt om i Dalarna. Läs mer och hitta fler utflyktsmål på tasteofdalarna.se

Här finns Dalarnas bästa badplatser

Dalfolket tipsar: Här finns Dalarnas bästa badplatser

Äntligen är sommaren här och vi njuter av sol, bad och värme. Självklart gäller det då att hitta de bästa tänkbara badplatserna. Vi ställde frågan till våra följare vart de helst av allt spenderar en baddag. Här är sommarens stora guide till bästa baden och stränderna. Ge er ut i Dalarna med badkläderna i högsta hugg. Här följer listan över de bästa baden i norra och södra Dalarna samt i Siljansbygden. Utforska omgivningarna och hitta era favoritbad. Tänk på att tillgängligheten vid de olika platserna kan variera, liksom hur välskötta de är eller hur mycket kringservice som finns runt omkring i form av omklädning, parkering och toaletter. Ta det lugnt när ni badar och lämna stränderna rena. Badplatser i norra Dalarna Evertsbergs badplats, Evertsberg Stora Harundsjön, Idre Oxbergssjön, Oxberg Gorrtjärn, Rörbäcksnäs Garpsätra, Sälen Särna Camping, Särna Grundsand vid Nässjön, Älvdalen   Badplatser kring Siljan   Sinksjön, Boda Kyrkby Åhlbybadet, Insjön Västannortjärnen, Leksand Leksands strand, Leksand Kråkberg, Mora Tingsnäsbadet, Mora Åmåsäng, Mora Finntjärnsbadet, Orsa Stops vattenfall, Orsa Orsa Camping, Orsa Finntjärnsbadet, Orsa Rättviks strand/Långbryggan, Rättvik Ljugaren vid Born, Rättvik Gryssen i Östbjörka, Rättvik Sollerö Camping, Sollerön Lintjärn, Våmhus   Badplatser i södra Dalarna   Lillsjön, Avesta Horndal, Avesta Grytnäs, Avesta Älven vid Utsund, Avesta Utsund i Folkärna, Avesta Fänforsen, Björbo Hemtjärn, Bäsna Närsen, Dala-Floda Flosjön, Dala-Floda Stångtjärn, Falun Malingarna, mellan Grangärde och Björbo Kyrkviken, Grängesberg Östanbjörka, Grangärde Hällarna vid Väsman, Ludvika Malsjön, Ludvika Bysjön, Nås Närsjö, Nås Klingen, Stora Skedvi Räviln, Svärdsjö Svärdsjön, Svärdsjö Smednäset i Linghed, mellan Svärdsjö och Enviken Dammsjön, Säter   Badplatserna är presenterade utan inbördes ordning och gör inga anspråk på att vara en komplett guide över Dalarnas badplatser. Det finns många små och stora guldkorn där ute!  

En matresa runt Siljan #2: Vackra vyer, söta sylter och björnwallenbergare

En matresa runt Siljan #2: Vackra vyer, söta sylter och björnwallenbergare

Här har vi skapat ett turförslag där smaken av Dalarna får styra turen. Besök Björgårdens Syltmakeri, Fryksås Hotell & Gestgifveri och Mora Parken – tre minst sagt välsmakande stopp. Gör turen till en dagsutflykt och passa samtidigt på att njuta av naturen och omgivningarna i Siljansbygden. Börja dagen med att ta sikte på Övre Gärdsjö norr om Rättvik. Här ligger Björgårdens Syltmakeri, där Yvonne Björ skapar söta sylter och marmelader med hjälp av sina franska koppargrytor, träslevar och termometrar. I sitt eget ”äventyrscentrum” provar hon sig fram bland frukt, bär, grönsaker, kryddor och vinäger. Resultatet syns på hyllorna i gårdsbutiken som förutom sylter och marmelader även samlar lokalproducerat kött, skinn och ull samt produkter från en mängd andra mathanverkare runt om i Dalarna. Har ni arbetat upp lunchsuget kan ni koppla av i caféets trädgård med hembakat fika eller fylla en fikakorg och ta en promenad i de vackra omgivning-arna. Torsdag är pannkaksdag och då gräddas det härligt frasiga pannkakor över grillen utomhus. Dags att röra sig vidare med sikte på Fryksås. Ta vägen via Furudal och Skattungbyn. Njut av de djupa skogarna som då och då öppnar upp sig i milsvida vyer över blånande berg och leta er upp mot höjderna i fäbodbyn utanför Orsa. Fryksås Hotell & Gestgifveri är vida känt för sin mat, som ofta har inslag av vilda smaker. Vad sägs till exempel om wallenbergare på björnfärs eller mjöd- och blåbärs-marinerad björnytterfilé? Menyn baseras på säsongens utbud och förändras i takt med årstidernas växlingar – alltid med fokus på färska och närproducerade råvaror. Sätt er till bords i den vackert målade matsalen och njut av såväl maten som den unika och storslagna utsikten över Orsasjön och Siljan. Därefter väntar Mora. Ta en promenad i centrum, besök Zornmuseet, Zorngården och Mora Hemslöjd innan det är dags för kvällens middag på Mora Parken. Här väntar välkända skandinaviska smaker och mat lagad från grunden. Koppla av och smält dagens intryck, som med största sannolikhet består av såväl god mat som nya upplevelser. Kanske ägnar ni kvällen åt att planera för kommande utflykter där ni tar sikte på några av de andra smakrika guldkornen som väntar runt om i Dalarna. Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.  

Dalapicknick – 9 shoppingtips för en dalainspirerad utflykt

Dalapicknick – 9 shoppingtips för en dalainspirerad utflykt

Packa en korg och ge dig ut på en picknick! Inget är så härligt som en stunds avkoppling i gräset, på stranden eller i skogen. Slå er ner på en filt och packa upp godsakerna. Här har vi samlat 9 tips på hur du skapar en picknick inspirerad av Dalarna. 1. Allt börjar förstås med en ordentlig picknickkorg – helst ska den vara tillverkad lokalt av en riktig korgmakare. 2. En skön picknickfilt. Filten med klassiskt Leksandsmönster är formgiven av Mia Svalänge och finns hos Crona Craft i Leksand. Mia har även formgivit den exklusiva ullfilten från Falu Rödfärg, vars design väver samman historien om Falu Rödfärg med det svenska landskapets unika karaktär.  3. Assietter och muggar i härligt somriga färger från Nittsjö Keramik. 4. Packa upp godsakerna, kanske på en kurbitsbricka från Britta i Dalarna. 5. Fyll på med vätska under varma sommardagar. Läsk, must, kolsyrat vatten, svagdricka, öl eller cider – Mora Bryggeri har ett gediget sortiment av törstsläckare. Mora Sockerdricka är en klassiker! Det finns även flera bryggerier runt om i Dalarna, som Oppigårds Bryggeri eller Sahlins Brygghus. 6. En riktigt god smörgås är ett måste på picknicken. Få saker går upp mot en traditionell knäckebrödsmacka från Leksands Knäckebröd eller Skedvi Bröd. Är det mjukt bröd som gäller har Rättviks Tunnbrödsbageri flera olika varianter, från vanligt mjukt tunnbröd till de lokala varianterna tuttull och tjockbulla. 7. Gå loss med påläggen. Här finns det en uppsjö av godsaker att välja mellan. Chark och korv finns hos Rältagården – toppa gärna med världsmästarsenap från LissEllas. Ostar hämtas från Hansjö Mejeri, Murboannas eller Stora Lunåns gårdsmejeri. Syltar eller marmelader kommer från Björgårdens Syltmakeri eller Muddus Hjortron. När det är dags att bokstavligt talat toppa upplevelsen är det bara fantasin som sätter gränserna. 8. Glass är en självklar efterrätt under varma sommardagar. Rättviksglass har närmare 50 (!) olika smaker i sitt sortiment, så här gäller det att kunna välja. 9. Toppa picknicken med söta sommarbär från Sollerö Jordgubbar. Fler somriga shoppingtips: Shopping i Dalarna