Hotel Bishops Arms.

Hotel Bishops Arms: En personlig mötesbar i Mora

När pubkedjan Bishops Arms öppnar hotell och gastropub i Mora är det med ambitionen att erbjuda en plats för god mat och dryck, värme och avslappnat umgänge.
– Vi vill skapa en komma hem-miljö, säger pub- och hotellchef UllaCarin Nylund.

Tidigare Hotell Siljan har de senaste månaderna varit en hektisk byggarbetsplats. Hela nedervåningen har fått en rejäl uppfräschning inför nyöppningen, när hotellet officiellt blir en del av Bishops Arms. En helt ny restaurangdel har inretts, med den autentiska och unika pubmiljön som löper som en röd tråd genom kedjans restauranger. Den mesta inredningen är original inköpt i England. I Mora är det en valnötspanel från tidigt 1800-tal som sätter stämningen. Troligtvis har den tidigare suttit i en bank eller advokatbyrå. 

– Jag gillar det här lite ombonade, den engelska avslappnade stilen. Vi är ju en mötesbar, en mötesplats. Det blir inte ett standardmässigt hotell, utan receptionen är till exempel i anslutning till puben. Du kommer in i miljön direkt i och med att du checkar in i puben. Det känns trevligt tycker jag, säger UllaCarin Nylund, pub- och hotellchef.

Det har varit bråda dagar inför öppningen och nu ser hon fram emot att äntligen få slå upp dörrarna.

– Det har varit otroligt mycket jobb, men det har också varit jättekul! Att få vara med från början och i hela uppstarten.

Hon själv är uppvuxen i Mora och har under åren arbetat inom många olika yrken och branscher, både i Sverige och utom-lands. Ambitionen för den nya verksamheten är att skapa en mötesplats för såväl lokalbor som besökare kring verksamhetens hjärta – puben.

– Grunden är vällagad, hemlagad mat. Alltifrån husman till klassisk pubmat. Det kan vara fish and chips, charkbrickor och hamburgare. Vi jobbar med lokalproducerat-rat så mycket vi kan, som ost från Hansjö och kött från närliggande producenter.

Mora blir den 41:a puben under Bishops Arms flagg i Sverige. Det är dessutom en av sju orter där restaurangdelen kompletteras med hotellverksamhet.

– Vi har sett att det finns en positiv utveckling i Mora under längre tid. När möjligheten dök upp var det lätt att ta beslut om etablering. Kombinationen med puben och hotellet är dessutom väldigt trevlig, så Hotel Bishops Arms blir ett fint komplement, säger Oskar Svanström, operativ chef på Bishops Arms.

Tanken är att kombinationen av hotell och pub ska skapa dynamik – där gästen direkt efter incheckning kan slå sig ner för att äta. Det blir liv, rörelse och en lobby där det alltid finns människor. Dessutom kommer de populära luncherna att finnas kvar.

– Vi försöker ha något för alla. Det är inte bara öl och dryck, utan bra mat och trevlig atmosfär. Det ska vara ett bra ställe för att fira en födelsedag, träffa kollegorna eller ta en familjemiddag. En bra bredd, bra kvalitet och hemlagad mat, säger Oskar Svanström.

Nu står UllaCarin Nylund och hennes personal redo att hälsa de första besökarna och gästerna välkomna.

– Jag vill skapa en komma hem-miljö. Att man har möjlighet att få en bra service och att bli igenkänd. Att man känner personalen och att personalen känner igen en. Man ska kunna gå hit och få en upplevelse, säger hon.