Olika produkter står till försäljning på en marknad.

Höstlig folkfest på Rättviks marknad

I våras kunde Rättviks klassiska marknad äntligen anordnas igen efter pandemiuppehållet. Som en av Sveriges största marknader, med tradition sedan slutet av 1800-talet, är det en uppskattad folkfest utan dess like. Nu är det dags igen 7–9 oktober. Stina Lovén Adeström, platsansvarig och marknadsgeneral, berättar mer om årets höstmarknad.


Vad kan man förvänta sig av ett marknadsbesök?

– Det är en klassisk knallemarknad med tivoli. Allt utspritt över en stor yta, vi har cirka tusen platser för knallar. Vi har också två scener, en för barn vid Knektplatsen och en vanlig scen vid rondellen. Där brukar vi försöka ha lokala musiker, med allt från spelmanslag och fioler till rockabilly. På barnscenen kan det vara allt från dans till djungelgympa. Det blev väldigt lyckat i våras med omkring 100 000 besökare på marknaden, så vi hoppas på något liknande igen i höst.

Vad kan man köpa på marknaden, är något särskilt populärt?

– Här finns allt från godis och olika typer av hantverk till strumpor och kläder. Handgjorda tvålar, garn, stekpannor och livsmedel som ostar och korvar är poppis. Klassikerna är nog salami och korv, det köper många. Blommor brukar också vara populärt. Vi har alla kategorier av besökare och det finns garanterat något som passar alla här.

Några nyheter i höst?

– Vi kommer att försöka få till ett område med bilar och andra fordon. Eventuellt även ett mässområde för el och energi. I våras hade vi också Dalarnas automobilklubb som visade upp sig på skolgården och det blir nog en repris på det.

Rättviks höstmarknad

Oavsett om du har en lång inköpslista redo eller bara vill ta del av folkfesten och stämningen är Rättviks marknad väl värd ett besök. Här finns det mesta du kan förvänta dig av en klassisk marknad, kryddat med underhållning för barn och vuxna samt pirr i magen vid tivolit. Årets höstmarknad äger rum i centrala Rättvik 7–9 oktober.

Fler marknader

  • Leksands bondemarknad: 3, 10 och 17 september 
    Lokala varor till försäljning vid Leksands hembygdsgårdar. Allt från livsmedel till fårskinn, garn och hantverksprodukter.
  • Skördefest på Sollerön: 24 september
    Handla närodlat, klappa djur och prova på olika aktiviteter. Det utlovas musik, foodtrucks och riktigt härlig stämning.
  • Våmhus höstmarknad: 24 september
    Lokala råvaror och hantverkare vid Våmhus gammelgård. Se hårkulla och korgmakare i arbete under dagen. Servering, tunnbrödsbak och kolbullar.

Hitta fler marknader och andra höstaktiviteter