Hockeyspelaren Carter Camper.

Hockeystjärnan strör rosor över Dalarna

Carter Camper med familj landade i Sverige i augusti, med stora drömmar och förhoppningar. Efter några månader kan de konstatera att den första tiden i Leksand har överträffat alla förväntningar. ”Den här delen av världen är fantastisk, vi älskar naturen med alla berg och sjöar”, säger han.


Hockeyspelare lever ofta kringflackande liv och är vana vid att byta arbetsgivare. Men för familjen Carter var flytten från nordöstra USA något utöver det vanliga.

– Det är första gången som vi gör en flytt över Atlanten. Det var förstås ett stort steg, men vi hade gjort noggrann research innan. Vi har alltid drömt om att kunna bo så här.

Under hösten har de med stor iver ”turistat” i närmiljöerna, bland annat i Rovdjursparken i Orsa Grönklitt.

– Och nu till vintern ser vi fram emot att besöka Tomteland och åka längdskidor. Jag hoppas att det blir mycket snö och kallt. Jag har hört att det ska gå att åka skridskor på Siljan också. Ni har så mycket sjöar i Dalarna, det är mycket vackert. Hela landskapet är som en film. Jag är imponerad.

Några större problem med omställningen till det nya livet har det inte varit. Boende har de fått i en av alla de röda pittoreska byar som kännetecknar Siljansbygden och barnen har funnit sig tillrätta med skolor, kompisar och idrottsaktiviteter.

– Min äldste son sa ”kan vi inte flytta hit på riktigt den dagen du slutar spela hockey”.

Carter Camper med familj.
Carter Camper med familj har landat i Leksand och Dalarna, där de upptäckt omgivningarna och skapat nya traditioner. Foto: Johan Pellas

Nya traditioner i Dalarna

Carter säger också att mottagandet har varit extraordinärt från lokalbefolkningen.

– I den här delen av världen hjälper människor till för att de verkligen vill, de är genuint intresserade. Det är klart att det betyder väldigt mycket för mig och min familj.

De största utmaningarna återfinns istället på andra områden.

– Jag tycker att språket är svårt, jag försöker lära mig nya ord hela tiden, men det är lurigt. Sen finns det en sak som jag saknar och det är att äta en stor stek, det har vi en helt annan tradition av i USA.

Apropå traditioner. Julen i år firas för första gången utanför Amerikas gränser.

– Julen har alltid firats hemma med släkten i Cleveland, Ohio. Det blir förstås annorlunda i år. Men vi ser fram emot att bygga nya traditioner här i Sverige.

Carter menar att Sverige och Dalarna är en bra plats att vara på under en skakig period i världen, samtidigt som han förstås saknar alla supportrar på matcherna.

– Vi har ju fans överallt, jag hoppas att få uppleva den stämningen som blir. Den ska vara magisk, jag har sett klipp på nätet. Men under tiden får jag vara glad att det viktigaste jag har, min familj, mår bra, och att vi i Leksands IF gör så bra ifrån oss som vi kan på isen. Jag känner att det finns ett stort stöd i allt vi gör, även om det sker lite på distans.

Och upptäcktsfärderna runt om i Dalarna fortsätter.

– Ja, vi är alldeles för nyfikna av oss. Det finns mycket kvar att upptäcka där ute, inte minst under vintermånaderna.

Carter Camper

Ålder: 32 år
Aktuell: Forward i Leksands IF
Från: Ohio, USA
Karriär: Avverkat en klubb i NHL och nio klubbar i AHL