Falurött timrat hus på julmarknad i Tällberg.

En guldkantad kompisweekend i Tällberg

Hög mysfaktor, lyx på hotell, livets julmarknad och den bästa lunchen någonsin. Addera ett drejande yrväder och en frostig tidsresa, så är Johanna Carlssons maxade vinterweekend i Dalarna komplett. Häng med Instagram-profilen Torptokig när hon tillsammans med bästa barndomsvännen åkte till Tällberg för en helg med extra guldkant.


Som liten brukade Johanna Carlsson följa med en kompis till Dalarna om somrarna. Den senaste julen spenderades i Orsa, liksom ett besök med siktet inställt på skidåkning. Så fotografen, inredaren och Instagram-profilen – som även är känd som Torptokig – var inte helt ny i Dalarna. Just den här decemberhelgen stod däremot nya dalamarker på agendan, när hon tillsammans med bästa barndomsvännen Hanna hade siktet inställt på Tällberg.

– Vi bodde på Tällbergsgårdens hotell, vilket var magiskt! Det är nog så mycket Dalarna det bara kan bli och mysfaktor 100. Både maten och rummet var kanon. Vi hade ett varmt och mysigt dubbelrum med badkar vilket absolut var en bonus, berättar Johanna.

Lördagen inleddes med frukost på hotellet innan de klädde på sig rejält med varma kläder för en utflykt till närliggande Leksand och omtalade Hildasholm. Sommartid är det herrgårdsliknande huset med sina spännande trädgårdsrum ett vida känt besöksmål. Just idag fick tjejerna en unik inblick i huset vintertid.

– Det var verkligen som att spolas tillbaka i tiden! Verkligen jättehäftigt, om än något kallt eftersom värmen är avstängd under vintern. Det får nog bli ett besök till sommaren så man får uppleva de fina trädgårdarna också.

 

Röda timrade hus i Tällberg.

Hildasholm på vintern.

Butiker och café vid Stationsgatan 6 i Leksand.
Hotell Tällbergsgården var helgens utgångspunkt. Bland annat blev det en utflykt till Leksand för ett vintrigt besök på Hildasholm och en kreativ boost på Stationsgatan 6.

Julmarknad med wow-faktor

I Leksand passade de också på att besöka Stationsgatan 6, det kreativa kluster där bland annat kalligrafen Ylva Skarp, second hand-butiken Secondaire och inredningsbutiken KRÄSEN huserar. Därefter var det dags för traditionell julmarknad i Tällberg. Här hade tjejerna lyckats tajma dagen för den lokala traditionen ”lissjul”, som är byns eget stämningsfulla adventsfirande. Bland strosade de runt bland de många bodarna på Hantverksgården vid Hotell Klockargården samt fikade på Dalmål Kafé & Hantverk.

– Jag säger bara WOW! Det var verkligen topp tre bästa julmarknaden jag varit på och jag har varit på många runt om i landet. Vi var verkligen helt tagna och gick runt i ett snöigt Tällberg och kikade hos utställarna, tittade på de fina husen samt fikade och drack varmt. Det var människor i hela byn och man fylldes verkligen med julstämning, konstaterar Johanna nöjt.

Under tiden de upplevde och njöt av omgivningarna, handlade lika mycket om att njuta av tiden tillsammans.

– Det var såklart underbart att få tid tillsammans. Vi är bästisar sedan barnsben och bor nu ca sju timmar från varandra, så en sådan här helg var verkligen uppskattad. Tällberg var dessutom helt perfekt, nära till Leksand och Rättvik. Vi är båda helt övertygade att vi kommer komma tillbaka!

Julmarknad i Tällberg.

Dalmål Kafé och Hantverk i Tällberg.
Klassisk julmarknad deluxe i Tällberg, när stämningsfulla "lissjul" anordnades. Hantverksgården vid Klockargården i Tällberg bjuder in till julmarknad varje helg i advent.

Livets lunch och ett drejande yrväder

På tal om Rättvik stod just den orten för söndagens aktiviteter. Fast morgonen inleddes med ett besök på närliggande Åkerblads spa-avdelning, där de njöt av bad och bastu, innan de styrde kosan mot Bruntegården i Rättvik. Där var det bara att sätta sig vid dukat bord för vad som skulle visa sig bli en mycket minnesvärd trerättersupplevelse.

   Vi åt den bästa lunchen någonsin! Vi var så mätta när vi gick där ifrån att vi knappt kunde röra oss. Förrätten var en slags svamp-toast, svampduxelle, som jag kommer att sno till vår nyårsmiddag. Alla smaker var så galet välkomponerade och det var verkligen en fantastisk matupplevelse. Utsikten från restaurangen över Siljan glömde vi nästan bort på grund av den goda maten, skrattar Johanna.

I jobbet som inredare, fotograf och kreatör ligger förstås kreativiteten nära till hands. När duon anlände till Ulrika Ströms krukmakeri i Rättvik och en eftermiddags prova på-kurs i drejning stod på schemat var det förstås extra spännande.

– Ulrika var amazing! Som ett yrväder kom hon indansandes i sin ateljé och lärde oss så mycket hon bara hann om lera och drejning. Jag har försökt mig på att dreja tidigare, men med Ulrikas hjälp var det absolut lättare än tidigare försök. Hanna skulle med tåget så vi fick – tyvärr – brådska på det hela lite, men det blev en kavlad skål var samt en drejad. Det ska bli så spännande att se det färdiga glaserade resultatet.

Kurbitsmålad telefonkiosk i Tällberg.

Fika i Dalarna.
Många härligt vintervyer över Tällberg och Siljan, varvat med värmande inomhusmys på både spa och café.

Med sikte på sommaren

Efter en intensiv helg med många intryck är det svårt att plocka de mest minnesvärda russinen ur kakan. Johanna nämner julmarknaden lissjul i Tällberg som en solklar favorit, liksom förmiddagen på spa, Ylva Skarps konst och att få testa dreja igen.

– Det som också överraskade oss var hur otroligt trevliga alla människor var. Sen har jag på riktigt kollat Hemnet dagligen eftersom jag vill flytta hit! Så jag blev helt såld helt enkelt. Helgen var ganska intensiv, men också helt perfekt. Vi prickade verkligen aktiviteterna helt perfekt och de passade oss hur bra som helst.

Redan nu smider hon planer för ett återbesök.

– Jag vill ta med min sambo hit, även min mamma och syster. Jag hade gärna vandrat och åkt längdskidor i Dalarna, men egentligen hade jag kunnat återuppleva exakt samma aktiviteter igen. Stationsgatan 6 i Leksand var grymt! Även Carl Larsson-gården samt Hildasholm hade jag gärna besökt sommartid.

Om Johanna

Namn: Johanna Carlsson.
Bor: Gävle.
Gör: Inredare, säljare, fotograf.
Instagram: @torptokig.

Tällbergsgårdens hotell.
Tällbergsgårdens hotell gav weekendresan genuin dalabetonad inramning.