Familj cyklar i skogen.

Hittaut i Rättvik - Gör en utflykt och samla checkpoints

Upptäck nya platser i Rättvik och få motion på köpet, genom att hitta checkpoints med hjälp av kartan eller appen Hittaut. I mitten av augusti släpptes ett antal nya checkpoints inför slutspurten av årets säsong, som sträcker sig till 31 oktober 2020.


Runt om i Rättvik finns ett antal checkpoints utplacerade. Ta sikte på en av dem och gå, jogga, spring eller cykla dig till rätt plats med hjälp av karta, GPS eller smartphone. Förutom den spännande jakten på kontrollerna blir Hittaut en möjlighet att på ett lättsamt sätt ta sig ut i skogen och upptäcka de vackra miljöerna i Siljansbygden. Vilket många verkar ha gjort i sommar.

– Årets säsong slår alla rekord! Det är snart dubblerat mot förra året, med jättemånga deltagare och det verkar finnas ett sug efter sådana här aktiviteter, säger Karin Elfving på IK Jarl, den klubb som arrangerar Hittaut i Rättvik.

Anledningen till årets boom tror hon har flera orsaker. Dels att de under flera år arbetat in konceptet, en gratis aktivitet som är lättillgänglig och enkel att genomföra för de flesta. Dels att Hittaut är en möjlighet i dessa tider, när många spenderat tid hemma och upplevelser utomhus står högt i kurs.

– Det är roligt, för när man träffar folk känns det som att det är väldigt uppskattat. Många hör av sig och berättar om sina utflykter. Många äldre är med, liksom familjer som tar det som utflykter. Det är verkligen alla kategorier. Det finns till och med de som har ”Hittaut-semester”, att man åker omkring och tar Hittaut-checkpoints på olika ställen i landet.

En morot att ta sig ut i Dalarnas natur

En av de som hittat ut i Rättvik är Marie Olsson. Tillsammans med dottern Julia har hon på cykel letat sig fram till checkpoints på hemorten.

– Jag tycker det är suveränt att ha som en morot. Dels att lära känna sitt närområde, dels att bara komma ut. Jag tror verkligen på idén, när det blir som en liten tävling. Annars blir man bara bekväm och går samma rundor som man brukar, men det här får en att vidga sina vyer.

Nu siktar hon på att hinna med några fler checkpoints innan vintern kommer och kontrollerna plockas ner.

– Jag ska verkligen ta sikte på någon väg som jag inte har cyklat tidigare. Det är ju en så bra karta, man får en bra överblick. Kanske blir det en tur mot områdena norr om centrum, jag har sett att det finns flera kontroller där.

Upptäck oväntade platser

Just att få människor att upptäcka nya – och kanske lite oväntade – platser är också en viktig aspekt som finns med arrangörerna när de planerar var de olika checkpoints ska placeras.

– Alla checkpoints är indelade i olika svårighetsgrader, alltifrån otroligt lätta gröna, via blå och röd, till några svarta som är lite svårare. Sen vill vi gärna att man inte bara ska hitta dem, utan att man också ska få en annan upplevelse på köpet. Så att man kommer någonstans där man inte varit förut eller kan ta en häftig checkpoint på ett oväntat ställe, säger Karin Elfving.

Nu hoppas hon och klubben att slutspurten av årets säsong ska bli lyckad och att så många som möjligt ska ta sig ut i Rättviks natur. Sedan finns även planer och tankar på framtiden.

– Vi har fått önskemål från områden där vi inte haft några kartor, så det skulle vara kul att utöka platserna. Det är ju ett sätt att både se och visa upp hela kommunen också.

Familj på cykelutflykt.
Ta sikte på en eller flera checkpoints och gör en dagsutflykt på cykel eller till fots, samtidigt som ni upptäcker nya - och kanske oväntade - platser i naturen.
 

 

OM HITTAUT

De olika checkpoints är uppdelade i fyra olika svårighetsgrader – grön, blå, röd och svart. De gröna är enklast och finns i närheten av större stigar och gångbanor, vilket gör att även rörelsehindrade och personer med cykel eller barnvagn kan vara med.

I Siljansområdet finns Hittaut i Mora/Orsa samt i Rättvik. På samtliga platser sitter kontrollerna ute till 31 oktober 2020. Hämta en gratis fysisk karta hos någon av respektive orts samarbetspartners. Hittaut finns även att ladda ner som app.

Läs mer: orientering.se/hittaut