Kvinna ute på vandring i Älvdalens natur.

Häxor, prinsbänk och fiske väntar i Älvdalen

Passa på att göra ett besök eller en dagsutflykt till Älvdalen. Förutom den lättillgängliga vildmarken och naturupplevelserna finns här gott om aktiviteter att fylla dagen med. Häxvandringar, prinsbänk, fenomenalt fiske och mysig småstadsshopping är bara några av pärlorna som väntar i porten till norra Dalarna.


Älvdalens djupa skogar och vilda natur har länge fascinerat människor. Mysticism och vidskeplighet har i flera århundraden blandats med ortens folktro och traditioner. Det finns också en mörkare period i Älvdalens historia som i sommar sätts i strålkastarljuset: häxprocesserna.

– Fokus för de guidade turerna ligger på vad som hände i Älvdalen och hur det sedan spred sig till omkringliggande socknar. Vi försöker besvara frågor om hur det faktiskt kunde hända. För att förstå helheten kring trolldomsprocesserna så förflyttar vi oss mellan 1200-talet och nutid, säger Marit Norin som driver Rockdale Natur- och Kulturupplevelser och anordnar turerna, som ges utomhus med begränsat antal platser.

Den som vill sätta både naturnära och kunglig touch på älvdalsbesöket gör ett besök på toppen av berget Hykjeberg. Med sina höga klippväggar och branta stup är det ett unikt blickfång i det älvdalska landskapet. Den kilometerlånga vandringen från parkeringen till utsiktsplatsen är kuperad men enkel. Där uppe står “Prinsbänken” – den bänk av älvdalskvartsit som gavs i bröllopsgåva till prins Carl Philip och prinsessan Sofia, som kommer från Älvdalen.

Marit Norin under en vandring i Älvdalen, där hon berättar om häxprocesserna.

Prinsbänken står på toppen av Hykjeberg i Älvdalen.
Marit Norin anordnar vandringar med historiska inslag i Älvdalen, bland annat om häxprocesserna. På toppen av Hykjeberg väntar den så kallade Prinsbänken, liksom häftig utsikt över det kringliggande landskapet.

Låga fisketrösklar

Fisket är något av ett måste i Älvdalen. Hit lockas fiskeentusiaster från hela världen för att kasta ut i älven och de många fångstrika sjöarna. Älvdalens Fiskecenter är ett självklart nav. Fiskekort, flugor, kläder, vadare och spön, köpa eller hyra utrustning. Ja, här kan fiskesugna få tag i allt man kan tänka sig.

– Här finns vildmarken, fjällen, skogen och strömmande vatten med vild öring och harr. Hela Österdalälven med sina många vackra biflöden är magisk. Även om det är mycket vildmark, är det fortfarande lättillgängligt då vägnätet är väl utbyggt och det går utmärkt att åka bil till många vatten, säger Stefan Larsson, guide- och fiskeansvarig på fiskecentret.

Han och hans kollegor agerar även guide för den som vill få med sig de riktiga godbitarna från Älvdalens fiskevatten. Under turer och kurser lär de ut tips till såväl nybörjare som mer vana fiskare.

Stefan Larsson på Älvdalens Fiskecenter fiskar med kastspö i Älvdalen.
Stefan Larsson på Älvdalens Fiskecenter hjälper guidar gärna till det bästa fisket i och kring Älvdalen.

Kvalitetssäkrad cykling

Sporthallen i Älvdalen är startplatsen för flera fina leder för cross country-cykling. Området ingår i cykelnätverket Biking Dalarna, vilket innebär kvalitetssäkrade leder. Här utmanas du på spännande stigar genom skogen och förbi vackra vatten. Barnfamiljen ger sig ut på den 2 km långa ”Älvis”, medan den som vill ha lite mer fart, fläkt och berg- och dalbana tar sikte på ”Gröntjärnsrundans” 12 km stigcykling, med delvis tekniska inslag.

Hitta fler saker att göra: Välkommen till Älvdalen.