Linn på Crona Craft med sitt hantverk.

Hållbart nätverk bakom Stationsgatan 6 i Leksand

Vem har sagt att det är enkelt att vara småföretagare? Men det kan vara roligt och på rätt plats i rätt tid kan storverk skapas när kreativa krafter samlas och samverkar. Så har skett i Leksand där en butikslänga med hantverk i allt från kalligrafi och keramik till kaffe och koftor har vuxit fram intill järnvägsspåret.


Vi börjar i norra änden av det gamla järnvägsmagasinet på Stationsgatan 6 i Leksand. Bakom en källardörr finns keramikverkstaden Faktoritre med fabriksförsäljning och kursverksamhet. Här snurrar Pär Knutz drejskivan och på en bricka intill står muggar som Ylva Skarp beställt till sin butik några dörrar bort.

– Här på Stationsgatan samarbetar vi och ger varandra idéer. Häromdagen ville Linn på Crona Craft ha ljusstakar till sin butik. Då drejade jag några, berättar Pär och visar upp en skålformad, ljushållare färdig för ugnen.

Nästa stopp blir Crona Craft. Linn Sund öppnade butiken efter att ha drivit Leksands hemslöjd i flera år och i hennes nya butik finns ett handplockat utbud av kläder, smycken, presentartiklar och inredning. Allt är tillverkat eller designat i Sverige.

– Varje sak här är något mer än bara en produkt. Den här vackra koftan från Nygårdsanna är stickad av restgarn i olika färger, berättar Linn.

Hon tror starkt att det kluster med små butiker som formats på Stationsgatan, där kreativitet, driv och samlade erfarenheter tas tillvara, har många fördelar i dagens bistra klimat inom detaljhandeln.

– Alla verksamheter här är unika och genom att vara små och personliga kan vi sticka ut i havet av butiker. Näthandel är inget hot utan en möjlighet. Alla butiksägare här har flera ben i sina verksamheter och kan inte hålla öppet varje dag. För oss är nätet ett viktigt komplement, säger Linn som också är formgivare.

Ylva skapar konst som är upphängt.

En annan som måste tillbringa mer tid i sin ateljé än bakom disk är Ylva Skarp. Annars skulle det inte bli några nya alster i hennes butik.

– Det är en ständig balansgång att vara konstnär och samtidigt ha ett bärande företag. För mig innebar flytten hit en nystart. Här sitter vi inte fast i någon tradition, vi kan vara nytänkande och samtidigt lyhörda inför kunder och marknad. Jag har inte öppet varje dag men vill någon hämta en beställning klockan 22 en tisdag så går det att ordna, förklarar Ylva.

Som butiksinnehavare brottas även hon med aktuella frågor kring konsumtion och hållbarhet.

– Vi måste ju leva på något. Jag måste sälja saker och människor har behov att omge sig av fina ting. Jag tror att vi kan forma hälsosamma konsumtionsmönster om fler väljer att köpa svensktillverkat, hantverk och kvalitet, sådant som kostar lite mer än massproducerat och som håller länge. Den som kommer hit och handlar får dessutom en upplevelse och långt mer än bara en vara i handen, säger Ylva.

Men ingen av de nya butikerna på Stationsgatan 6 skulle existera utan fastighetsägaren Sven Erik Andersson. Han har tålmodigt tagit till sig nya idéer och renoverat efter sina nya hyresgästers önskemål. Just nu färdigställer han en lokal som ska rymma Secondaire, en butik med second hand-kläder av kvalitet i regi Ylva Skarp och Derya Akol.

–Vi vill locka dem som vanligtvis inte köper second hand och målet är att det inte ens ska märkas att det är en second hand-butik. Vi gör ett hårt urval och kommer inte att öppna förrän vi är helt nöjda, berättar Derya medan vi vandrar några steg till Kaffemagasinet.

Här serverar Vivi-Ann Bärlin fräscha luncher och rustika bakverk och det mesta är gjort på ekologiska råvaror. Vivi-Ann var tillsammans med Ylva Skarp först ut att flytta in i det gamla magasinet.

– Vi såg potentialen i de 100 år gamla oisolerade träväggarna och sedan satte Sven Erik igång att renovera, berättar Vivi-Ann som här förverkligat sin dröm om ett personligt och mysigt kafé.

Kaffemagasinet är också den självklara platsen för Stationsgatans kreativa entreprenörer att samlas för ett torsdagsmöte. Gemensamma event ska planeras och nya idéer skissas upp, bland annat ska grusplanen utanför huset bli mer välkomnande.

– Vi har ett otroligt härligt gäng här och jag tror att det roliga och trevliga smittar av sig på våra kunder och besökare, säger Linn samtidigt som hon lyfter sin kaffekopp. Självklart är den tillverkad på keramikverkstan intill.

En grupp tjejer från Stationsgatan 6 i Leksand.

En öppensinnad hyresvärd och en handfull entreprenörer – med större kreativt än ekonomiskt kapital – har gjort det gamla järnvägsmagasinet på Stationsgatan 6 i Leksand till ett nytt besöksmål. Från vänster: Linn Sund, Vivi-Ann Bärlin, Sandra Lindeström, Derya Akol, Ylva Skarp och Pär Knutz.

Stationsgatan 6 i Leksand

  • Kaffemagasinet som har öppet för lunch och fika tisdag-lördag.
  • Studio Skarp har öppet fredag-lördag kl. 12.00-16.00, eller enligt överenskommelse.
  • Crona Craft, se aktuella öppettider på facebook. Även nätbutik.
  • Keramikverkstad Faktoritre med workshops och kurser.
  • Second hand-butiken Secondaire öppnar under vintern 19/20. På adressen finns också företaget Solfilm och yogastudion Hälsopunkten Yoga.