Långfärdsskridskor på Runn vid Sjösidan i Falun.

Fyra dagar i Falun – Maxad weekend dag för dag

Falun är en weekendstad som både levererar och överraskar. Här väntar en spännande mix av kultur-, mat- och utomhusupplevelser, där allt ramas in av det maffiga världsarvet. Ta sikte på fyra dagar som samlar flera av områdets godbitar med alltifrån White Guide-listade restauranger, adrenalinfyllda äventyrsgruvor, toppturer, långfärdsskridskor och bastu med vinterbad. Här finns ett färdigt upplägg dag för dag.


Dag 1

Checka in på Polhem Bed & Breakfast, med anor från 1700-talet och med vackert läge precis vid Falu Gruva. Rummen är uppkallade efter konstmästare, kungligheter och andra historiska personer som besökt gruvan genom århundraden. Flera av dem har utsikt över dagbrottet Stora Stöten. Det här är den perfekta utgångspunkten för helgens äventyr och en skön plats att landa på efter alla upplevelser. Att det dessutom ligger i hjärtat av Världsarvet Falun och i en minst sagt häftig miljö vid gruvan gör förstås sitt till.

Läs mer om Polhem Bed & Breakfast.

Vinter vid Falu Gruva och dagbrottet Stora Stöten.

Upptäck världsarvet Falun

Ta en promenad in mot centrum samtidigt som ni insuper atmosfären och omgivningarna. Ni befinner er mitt i ett världsarv – det vill säga en plats, ort eller miljö som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia och därför är så betydelsefull att den ska bevaras för all framtid. Det är FN-organet Unesco utser platserna och idag finns drygt 1000 platser och miljöer på Världsarvslistan. I Världsarvet Falun ingår gruvan, staden och det omkringliggande bergsmanslandskapet.

Läs mer om Världsarvet Falun.

Hus i världsarvet Falun.

Världsarvet Falun med Falu Gruva.

Lyxig avsmakningsmeny på Banken

Kvällens middag intas på Banken Två rum & kök, en fine dining-restaurang med personlig hemma hos-känsla. Restaurangen är listad i White Guide för sin goda mat och service, liksom i det internationella gastronomisällskapet Chaine des Rôtisseurs. Miljön är dessutom något extra, då ni äter i lokalerna som tidigare var en bank, vilket restaurangens namn också hintar om. Testa med fördel deras avsmakningsmeny i kombination med ett passande dryckespaket.

Läs mer om Banken Två rum & kök.

Mat serverad på Banken restaurang i Falun.

Dag 2

Topptursmorgon i Bjursås

Starta dagen på topp – bokstavligt talat. En topptursmorgon väntar i Bjursås, ca 30 minuter utanför Falun. Bjursås Berg & Sjö är en fullskalig vinterdestination som framför allt lockar med alpin utförsåkning, men i området finns även fina spår för längdskidor. Just idag står dock topptur på schemat, när ni tillsammans med en guide går upp på skidor med stighudar. Väl uppe njuter ni av utsikten och soluppgången innan ni vänder nedåt för ett skönt utförsåk. Utrustning finns att låna och aktiviteten avslutas med frukost.

Läs mer om Bjursås Berg & Sjö.

Topptursmorgon i Bjursås.

Utsikt från toppen av berget i Bjursås.

Anrikt café och byggnadsvård i Hedemora

Ta sikte på Hedemora, ca 60 minuter från Bjursås. Vid Stora Torget, mitt i stadens vackra gamla kulturkvarter ligger Gamla Apoteket, där Wahlmans också har sitt hantverksbageri och café. Välj bland alla läckerheter och slå er ner i något av de mysigt inredda rummen. På samma gård som caféet finns även byggnadsvårdsbutiken Klassiska Byggvaror där det finns alltifrån linoljefärger, inredning och blommor till massor av återbruk.

Läs mer om Wahlmans Hantverksbageri & Café och Klassiska Byggvaror.

Fika på Café Wahlman i Hedemora.

Utomhusaktiviteter vid Sjösidan Falun

Vid Främby udde utanför Falun ligger Sjösidan. Här kan ni definitivt fylla eftermiddagen med spännande utomhusupplevelser. Varva härligt utomhushäng med att testa olika vintriga aktiviteter. Långfärdsskridskor på sjön Runn är till exempel en uppskattad aktivitet som lockar besökare från när och fjärran. Det går även att testa pimpelfiske, snöskor och spark. Utrustning finns att hyra.

Som avrundning kan ni även hyra bastuflotte för en extra svettig avslutning på dagen. Den som är hugad varvar bastuns värme med ett desto kyligare kallbad i den närliggande sjön. Garanterat uppfriskande.

Läs mer om Sjösidan Falun.

Långfärdsskridskor på sjön Runn vid Sjösidan i Falun.

Bastu vid Sjösidan i Falun.

Dag 3

Längdskidåkning på nationalarenan Lugnet

Ny dag och nya uteaktiviteter! Förmiddagen ägnas åt längdskidor på nationalarenan Lugnet i Falun. Området huserar såväl svettiga sprintbackar som planare spår i njutbara omgivningar, vilket gör att barn, motionärer och elitåkare tränar sida vid sida. Bara det en upplevelse i sig! Utrustning finns att hyra och sedan är det bara att ge sig ut i spåren.

Läs mer om Lugnet skidstadion.

Vy över världsarvsstaden Falun från Lugnet skidstadion.

Luncha vid gruvan

Efter den guidade turen, kika gärna runt på gruvområdet. Ta en vintrig promenad i de historiska miljöerna runt dagbrottet Stora Stöten, det finns till exempel en promenadslinga på ca 2 km. När det börjar bli dags för lunch är det Geschwornergården som gäller, alternativt om ni tar en fika på Gjuthuset Café & Butik.

På gruvområdet finns även P-za (uttalas "pizza"), som serverar just pizza. De huserar i gruvarbetarnas gamla omklädningsrum, med utsikt över Falu Gruva och stad. Här jäser bagarna degen i minst 48 timmar och tomatsåsen görs på, enligt egen utsago, ”svingoda” tomater från Italien.

Lunch serverad på Geschwornergården vid Falu Gruva.

Historisk gruvtur under jord vid Falu Gruva

Följ med en guide ner i Falu Gruva, hör om gruvans tusenåriga historia och uppleva den speciella miljön med vindlande gångar och stora bergrum. Gruvturen går genom delar av gruvan med anor från 1600-talet. Välj oömma skor eller stövlar, du får låna cape och hjälm på plats.

Läs mer om Falu Gruva.

Guidad gruvtur under jord i Falu Gruva.

Dag 4

Adrenalinfylld gruvtur i Äventyrsgruvan Tuna Hästberg

Vid den här minst sagt spännande platsen väntar ett riktigt äventyr. Tillsammans med guide tar ni er ner via ortsystem och brytrum på en resa ner till gruvans djupaste torra delar, 80 meter under jord. Turen bjuder på flera spännande moment såsom klättring på gruvans Via Ferrata-system och linbana över en kristallklar sjö. I Stora Salen får ni uppleva gruvans storhet med facklor och musik. För den som söker en minst sagt världsunik upplevelse tar sikte på den nya underjordiska bastun med tillhörande "Gruvfruns basturitual" och avslutande dopp i den turkosblå Aurorasjön.

Läs mer om Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg.

Zipline och Via Ferrata i Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg.

Ostig lunch hos Murboannas

Murboannas mejeri, butik och restaurang ligger precis vid gårdsmejeriet utanför Borlänge där alla ostar tillverkas. Och självklart står just ostarna i centrum, med alltifrån osttallrik och ostkaka till olika läckra smörgåsar. De ger även stor plats åt ingredienser från andra gårdar i Dalarna på menyn där maten följer säsongerna och det lokala utbudet.

Läs mer om Murboannas.

Ostkaka på Murboannas mejeri i Borlänge.

Välfylld saluhall hos Skedvi Bröd

Ett måste för alla som går igång på en välfylld saluhall med noga utvalda kvalitetsprodukter. Här är charkdisken fylld med det bästa tänkbara köttet från gårdarna i byn och hyllorna dignar av produkter och råvaror från bygden. Kanske är det också bakdag för det välkända knäckebrödet, som gräddas för hand i vedeldade ugnar.

Läs mer om Skedvi Bröd.

Knäckebröd gräddas för hand i vedeldad ugn hos Skedvi Bröd i Stora Skedvi.

Därefter är det dags att avrunda en minst sagt välfylld helg i Falun med omnejd och ägna hemresan åt att njuta över ett välfyllt upplevelsekonto.