Vy från ovan över Romme Alpins skidbackar.

Full fart på Romme Alpin – inviger Sveriges längsta sexstolslift

I vinter kan alla skidåkare glädjas åt en nyhet på Romme Alpin i Borlänge. “Inför årets säsong har vi gjort vår största investering någonsin: en 2 450 meter lång sexstolslift som går direkt upp på Snöberget,” berättar Bo Funcke, vd och ägare av den välbesökta anläggningen.


Romme Alpin erbjuder skidåkning med hög kvalitet på nära avstånd. Liften ”Snöberget Direkt” öppnar under julhelgen och blir en stor tillgång förklarar Bo.

– Med den kan du ta dig direkt upp på Snöberget som ligger bakom vårt andra berg, Solklinten. Snöberget är populärt för alla barnfamiljer. Där finns vår våffelstuga och ett parkområde där ungdomarna gillar att vara. ”Snöberget Direkt” blir anläggningens sjätte kopplingsbara stolslift, vilket innebär att liften går med hög hastighet uppför berget och saktas ned vid på- och avstigning, berättar Bo. 

Tack vare ett väl utarbetat snösystem kan Romme Alpin ha öppet hela vintern, mellan jul och påsk.

– Natursnön skapar intresse för att åka skidor, men nedfarternas underlag bygger helt och hållet på tillverkad snö. Det behöver vara tre minusgrader för att vi ska kunna spruta snö. Kanonerna står startklara från första november och vi tar vara på varje timme som visar högst tre minusgrader. Den här säsongen provar vi en helt ny typ av kanon som gör att vi kan spruta snö även under varmare temperaturer. Varje vecka hittar du aktuella snörapporter på våra sociala medier, tipsar Oskar Funcke som är platschef för den operativa driften på anläggningen.

För gäster som åker elbil finns också en nyhet.

– Vi har följt utvecklingen och försäljningen av elbilar, så i år fördubblar vi antalet laddningsplatser till 80, vilket vi hoppas ska underlätta för våra gäster. Bor man i vårt närområde kan man ta sig hit på en laddning, men har man åkt 25 mil så behöver man ladda inför hemresan, säger Bo. 

Collage: Människor med skidor på fötterna i en lift, en stuga i vintrigt landskap.
I vinter invigs Sveriges längsta sexstolslift vid Romme Alpin. Den tar dig direkt upp på populära Snöberget.

Bekvämt boende vid backen

De flesta som kommer till Romme Alpin stannar över dagen, men för den som vill övernatta erbjuds bekvämt boende med 700 bäddar i Ski Lodgen.

– Så det är bara att lägga ned skidorna i snön utanför dörren och staka sig till liften. Frukost och middag serveras i Ski Lodgens restaurang, som dagtid förvandlas till en stor lunchservering. Våra övernattande gäster uppskattar att snabbt kunna äta färdiglagad mat och sedan ge sig ut i skidbackarna igen. Vill man ta en paus mellan åken kan man också besöka Toppstugan, Våffelstugan, Hamburgeriet, värdshuset och caféet.

Fokus ligger alltid på att erbjuda gästerna en så bra skiddag som möjligt.

– Det ska vara enkelt att besöka oss, från bokning till parkering och att hyra skidutrustning, vilket en tredjedel av våra skidgäster gör. Vi har en låg tröskel för nybörjare, här finns skidskola och backar för alla nivåer av åkare. För många skolelever kan friluftsdagen på Romme Alpin bli den första skidupplevelsen, säger Oskar. 

Vy från ovan över Romme Alpins skidbackar.
Kort restid och boendemöjligheter precis vid backarna ger mer tid till skidåkning vid Romme Alpin.

Lika bra som dalafjällen 

Bo och Oskar lägger stor vikt vid att hitta rätt medarbetare. 

– All verksamhet på anläggningen drivs av oss själva. Det ger en stabil känsla för gästerna och får personalen att känna att de jobbar mot samma mål. Här finns en stor variation av arbetsuppgifter och inför varje säsong anställer vi cirka 500 personer. De flesta som jobbar hos oss bor i Borlänge eller kommunerna runt omkring. Att man kan bo hemma medan man jobbar på en stor skidanläggning är ganska unikt, berättar Oskar. 

Bo, som ägt och drivit anläggningen sedan 1987, har alltid haft ett tydligt mål för Romme Alpin. Hur ser framtiden ut? 

– Det finns stora planer framöver! Vi vill bygga ut anläggningen och utöka med fler backar och liftar så att vi kan erbjuda ännu mer skidåkning. Till exempel möjliggör den nya sexstolsliften en utbyggnad av ett helt nytt skidområde på Snöberget.

Fler gästrum vid Ski Lodgen kan också bli aktuellt. Men redan i dag erbjuder vi skidåkning som är minst lika bra som i dalafjällen. Här i södra Dalarna kan vi inte erbjuda fjällmiljö – men skidåkningen är absolut i klass med den i dalafjällen vad gäller tillgången till liftar och backarnas höjd och längd. Och den korta restiden och boendemöjligheten precis vid backarna ger dig mer tid till skidåkning vilket uppskattas av våra gäster.

Text: Åsa Pellas