Birte Leonhardt Bogg.

Från Tyskland till Dalarna: ”Mora är mitt Eldorado”

När Birte Leonhardt Bogg lämnade Tyskland för Mora var det från början en chansning på vinst och förlust. Tolv år senare kan hon konstatera att hon hittat hem. Mora är hennes Eldorado, även om hon kanske inte anammat precis alla svenska traditioner.


Birte Leonhardt Bogg beskriver det som en blandning av slumpen och ödet som gjorde att hon hamnade i Mora. Under studietiden hemma i Tyskland hade hon fått kontakter vid Siljan och hälsat på flera gånger. Så när hon några år senare blev uppsagd från dåvarande jobbet bestämde hon sig. Det var dags att ta chansen och ta sikte på Sverige.

– Jag var ung, jag var singel, det var nu eller aldrig att följa drömmen att jobba i Sverige. Jag började med ett sommarjobb i receptionen på Mora Parken och gav mig själv ett halvår för att slå rötter.

Efter sommaren var planen att söka sig vidare till Stockholm, men hon hann inte ens flytta innan hon träffade sin nuvarande man i Mora. Det dröjde inte länge innan hon satte ner sina bopålar vid Siljan permanent.

– Mora passar mig ypperligt. Det är en vacker småstad där det mesta finns, framför allt en närhet till både vatten och en storslagen natur. Jag hittade snabbt vänner genom jobbet och senare genom min man. Som jag upplever det är Moraborna väldigt välkomnande.

Dessutom har hon knutit kontakter och skaffat vänner genom olika hobbys och fritidsintressen.

– Jag gick med i en kör, är numera medlem i Mora Fotoklubb och har på fritiden utforskat naturen runtom Siljan. Allt det här har gett mig nya vänner och upplevelser och till och med jobbuppdrag. Förutom Mora Parken har jag även varit på Vasaloppet, vilket har gett mig bra kunskaper om allt som händer på orten.

Leksberget
Leksberget hör till Birtes favoriter i omgivningarna kring Mora. Foto: Birte Leonhardt Bogg.

Fikat sitter i ryggmärgen

Innan Birte skaffat sig egna erfarenheter av Sverige och Dalarna, var det böckernas värld som målat bilden av landet i norr.

– Jag tror att tyskarna i allmänhet har en rätt romantisk bild av Sverige och det är väl Astrid Lindgrens förtjänst. Jag är som de flesta i min generation uppvuxen med hennes böcker och lockades hit av idyllen. Sverige känns annorlunda och samtidigt tryggt och bekant.

Även om hon inte upplevt några större kulturkrockar tycker hon att det finns skillnader mellan länderna – även om de är svåra att ringa in.

– Frågar man mig rakt ut efter skillnader mellan svensk och tysk kultur blir det alltid blankt i hjärnan. Men de finns såklart, även om de i mina ögon är rätt små och ofta charmiga. Jag har alltid känt att jag passar väldigt bra in i den svenska mentaliteten med min personlighet.

Däremot är det något typiskt svenskt hon ännu inte anammat.

– Inte ens efter 12 år i landet lärt mig att dricka kaffe. Men jag känner mig inkluderad ändå och konceptet fika har satt sig i ryggmärgen, skrattar Birte.

Bilder från Ätjärn och Flengruvan.
Flengruvan och Siljan sett från Flenberget. Foto: Birte Leonhardt Bogg.

Ett Eldorado för natur, kultur och fotografi

Hon är uppvuxen i en by i södra Tyskland och har bott i storstäder både i Tyskland och Sverige. Hennes bohistoria gör henne än mer säker på sin sak, att Mora har det mesta hon önskar.

– En småstad som Mora har i mina ögon det bästa av två världar. Det finns shopping, kultur och restauranger i kombination med närheten till en vacker natur med berg, skogar och sjöar. Framför allt det senare är väldigt viktigt för mig. Sen finns det mycket roligt att uppleva inom två biltimmar från Mora och Stockholm är inte längre än en tågresa bort, konstaterar Birte.

Just naturen är också platsen här hon får utlopp för sina allra största intressen: vandring och fotografi.

– För mig är Mora ett Eldorado. Min man brukar säga att jag känner regionen bättre än han som har bott här i hela sitt liv. Jag har hittat många fina ställen under åren och nuförtiden tar jag gärna med mig både vänner och familjen ut. Jag vill framför allt visa min fyraåriga son hur fint det är ute i naturen och hur roligt man kan ha där.

Det finns inga tvivel om att Birte har hittat hem i Mora.

– Jag ser min framtid här och trivs kanonbra. Med Mora som bas vill jag gärna utforska både Dalarna och norra Sverige ännu mer. Jag drömmer om fjällvandringar och fotoresor, men även om mysiga stunder hemma eller i stugan. 

Siljansleden
Birte är gärna ute i naturen och utforskar Siljansbygdens vandringsleden. Här Siljansleden mellan Björka och Nybron. Foto: Birte Leonhardt Bogg.

3 tips på utflykter

  1. Siljansleden. "Perfekt för längre vandringar. Mina favoritsträckor just nu är från Björka till Nybron och därifrån till Fryksås."
  2. Korta vandringar. "Mitt hjärta slår lite extra för korta vandringar. Perfekt för hela familjen inklusive mindre barn, på en eftermiddag efter jobbet eller med snöskor på vintern. Flenberget med gamla gruvan, Leksberget och Ätjärn runt är några av mina favoriter."
  3. Troll- och Clownstigen, Östnor. "Här hänger vi mycket med vårt barn. Den otroliga outdoorlekplatsen överraskar varje gång med nya upplevelser och inspirerar till rörelseglädje."

Följ Birte och se mer om hennes äventyr via Instagram på @by_addie.

Troll- och clownstigen i Mora.
Troll- och Clownstigen i Östnor är perfekt för barn med mycket spring i benen. Foto: Birte Leonhardt Bogg.