En person på skidor står i ett spår i motljus.

Framtidstro i Finnmarken

Det brinner en eld i Nornäs. I den lilla byn mellan Älvdalen och Särna bubblar det av framtidstro och framåtanda. Före detta kommun- och riksdagspolitikern Leo Persson, numera ordförande i Vildmarkskooperativet, berättar entusiastiskt om allt som sker för att utveckla och locka fler att både besöka och bosätta sig i bygden. 


Allt från caféverksamhet, skotertankställe, bygdemack och servicepunkt till internationella draghundstävlingar har Leo Persson och Vildmarkskooperativet varit delaktiga i att utveckla. Att Leo är en eldsjäl som brinner för bygden är det ingen tvekan om.

– Jag struntar i att jag blir äldre, det har jag inte tid att tänka på. Jag vill ha saker att göra och lägger mig i allt som har med utveckling att göra, skrattar Leo som i somras firade sin 80-årsdag.

Servicepunkt vid bygdegården

Nornäs Bygdegård står i ständig utveckling som ett centrum både för boende och besökare. Just nu pågår ett arbete med att utveckla en servicepunkt här berättar Leo. 

– Tanken är att vi ska hålla öppet någon dag i veckan för att kunna hjälpa både besökare och befolkningen, att det ska finnas en plats att gå till när allt annat har stängt.

Vildmarkskooperativet hjälper Bygdegårdsföreningen med både öppethållandet och utvecklingen av innehållet i servicepunkten och planerna är många. Digital information om allt som händer i närområdet, servering, en liten butik framöver, filial till biblioteket, försäljning av fiskekort och även ett internetcafé där Nornäs många boende med utländsk bakgrund kan få hjälp med till exempel internationella betalningar.

För många är de som flyttat hit, från länder som Belgien, Nederländerna, Schweiz och Tyskland. Den lilla orten med sin friska luft och sitt läge mitt i naturen har lockat så pass många att hälften av Älvdalens Finnmark inklusive Nornäs befolkning snart har utländsk bakgrund.

– Det är väldigt positivt det som sker, snart har vi inte en tom kåk i området. Många som lever trångt tycker att det är fantastiskt att flytta hit och bo, vi har verkligen en positiv tillväxt.

Collage: En hund vid ett hundspann vänder sig om, en person åker skoter i motljus.
Nornäs är ett eldorado både för hundspann och skoteråkning.

Eldorado för friluftsliv

För alla som lockas av friluftslivet har Älvdalens Finnmark och Nornäs mycket att erbjuda, så som fiske, längdskidåkning och skoter på skyltade och preparerade leder.

– Det är populärt att angla på våra sjöar och vi har fiskeguider som kan hjälpa till med det. Det finns alltid fina skidspår och man kan bo modernt och fint både vid bygdegården och på andra ställen. Skoteråkningen är också jättefin här med ett stort ledsystem där man tar sig både till Sälen, Särna, Idre, Älvdalen, Lofsdalen, Grövelsjön och Fulufjället. Du kan både hyra skoter och köpa ledkort i Nornäs. Ett tips är också att ta skidor eller skoter och besöka stugan Rausen där vi har Vintercafé varje lördag från januari till mitten av april, säger Leo.

Nornäs är också ett draghundscentrum med permanenta och märkta spår, som lockar både proffs och nybörjare. Vid den stora tävlingen Vildmarksracet i januari kör 14–15 nationer hundspann både dag och natt. Sälen Hund & Aktivitet erbjuder upplevelser som hundspannsturer, huskyhike, kennelbesök och draghundskurser i området.

Läs mer på bygdegardarna.se/nornas

Upptäck Älvdalen