Familj i gruvan.

Följ med Annika Myhre med familj på äventyr i södra Dalarna

Under våra familjeresor vill vi gärna ha en lagom mix av kultur, historia, lek och rörelse – vilket också var utgångspunkten för vår senaste vistelse i södra Dalarna. Vi utgick från en ombonad stuga i Tuna Hästberg utanför Borlänge och njöt av en vecka med äventyr och familjetid. På kvällarna spelade vi spel och hängde i stugan medan dagarna fylldes med roliga utflykter i närheten. Här är tips på utflyktsmål som vi besökt:


Falu Gruva

Med oljelampor som fladdrar av vinddraget och ljudet av vattendroppar som faller från hög höjd känns det stundtals som att tiden har stått stilla nere i Falu Gruva. Vi får höra om gruvarbetarnas hårda liv i underjorden och om det enorma raset som märkligt nog skedde utan att någon kom till skada. Vi får även lyssna till berättelser om den mystiska gruvfrun och upptäckten av Fet-Mats, vars välbevarade kropp är en snackis i historieböckerna än idag. Jag kan inte mer än hålla med min morbror, som hävdar att en resa hit borde vara obligatorisk för alla som bor i Sverige. Tänk på att klä dig i oömma kläder och skor. Och missa inte Gruvmuseet!

Läs mer om Falu Gruva

Flicka vid Falu Gruva.

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg

Även om vår utflykt till Falu Gruva är både uppskattad och intressant är det här gruvbesöket något helt annat, som kickar i gång både puls och äventyrslust. Genom klättring i Via Ferrata-systemet tar vi oss allt djupare ner under jord, där vi bland annat åker linbana och erbjuds chansen att krypa in i en isgrotta. Det är spännande, utmanande och fantastiskt roligt! Denna minnesvärda dag bjuder på ett av de bästa äventyren vi har fått uppleva hemma i Sverige. Längdgräns är 140 cm.

Läs mer om Äventyrsgruvan

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg.

2047 Science Center (fd Framtidsmuseet)

Borlänges vetenskapscentrum är fyllt med interaktiva experiment där barnen själva får använda sin fantasi och kunskap för att se hur saker och ting fungerar. Det är riktigt fint att se hur detta ställe lyckas med bedriften att göra ämnen som teknik, fysik och matematik roliga och intressanta för alla åldrar. Våra familjefavoriter är den guidade visningen om Solsystemet inne i Planetariet och VR-rummet.

Läs mer om 2047 Science Center

2047 Science Center.

Sahlins Struts

Sahlins Struts är efter 25 års verksamhet ett välkänt och uppskattat utflyktsmål i Borlängetrakten. Vårt besök bjuder på många skratt och nyfikenhet över Gunnar Sahlins beskrivningar om strutsarna och livet på gården. Besöket avslutas med lokala fikadelikatesser och shopping inne i gårdsbutiken.

Läs mer om Sahlins Struts

Sahlins Struts.

Aqua Nova

En semester utan badhus är ingen riktig semester, det hävdar mina barn med bestämdhet. Äventyrsbadet Aqua Nova i Borlänge gör dem inte besvikna, här erbjuds både vattenrutschbanor, klättervägg och vildfors. Favoriten är Magic Eye, en stor och bred vattenrutschkana där våra äldre barn svischar fram på stora badringar.

Läs mer om Aqua Nova

Kulinariet i Stora Skedvi

Efter några livliga timmar på Aqua Nova åker vi mot Stora Skedvi och Kulinariet för att fylla på energidepåerna. Här kan gästerna botanisera i saluhallen och se det berömda knäckebrödet som gräddas på plats. Vi tar sikte på lunchrestaurangen och knaprar i oss ansenliga mängder av knäckebrödet från Stora Skedvi innan vi hugger in på hamburgare och perfekt knapriga pommes.

Läs mer om Kulinariet

Kulinariet.

 

barnensdalarna.se hittar du fler familjevänliga utflyktsmål i Dalarna!
Annika Myhre driver resebloggen Resfredag och Att resa-possen