Drake i smide.

Fira helgen och sommaren med After work smide

Verktyg, hammare, tänger och allt som behövs för smide samsas bredvid smeden Stefan J. Emets egna alster. Här ryms både konst- och brukssmide, så som drakar, skohorn, krokar och beslag. Addera kurser och after work med smidesinriktning – och besöket hos Orsa Järn & Smide är ett självklart stopp i sommarens Dalarna.


Det var under utbildningen till lärare på 90-talet som Stefan J. Emet först provade på smide. Då lovade han sig själv att han någon gång i livet skulle plocka upp den tråden igen. Sedan rullade allt på med jobb, en flytt till Norge och sedermera ytterligare en flytt till Orsa, innan det där smidesfröet återigen gjorde sig påmint. Han gick ut på gården, började riva i stallet och bygga sig en smedja.

– Smidet är lätt beroendeframkallande och väldigt meditativt. Jag idrottade mycket förut, sprang och åkte skidor. Men nu får jag den här meditativa känslan i smedjan. Man kan inte tänka på så mycket annat när man håller på.

Samma känsla vill han förmedla till de som går smideskurser hos honom. Tillresta från hela landet kommer i jakt på att få använda händerna och lära sig arbeta med det varma järnet.

– Det är inte bara en kurs, det ska vara en upplevelse också. Jag försöker alltid underhålla och hålla låda också. Vi ska ha kul tillsammans, det är inte bara kunskap. Sen är det jättekul, för folk brukar både lalla och tralla när de går härifrån.

Stefan minns särskilt en kursdeltagare från Stockholm.

– Han hade jobbat som pappersvändare hela livet och fått kursen i present när han gick i pension. Han var så nöjd efteråt, skickade bilder på sina alster där de stod hemma i trädgården och konstaterade att ’jag trodde aldrig att de här händerna skulle klara det’.

Fira fredagarna med after work smide

Den vanligaste frågan Stefan får kring sina kurser är den om tid och uppmärksamhet – hur hinner han ha koll på alla deltagare samtidigt, där de står vid sina glödande bäddar?  

– Jag är van att ha koll på fler än 16 barn i klassrummet. Då är det lätt att ha tio vuxna smidare som kommer på kurs frivilligt.

Nu växlar han upp verksamheten kring smidet och gårdens smedja. Nytt för i sommar är bland annat något han kallar After work smide.

– Man kan komma på fredagar och smida egna eldstål under handledning. Jag tänker att det inte är så dumt att ha om tändstickorna tar slut nu i kristider. Och det är heller inte så dumt att kunna reparera och fixa saker själv i nödfall. Eldstålen görs dessutom av gamla sparkmedar, så det är återbruk.

After work-kurserna är anpassade efter rådande omständigheter, med max fem deltagare per tillfälle.

– Det blir en exklusiv liten grupp och vi är utomhus utanför smedjan. Grillen kommer vara tänd, så de som vill kan ha med sig något att grilla. Sen får jag slå dem på fingrarna med hammaren om de kramas och inte håller tillräckligt med avstånd, skrattar Stefan.

Porträttbild på Stefan Emet.
I sommar öppnar Stefan J. Emet dörrarna till sin smedja i Orsa. Där håller han kurser och i butiken säljer han både verktyg för smide och sina egna konst- och bruksföremål.

 

Nyöppnad gårdssmedja med butik

Ytterligare en nyhet för sommaren är den gårdsbutik fylld av smide som öppnar i anslutning till smedjan, en förlängning av den webbshop Stefan drivit under flera år.

– Här kommer det finnas Verktyg, hammare, tänger och allt som behövs för smide. Men också mitt eget smide. Tanken är också att jag kommer jag växla upp det skapandet nu, det har stått tillbaka några år. Så då blir det drakar, krokar, skohorn, beslag, smycken. Både konst- och brukssmide.

Han fram emot en fin sommar i sin smedja och människor tar sig ut för att upptäcka allt det som finns att göra på nära håll.

– Jag hoppas och tror att folk kommer utnyttja det lokala utbudet. Kanske upptäcker de guldkornen som finns i ens närhet och inte bara strävar bortåt. Det är ju ganska mänskligt, att vi vill sträva någon annanstans. Det är ju lätt att bli hemmablind, men det här att semestra i närområdet tror jag mer och mer på.