Arne Hambergs son gillar att fiska och i Orsa är det nära till många fiskevatten.

Familjen bor i semesterparadiset

Efter trettio år i huvudstaden längtade Arne Hamberg efter ett lugnt liv på landet. För fyra år sedan gick familjens flyttlass till Dalarna.
– Jag har älskat Orsa sedan jag för första gången satte min fot här. Utsikten från vägen mellan Mora och Orsa får mig alltid att tappa andan.


Egenföretagaren och zonterapeuten Arne Hamberg gör en paus under fönsterrenoveringen för att berätta om familjens nya liv i Orsa.

– Vi trivs otroligt bra här, det är ett fantastiskt ställe att bo på. Vi bor på Idrottsgatan och läget påminner mycket om hur jag själv växte upp i Iggesund, med närhet till både campingen och idrottsplatsen.

När Arne, makan Jenny Hamberg och sönerna Hugo och Emil lämnade storstan, valde även Arnes exfru Britt-Marie Jemth och deras gemensamma son Kalle att haka på.

– Flytten gick smidigt för oss alla. De yngsta barnen fick direkt plats på en jättefin förskola med stora lokaler och små barngrupper, Britt-Marie hittade en lägenhet och Jenny och jag köpte hus. När vi berättar för våra vänner hur mycket hus man får för pengarna här är det många som blir sugna på att flytta hit.

Arne tycker att Orsa är en lagom stor kommun att bo i.

– Här är tryggt och skönt och alla hejar på alla. Tack vare turismen finns det här flera matbutiker, restauranger och till och med en saluhall. Jag upplever att det finns mycket som annars inte brukar finnas på mindre orter, som många möjligheter till aktiviteter och evenemang.

Mycket att göra på nära håll

Vid sidan av den egna praktiken i Orsa, har Arne kvar sitt jobb som huvudlärare på Axelsons Gymnastiska Institut i Stockholm dit han tycker det är smidigt att pendla.

Även Jenny och Britt-Marie driver egna verksamheter, som medicinsk fotterapeut och Resanterapeut. Alla tre upplever att det varit lätt att både starta upp och få sina respektive verksamheter att fungera i Orsa.

Sommaren tillbringar familjen helst på hemmaplan.

– Eftersom vi bor i ett semesterparadis utforskar och upplever vi allt som finns häromkring. Vi dräller gärna ner till stranden eller åker ut i skogen och plockar bär. Min äldsta son älskar att fiska och här finns ju världens bästa fiskebutik, Orsa Fiskecenter. Vi brukar också besöka Grönklitt och Orsa Hornberga Gård som drivs av bland andra Kalle Moraeus. Vore det inte för pandemin hade vi hängt på gatumusikfestivalen Orsayran som brukar arrangeras onsdagar i juli. Annars utgör butiken Hellzephyrs själva musiksjälen i Orsa. Där hänger jag ofta och myser med gitarrerna.

Arne Hamberg och familjen flyttade till Orsa och bor nu mitt i ett semesterparadis.
Arne Hamberg och familjen flyttade till Orsa och bor nu mitt i ett semesterparadis med nära till det mesta.

Läs mer: Välkommen till Orsa.