Vintrig gata i Gamla Byn Avesta, röda hus på stengrund med snö på taken.

En vinterdag i Avesta

Vintervandring i historiskt kulturlandskap till bruset av en ångande älv, adventsmys med visenter eller en riktigt god semla? Under ett vintrigt besök i Avesta finns mycket att både se, göra och upptäcka.


Stadsnära vandring till Dalälvens brus

Det populära promenadstråket Älvpromenaden går längs Dalälvens kant och leder dig genom ett vackert kulturlandskap. Det är en gemytlig vintervandring som sträcker sig längs båda sidorna av älven i 8,5 kilometer och tar dig genom olika miljöer som alla vittnar om ortens rika historia. 

Upplev idyllen i ett snögnistrande Gamla Byn, en välbevarad bruksmiljö i Avestas äldsta stadsdel. Här vandrar du genom vacker svensk historia med bevarad bebyggelse från alla århundraden sedan 1600-talet. Guidade turer går att boka året om och det finns även en virtuell guidning där du kan se filmklipp direkt i din mobil.

Missa inte heller Koppardalens blåskimrande slaggstensbyggnader eller varför inte spana efter bäverns hyddor? Längs med Älvpromenaden finns flera grillplatser som passar perfekt för ett picknickstopp. För dig som vill ha en kortare promenad är ett alternativ att gå över gångbron vid Döda Fallen efter halva sträckan. Missa då inte att ta dig upp för trapporna för att uppleva den fantastiska utsikten över älven, som annars skyms av trädens löv.

Världens största dalahäst täckt av snö.
Världens största dalahäst finns i Avesta.

Ta skidorna från världens största dalahäst

Från Älvpromenaden når du också världens största dalahäst – 13 meter hög och 12,8 meter lång, med en totalvikt på hela 66,7 ton. Här ansluter två skidspår för den som är hugad. En tre kilometer lång slinga på konstsnö med belysning samt ett fem kilometer långt spår på natursnö för både klassisk stil och skate. 

Spåren ligger i anslutning till Åsbobacken med tillgång till värmestuga och servering när backen är öppen.

Urdjuren visenter i snöigt landskap.
Missa inte att besöka visenterna i adventstid.

Fira advent i Visentparken

Befinner du dig i Avesta i adventstid får du inte missa ett minst sagt unikt besöksmål. I genuin dalamiljö, på en bondgård från förra sekelskiftet strax utanför stan, bor nämligen de ståtliga urdjuren visenterna. Visentparken håller vanligtvis stängt vintertid, men första, andra och tredje advent kan du hälsa på de mäktiga djuren och hitta den rätta julstämningen.

Efter en tur i parken kan du värma dig med glögg och pepparkakor, gröt och skinkmacka eller annat gofika i det julpyntade Ladugårdsfiket. Parken håller öppet 11–15 och det är fri entré.

Collage: Florsockerpudrad semla och snötäckt Verket i Avesta.
I Avesta finns både läckra semlor och unika byggnader som Verket.

Unika semlor i anrik miljö

Inget besök i Avesta är komplett utan en fika på Avesta Wiener-Condis. Konditoriet, som funnits i samma lokaler sedan 1957, är stadens mest anrika. Här bakas allt från grunden med goda råvaror och enligt traditionella recept. 

Missa inte ”Veckans Fredagssemla” framemot fettisdagen, då varje fredag bjuder på en ny och läcker semmelvariant. 

Utforska Avesta