Pappa och son i folkdräkt i fäbodlandskap.

En magisk midsommar i Dalarna

Midsommarmagin infinner sig i Dalarna under sommarens ljusa juninätter. I år kommer dock midsommar att behöva firas med utomhusupplevelser och på avstånd, men misströsta inte! Vi har samlat flera traditioner som skapar midsommarstämning trots pandemin.


1. Kärleksspådomar under kudden

Det har länge varit en kärleksspådom att samla blommor som sedan läggs under kudden, med avsikten att under natten drömma om sin framtida partner. Traditionellt sett ska sju olika sorters blommor plockas under tystnad, för om tystnaden bryts kan magin försvinna. På vissa håll sägs det också att man ska klättra över lika många gärdesgårdar som blommor som plockas. Vare sig man tror på det övernaturliga eller inte kan det bli en mysig stund, om inte annat kommer kudden att lukta gott av blommor under natten.

Kvinna i folkdräkt klappar hästar.
Magiska stunder i Dalarnas landskap.

2. Små grodorna i trädgården

Att resa och klä en egen midsommarstång i trädgården är ett sätt att fira, för vad är egentligen en svensk midsommar utan ”Små grodorna”? Förra året lärde vi oss att stängerna inte behöver vara avancerade byggen. I Dalarna fick allt från flaggstänger till kvastskaft rycka in som ställföreträdare. Det kan bli ett riktigt roligt sätt att skapa ovanliga minnen med nära och kära. Använd det som finns och dansa runt en egenhändigt tillverkad midsommarstång.

Kvinna i folkdräkt och träskor.
Under midsommar är det ingen ovanlig syn att se människor iklädda folkdräkt.

3. Midnattsdoppets svalkande vatten

Kan det bli mer sommar än att skrattandes och barfota springa över stranden för att sedan kasta sig i en svalkande sjö? Ta vara på att nätterna är som kortast och ljusast och prova ett midnattsbad. Att flyta på ytan och spana upp mot natthimlen är en underbar upplevelse. Tänk dock på säkerheten och bada inte ensam.

Fyra människor i folkdräkt går på grusväg
I år blir det mindre midsommarfiranden, kanske med närmsta vännerna eller familjen?

4. Magisk dagg

I folktron ansågs midsommarnatten vara en av årets mest magiska nätter, då gränsen mellan det övernaturliga och människornas värld suddades ut. Det finns sägner om skatter som plötsligt blir synliga för människoögon och att vattnet i källor och läkeväxter var extra kraftfulla. Något annat som sas skänka styrka och hälsa för resten av året var midsommarnattens dagg. Det gällde att gå barfota eller rulla sig i daggen, självklart under tystnad för att magin inte skulle brytas. Varför inte testa och se om förkylningarna håller sig på avstånd under hösten?

Dansande par i folkdräkt.
I år kanske det är dags att testa dans i trädgården och en hemmabyggd midsommarstång?

5. Lekbröllop och kransgillen

Att binda kransar är en typisk midsommartradition. De flesta svenskar har någon gång burit en krans i håret, men hur många vet var denna tradition kommer ifrån? Den har sina rötter i äldre dagar, med ungdomens lekbröllop och kransgillen. På många håll utsågs en midsommarbrud med tillhörande brudgum och de kröntes med varsin blomsterkrans.

Under kransgillena band flickorna kransar till pojkarna för att visa att de var ett par, sedan blev det dans tills solen gick upp. Att dansa in soluppgången iklädd en blomsterkrans låter väl underbart?