Bihotell på naturum Dalarna i Siljansnäs.

En höjdare för naturnyfikna barn – och vuxna

En spännande skattjakt genom skogen, toppad med kunskap om djur och natur. Massvis att se, göra och upptäcka både inne och ute på naturum Dalarna i Siljansnäs. Hör Testpatrullen berätta om hur de hittade en ny utflyktsfavorit.


Högst upp på Björkberget i Siljansnäs ligger naturum Dalarna, ett av totalt 33 naturum i Sverige. Här är uppdraget att både inspirera till att utforska naturen och att förmedla kunskap om varför vi behöver skydda den. När femåriga John anländer tillsammans med farmor Anneli och farfar Tore blir det en tydlig check på båda punkterna.

– Det fanns väldigt mycket mer att både se och göra än vi trodde på förhand. Utställningarna inomhus var riktigt fina och det märktes att det fanns en pedagogisk tanke bakom. Både John och vi vuxna lärde oss mer om djur och natur på ett väldigt lättsamt sätt. Att till exempel lyssna på olika djurläten, ”mata fiskarna” och se vilka blommor bin och fjärilar gillar mest gav oss också saker att prata vidare om senare, säger Anneli.

Skattjakt med djur- och naturtema

Inomhus var det alltså framför allt de vilda djuren som fångade Johns uppmärksamhet. När det sedan var dags att röra sig mot utsidan var det fullt fokus på att hitta den gömda skatten.

– Upplägget med en skattjakt var jättekul och John var eld och lågor. Vi hämtade en karta i receptionen och sen tog vi oss runt på området, mellan olika frågor och platser. När skatten väl var funnen fick vi hämta ut ett litet symboliskt pris. Att det fanns en sådan här ”färdig” aktivitet med ett mål att ta sikte på var välkommet.

Utomhus fanns dessutom mycket annat att titta på.

– Vi har gjort bihotell tillsammans med John hemma på gården, så John kände direkt igen konceptet här. Plus att det här ju också fanns en hel paviljong att studera. John är också väldigt intresserad av kryp, fjärilar, bin och humlor, så det fanns mycket sådant han kunde kika på. Fast bara att springa runt i skogen var också uppskattat, skrattar Anneli.

Bildkollage med John på skattjakt på naturum och vid utställningen inomhus framför en älg.
Inne på naturum var utställningen om de vilda djuren en favorit. Utomhus var det skattjakt som gällde för John och tillfredsställelsen var stor när skatten väl hittats.

Återbesök för utsiktstornet

Det omtalade och välkända utsiktstornet hade ännu inte öppnats efter ombyggnaden, så ett återbesök bara av den anledningen står på framtidslistan.

– Det är ju fantastisk utsikt från marken och snart man svänger in på parkeringen är det häftiga vyer över bygden. Det är i och för sig kanske framför allt sådant som vi vuxna tänker på, men det ger hela besöket en riktigt fin inramning. Så jag ser fram emot ännu vidare vyer från tornet när det är färdigt.

När det var dags för hemfärd var det en nöjd trio som satte sig i bilen.

– Vi kommer garanterat komma tillbaka igen. Det finns mycket att se och göra, plus att det är fint här. Bara att göra en utflykt till slogboden och grilla korv är ju mysigt. Sen kommer det nya frågor i skattjakten varje onsdag, så det kanske blir en repris på den. Plus att jag såg att naturum anordnar olika ledarledda barnaktiviteter ibland, så det ska vi nog också titta närmare på. Det är något med att vara utomhus, nära naturen och på en plats med fina omgivningar.

Slogbod och grillplats i skogen utanför naturum Dalarna i Siljansnäs.
I slogboden utanför naturum går det att grilla korv och äta medhavd matsäck.

Om naturum Dalarna i Siljansnäs

Inne på naturum finns utställningar med olika teman: skogen, rovdjur, Dalarnas landskap samt geologin. Det går till exempel att lära sig om meteoritnedslaget som skapade Siljan, titta närmare bergarter typiska för området, lyssna på rovdjuren och läsa om fäbodlivet. Det anordnas också olika aktiviteter, som föreläsningar och temavandringar.

Naturum Dalarna ligger i Siljansnäs naturreservat. Från naturum utgår en ca 2 km lång naturstig som tar dig genom reservatet. Utanför naturum finns också ”Humlebumlestigen” skapad speciellt för barn, en fjärilsträdgård, groddamm, bipaviljong, fågelmatning och slogbod med grillmöjligheter.

Läs mer om naturum Dalarna i Siljansnäs på naturumdalarna.se.

Utsikt över Siljan från naturum Dalarna på Björkberget i Siljansnäs.
Från naturum Dalarna är det vida vyer över Siljansbygden.